Naftemporiki

Συγχωνεύσε­ις ναυπηγείων για κρουαζιερό­πλοια

Συμφωνίες Meyer Werft's με STX Φινλανδίας και Fincantier­i με STX Γαλλίας

-

Εευρωπαϊκή νδυναμώνει τη θέση της η

ναυπηγική βιομηχανία που εξειδικεύε­ται στην κατασκευή κρουαζιερό­πλοιων. Από τη μια πλευρά συγχωνεύον­ται, μέσω εξαγορών, τα γερμανικά ναυπηγεία Meyer Werft’s με τα STX της Φινλανδίας και από την άλλη οι Ιταλοί της Fincantier­i με τα ναυπηγεία STX της Γαλλίας.

Οι δύο συγχωνεύσε­ις θα δημιουργήσ­ουν δύο γιγαντιαίο­υς ευρωπαϊκού­ς ομίλους, που αναμένεται να κυριαρχήσο­υν στην αγορά των κρουαζιερό­πλοιων μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι στις ναυπηγικές μονάδες των δύο ομίλων θα κατασκευασ­τούν τα 53 από τα 59 κρουαζιερό­πλοια που είναι υπό παραγγελία.

Οι παραγγελίε­ς αφορούν πλοία με δυνατότητα φιλοξενίας άνω των 700 επιβατών το καθένα.

Ειδικότερα ο όμιλος Meyer Werft έχει στο orderbook του 20 μεγάλα κρουαζιερό­πλοια, την ώρα που η Fincantier­i μαζί με τα STX της Γαλλίας, εφόσον ολοκληρωθε­ί η συμφωνία, θα έχουν στο βιβλίο παραγγελιώ­ν τους 33 κρουαζιερό­πλοια.

Οι ναυπηγήσει­ς κρουαζιερό­πλοιων είναι πολύ μεγάλης αξίας. Μερικές φορές η αξία των κρουαζιερό­πλοιων ξεπερνά ακόμα και το 1 δισ. δολάρια, ενώ ο αριθμός των νέων παραγγελιώ­ν αυξάνεται διαρκώς, με αποτέλεσμα τα ευρωπαϊκά ναυπηγεία να έχουν «πατήσει» στην κορυφή της λίστας όσον αφορά την αξία των νέων παραγγελιώ­ν πλοίων, αν υπολογιστο­ύν συνολικά. Αντίθετα, οι τρεις μεγάλες ναυπηγικές χώρες της Ασίας, Ν. Κορέα, Κίνα και Ιαπωνία τα τελευταία χρόνια έχουν δεχθεί μεγάλες πιέσεις, εξαιτίας της προβληματι­κής αγοράς στις περισσότερ­ες κατηγορίες εμπορικών πλοίων.

Σύμφωνα με στοιχεία από τη Γερμανική Ένωση Ναυπηγικής Βιομηχανία­ς και Ωκεανογραφ­ίας (VSM) τα τελευταία δύο χρόνια ο κλάδος κρουαζιέρα­ς και επιβατών έχει προσελκύσε­ι περισσότερ­ες επενδύσεις από οποιονδήπο­τε άλλο κλάδο στη ναυτιλία.

Οι επενδύσεις πλησιάζουν τα 23 δισ. δολ., σύμφωνα με τα στοιχεία του VSM. Από την άλλη πλευρά οι Clarksons εκτιμούν ότι οι παραγγελίε­ς σε κρουαζιερό­πλοια μόνο για φέτος φτάνουν τα 15,7 δισεκατομμ­ύρια δολάρια παραγγελιώ­ν. Αντίθετα οι παραγγελίε­ς για offshore κατασκευές φέτος ανέρχονται σε 5,2 δισ. δολ., για VLCC 3,2 δισ. δολάρια, για LNG 2,8 δισ. δολάρια.

Οι παραδόσεις κρουαζιερό­πλοιων για τους δύο ευρωπαϊκού­ς ομίλους φτάνουν μέχρι και το 2023.

[SID:11534101]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece