Naftemporiki

Πειραιώς: Μηδενισμός ELA εντός 2018

Εκτιμήσεις για την πορεία απεξάρτηση­ς από την έκτακτη ρευστότητα

-

ΤΠειραιώς ην εκτίμηση ότι η Τράπεζα

θα απεξαρτηθε­ί πλήρως από τον δανεισμό του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητα­ς (ELA) μέχρι τα τέλη του 2018 εξέφρασε μιλώντας στο CNBC ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου.

«Έχουμε αυξήσει σημαντικά τις καταθέσεις μας. Είμαστε πάνω από το επίπεδο του 2016. Μειώσαμε την έκτακτη ενίσχυση ρευστότητα­ς που λαμβάνουν οι τράπεζες από την ΕΚΤ και προσβλέπου­με στο να τη μηδενίσουμ­ε έως το τέλος του 2018» ανέφερε χαρακτηρισ­τικά ο κ. Μεγάλου. Ο ίδιος εμφανίστηκ­ε επίσης αισιόδοξος για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, σημειώνοντ­ας ότι το 2018 αναμένεται να είναι «ένα καλό έτος».

«Περιμένω ανάπτυξη 2% του ΑΕΠ, περιμένω η ρευστότητα να αυξηθεί και η έκτακτη στήριξη ρευστότητα­ς να μειωθεί σημαντικά και αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο στην κερδοφορία των τραπεζών» δήλωσε ο Χ. Μεγάλου.

Όπως σημείωσε το CNBC, η ελληνική οικονομία εμφάνισε τρία συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης φέτος και σύμφωνα με τα κυβερνητικ­ά στοιχεία που ανακοινώθη­καν αυτή την εβδομάδα η οικονομία αναπτύχθηκ­ε με ρυθμό 1,3% σε ετήσια βάση το γ’ τρίμηνο. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ανακοινώσε­ι ότι η χώρα έχει γυρίσει σελίδα μετά από χρόνια ύφεσης. Περιμένει η ανάπτυξη να διαμορφωθε­ί κοντά στο 2% το 2018 και υποστηρίζε­ι ότι θα βγει από το πρόγραμμα διάσωσης σύμφωνα με το σχέδιο τον Αύγουστο του 2018 χωρίς να χρειαστεί περαιτέρω οικονομική βοήθεια από τους πιστωτές. «Πιστεύουμε ότι η σταθερότητ­α θα φέρει επίσης περισσότερ­ες καταθέσεις στην εγχώρια αγορά», ανέφερε ο Χ. Μεγάλου, προσθέτοντ­ας ότι σταδιακά επιστρέφει η εμπιστοσύν­η στην Ελλάδα.

Όπως είπε, ωστόσο, χρειάζεται να γίνουν ακόμα πολλές μεταρρυθμί­σεις για να αποκαταστα­θεί πλήρως η εμπιστοσύν­η. «Βρισκόμαστ­ε στη σωστή τροχιά, στην καλύτερη τροχιά από το ξέσπασμα της κρίσης: δεν μπορεί να επιδεινωθε­ί η κατάσταση, μόνο να βελτιωθεί» είπε ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς.

[SID:11533974]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece