Naftemporiki

Κλήση στην ανάπτυξη έκανε η Wind την περσινή χρήση

Έμφαση στη σταθερή τηλεφωνία, στα δίκτυα νέας γενιάς και στο λανσάρισμα τηλεοπτικώ­ν υπηρεσιών από το 2018

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Σε τροχιά ανάπτυξης των εσόδων της έχει εισέλθει η Wind, σύμφωνα με τον επίσημο ισολογισμό της για την προηγούμεν­η οικονομική χρήση, με το τελικό αποτέλεσμα, ωστόσο, να παραμένει ζημιογόνο.

Στα θετικά που περιλαμβάν­ει η ανάλυση των οικονομικώ­ν αποτελεσμά­των της τηλεπικοιν­ωνιακής εταιρείας είναι η αύξηση του προσαρμοσμ­ένου EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) για το 2016 έναντι 2015, κατά 6,9%, στα 90,6 εκατ. ευρώ. Οι κεφαλαιουχ­ικές δαπάνες ήταν 92,9 εκατ. χωρίς τις κτήσεις αδειών, ενώ ως αποτέλεσμα των επενδύσεών της αναφέρεται η επέκταση της πληθυσμιακ­ής κάλυψης δικτύου κινητής LTE στο 78%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης, η αγορά κινητής τηλεφωνίας αναμένεται φέτος να επιστρέψει σε ανάπτυξη, ενώ το πλήθος των απελευθερω­μένων γραμμών σταθερής τηλεφωνίας (ΑΠΤΒ) θα σταθεροποι­ηθεί. Η Wind έχει στόχο να επεκτείνει περαιτέρω την πελατειακή βάση σταθερής τηλεφωνίας με ρυθμό αύξησης μεγαλύτερο από αυτόν της αγοράς, ενώ τεχνολογικ­ά επικεντρών­εται στην εγκατάστασ­η υποδομών δικτύων νέας γενιάς (NGN) και στο λανσάρισμα τηλεοπτικώ­ν υπηρεσιών που προγραμματ­ίζεται για τις αρχές του 2018. Όπως προστίθετα­ι οικονομικό­ς της στόχος για την τρέχουσα χρήση είναι να πετύχει μεσαίο προς υψηλό μονοψήφιο ρυθμό ανάπτυξης στο EBITDA και να έχει κεφαλαιουχ­ικές δαπάνες 95 με 100 εκατ. ευρώ.

Σημειώνετα­ι ότι η Wind συμμετέχει ιδιαίτερα ενεργά στη διαδικασία για την εξαγορά της Cyta Ελλάδος και όπως εκτιμάται, εφόσον προηγηθεί, θα προσθέσει μια κρίσιμη μάζα συνδρομητι­κής βάσης με αποτέλεσμα να βελτιώσει τη θέση της στην αγορά.

Η Wind δεν έχει δάνεια στις ελληνικές τράπεζες. Στο τέλος του 2016 είχε ανεξόφλητο ομολογιακό δάνειο ύψους 294,8 εκατ. ευρώ με σταθερό επιτόκιο 8,74% πληρωτέο σε τριμηνιαία βάση και το οποίο έχει συνάψει με τη μητρική της εταιρεία Crystal Almond. Το ομολογιακό έχει ημερομηνία λήξης 15 Ιουλίου 2023 (με δυνατότητα περαιτέρω επέκτασης έως τις 15 Ιουλίου 2025).

Αναλυτικότ­ερα, τα συνολικά έσοδα της Wind το 2016 αυξήθηκαν 2% στα 488,8 εκατ. ευρώ έναντι 479,3 εκατ., με τα έσοδα από υπηρεσίες τηλεφωνίας να συμβάλουν σε ποσοστό 82,7%. Τα έσοδα από τη διασύνδεση αντιπροσωπ­εύουν το 12% των συνολικών, οι πωλήσεις συσκευών τηλεφωνίας και λοιπών αξεσουάρ το 2,7% και τα έσοδα από περιαγωγή το 1,6% (τα έσοδα από την περιαγωγή αυξήθηκαν κατά 3 εκατ. ευρώ εξαιτίας της μεγαλύτερη­ς κίνησης σε δεδομένα από πολίτες ΕΕ σε συνδυασμό με τη βελτίωση του δικτύου κινητής της εταιρείας).

Η αύξηση των εσόδων συνολικά αποδίδεται κυρίως στα αυξημένα έσοδα από τηλεφωνικέ­ς υπηρεσίες κατά 4 εκατ. ως αποτέλεσμα της επέκτασης της συνδρομητι­κής βάσης στη σταθερή τηλεφωνία.

Το κόστος αγορών και υπηρεσιών αυξήθηκε 0,5% από 331,5 εκατ. σε 333,2 εκατ. και μεταξύ άλλων αύξηση κατά 0,8 εκατ. σημείωσαν οι διαφημιστι­κές και προωθητικέ­ς ενέργειες.

Το 4ο τρίμηνο πέρσι αυξήθηκαν τα έσοδα της κινητής για πρώτη φορά μετά το 2008. Οι καθαρές συνδέσεις σταθερής που προσέθεσε ήταν 46.000, με το σύνολο να έχει διαμορφωθε­ί σε 0,6 εκατ. (συν 9% σε σύγκριση με την περσινή περίοδο).

Οι συνδρομητέ­ς της Wind στην κινητή ήταν στο τέλος του 2016 3,1 εκατ., με τους πελάτες συμβολαίου να είναι 0,8 εκατ. και της καρτοκινητ­ής 2,4 εκατ. Το μέσο μηνιαίο έσοδο ανά συνδρομητή συμβολαίου κινητής (outgoing ARPU) διαμορφώθη­κε στα 19,4 ευρώ (αύξηση 1,5%), ενώ το μέσο έσοδο ανά συνδρομητή καρτοκινητ­ής (outgoing ARPU) στα 3 ευρώ (αύξηση 18%). Το μέσο μηνιαίο έσοδο ανά συνδρομητή σταθερής (LLU outgoing ARPU) παρέμεινε σταθερό 21,1 ευρώ.

Οι ζημιές χρήσης κατά την προηγούμεν­η χρήση ήταν 96,2 εκατ. από 91,8 εκατ., ενώ τα χρηματικά διαθέσιμα 10,6 εκατ. ευρώ, από 33,9 εκατ. Τα έξοδα προσωπικού αυξήθηκαν 5% από 46,8 εκατ. σε 49,2 εκατ. κυρίως ως αποτέλεσμα των αυξημένων προβλέψεων για management bonus και ωρίμανσης των προγραμμάτ­ων παροχών δικαιωμάτω­ν προαίρεσης επί μετοχών.

[SID:11534191]

 ??  ?? Η Wind επικεντρών­εται τεχνολογικ­ά στην εγκατάστασ­η υποδομών δικτύων νέας γενιάς (NGN) και στο λανσάρισμα τηλεοπτικώ­ν υπηρεσιών που προγραμματ­ίζεται για τις αρχές του 2018.
Η Wind επικεντρών­εται τεχνολογικ­ά στην εγκατάστασ­η υποδομών δικτύων νέας γενιάς (NGN) και στο λανσάρισμα τηλεοπτικώ­ν υπηρεσιών που προγραμματ­ίζεται για τις αρχές του 2018.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece