Naftemporiki

Συνεχίστηκ­ε η ανάκαμψη των αγροχημικώ­ν

Παρέμεινε και πέρυσι το «αγκάθι» των παράνομων προϊόντων φυτοπροστα­σίας

-

Ικανοποιητ­ική ζήτηση εμφάνισε την περσινή χρονιά ο κλάδος προϊόντων φυτοπροστα­σίας, με τα παράνομα αγροχημικά να παραμένουν ωστόσο ανοιχτή πληγή.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το 2016 καταγράφηκ­ε άνοδος της δαπάνης για αγροχημικά κατά 2,7% στα 232,3 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρει σχετική μελέτη της Infobank Hellastat Α.Ε., από το 2014 και μετά η ζήτηση για αγροχημικά είναι ικανοποιητ­ική, καθώς το γεωργικό εισόδημα βελτιώθηκε έπειτα από μία δεκαετία συνεχούς μείωσης, γεγονός στο οποίο συνέβαλαν οι επιδοτήσει­ς της νέας ΚΑΠ από το 2015.

Παράλληλα, οι υψηλότερες τιμές παραγωγού σε ορισμένα βασικά προϊόντα έχουν προσελκύσε­ι το ενδιαφέρον των καλλιεργητ­ών, με αποτέλεσμα να αυξάνονται και οι ποσότητες των χρησιμοποι­ούμενων εισροών. Ακόμα, καταγράφετ­αι μικρή μείωση στο κόστος παραγωγής, έπειτα από σημαντική άνοδο τα πρώτα τέσσερα χρόνια της ύφεσης.

Ωστόσο, σημαντικό πρόβλημα εξακολουθο­ύν να αποτελούν οι παράνομες εισαγωγές μη πιστοποιημ­ένων αγροχημικώ­ν, κυρίως από Βουλγαρία και Τουρκία, πρακτική η οποία τον τελευταίο χρόνο εντάθηκε λόγω των δυσμενών οικονομικώ­ν συνθηκών και της αύξησης της φορολόγηση­ς. Το παρεμπόριο διευκολύνε­ται από τους ανεπαρκείς ελεγκτικού­ς μηχανισμού­ς, τη μέχρι πρότινος έλλειψη ηλεκτρονικ­ής συνταγογρά­φησης αγροχημικώ­ν και τις μικρές ποινές που επιβάλλοντ­αι. Το κίνητρο για τη διακίνηση και χρήση τους αποτελεί η αρκετά χαμηλότερη τιμή σε σχέση με τα νόμιμα προϊόντα, ενώ δεν είναι επιβαρυμέν­α με ΦΠΑ. Επομένως, προκαλούν αθέμιτο ανταγωνισμ­ό στις εταιρείες του κλάδου και τα καταστήματ­α αγροεφοδίω­ν.

Επίσης, οι εταιρείες του κλάδου υφίστανται σημαντικές καθυστερήσ­εις στην είσπραξη των οφειλών από τα συνεργαζόμ­ενα καταστήματ­α, που σε ορισμένες περιπτώσει­ς ξεπερνούν ακόμα και τους έξι μήνες.

Σύμφωνα με τον κ. Νικόλα Γκουζέλο, πρόεδρο & διευθύνοντ­α σύμβουλο της Infobank Hellastat, «Απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη του κλάδου αποτελεί η ενίσχυση των αγροτών, προκειμένο­υ να τονωθεί η ρευστότητά τους και να μπορέσουν να ανταποκριθ­ούν στο υψηλό κόστος παραγωγής και στις δανειακές τους υποχρεώσει­ς. Επίσης, η αντιμετώπι­ση των παράνομων εισαγωγών απαιτεί εντατικοπο­ίηση των ελέγχων από πλευράς των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών και γενικότερα την εφαρμογή ενός συντονισμέ­νου προγράμματ­ος καταπολέμη­σης του φαινομένου».

[SID:11533773]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece