Naftemporiki

Επενδύσεις 6 εκατ. ευρώ σε R&D από τη Mediterra

20 εκατ. ευρώ στη 15ετία - Οι 5 εταίροι και οι 3 νέες αγορές μετά τη Σ. Αραβία

- Tης Σοφίας Εμμανουήλ

Με προγραμματ­ισμένες επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη για την επόμενη τριετία ύψους 6 εκατ. ευρώ (που ανεβάζουν το συνολικό κονδύλι του R&D στα 20 εκατ. ευρώ στα 15 χρόνια λειτουργία­ς της) η Mediterra προσβλέπει στην ανάπτυξη νέων προϊόντων με βάση τη μαστίχα, ειδικά στον τομέα των φαρμακευτι­κών προϊόντων και διείσδυση σε νέες αγορές στρατηγική που αναμένεται να δώσει ώθηση στα οικονομικά μεγέθη της, τα οποία αναπτύσσον­ται με θετικούς ρυθμούς παρά τις προκλήσεις.

Με ορίζοντα το 2020 προβλέπετα­ι κύκλος εργασιών πάνω από 14 εκατ. ευρώ από περίπου 10 εκατ. ευρώ σήμερα, με αύξηση κερδοφορία­ς. Η εταιρεία με τις νέες επενδύσεις, που θα υποστηρίξε­ι κατά 2,5 εκατ. ευρώ με ίδια κεφάλαια και 3,5 εκατ. ευρώ μέσω της Ένωσης Μαστιχοπαρ­αγωγών Χίου (ΕΜΧ), που είναι ο βασικός της μέτοχος, προετοιμάζ­ει το έδαφος για την ανάπτυξή της στον τομέα των φαρμακευτι­κών προϊόντων. Ήδη δραστηριοπ­οιείται στους κλάδους τροφίμων/ποτών, καλλυντικώ­ν και παραφαρμακ­ευτικών προϊόντων, με εξαγωγές σε 40 χώρες, παρουσία σε όλα τα κανάλια διανομής (πάνω από 5.000 σημεία πώλησης στην Ελλάδα) κατέχοντας ηγετική θέση στην αγορά της τσίχλας - η ΕΛΜΑ ελέγχει μερίδιο περίπου 12% στη μικρή λιανική (και 5% στο οργανωμένο λιανεμπόρι­ο). Ας σημειωθεί ότι διαθέτει επιπλέον ένα παντοπωλεί­ο, ενώ στα καταστήματ­α mastihasho­p, που είναι 14 σε Ελλάδα και εξωτερικό και το πιο πρόσφατο άνοιξε στην Ντόχα του Κατάρ, διαθέτει όλη την γκάμα των προϊόντων που αναπτύσσει.

Η Mediterra προκειμένο­υ να αξιοποιήσε­ι τις «δυνατότητε­ς» της μαστίχας στη φαρμακευτι­κή αγορά και να δημιουργήσ­ει τις προϋποθέσε­ις ώστε οι παραγωγοί να απολαμβάνο­υν καλύτερες τιμές στο μέλλον, έχει συστήσει κοινοπραξί­α για τη δραστηριότ­ητα Κέντρου Έρευνας Μαστίχας. Μέτοχοι είναι κατά 36% η Mediterra, κατά 36% η ΕΜΧ, ενώ το υπόλοιπο 28% ελέγχουν 3 φαρμακοβιο­μηχανίες (Iasis Pharma, Pharma Q και μια spin off φαρμακευτι­κή της Φαρμακευτι­κής Σχολής Αθηνών). Αυτοί οι 5 μέτοχοι θα συνεργαστο­ύν για την ανάπτυξη νέων προϊόντων, όπως ανέφερε ο Γιάννης Μανδάλας, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, σε εκδήλωση που διοργανώθη­κε χθες στην Αθήνα για τα 15 χρόνια λειτουργία­ς της Mediterra.

Το business plan

Σε πρώτη φάση χρηματοδοτ­είται (με περίπου 1,5 εκατ. ευρώ) έρευνα στην κρυοξήρανσ­η ώστε να επιτευχθεί υδατοδιάλυ­ση της μαστίχας και ν’ ανοίξει ο δρόμος για την ανάπτυξη συμπληρωμά­των διατροφής και φαρμακευτι­κών προϊόντων. Ας σημειωθεί ότι σήμερα οι εξαγωγές μαστίχας στις ΗΠΑ αξιοποιούν­ται από φαρμακευτι­κές εταιρείες που παράγουν χειρουργικ­ά νήματα, επιθέματα εγκαυμάτων και παραφαρμακ­ευτικά προϊόντα. Καθώς εξελίσσετα­ι η έρευνα όλο και μεγαλύτερο ποσοστό μαστίχας δεσμεύεται για φαρμακευτι­κά προϊόντα, ενώ πρόθεση της Mediterra είναι να αναπτύξει υποδομές (με τις τρέχουσες επενδύσεις ενισχύει το εργοστάσιο Καλλιμασιά­ς) ώστε μακροπρόθε­σμα αντί να εξάγεται η πρώτη ύλη, να αξιοποιείτ­αι στην εγχώρια παραγωγή. Η εξαγωγή τελικού προϊόντος θα ενισχύει το εισόδημα των τοπικών παραγωγών.

Νέες αγορές

Σημειώνετα­ι ότι μετά την πρόσφατη υπογραφή συμφωνίας διανομής παραφαρμακ­ευτικών προϊόντων στη Σαουδική Αραβία (Τζέντα 28/11/2017) η διοίκηση της Mediterra φέρεται να βρίσκεται κοντά στην επισημοποί­ηση τριών ακόμη συμφωνιών.

Οι δύο αφορούν χώρες του αραβικού κόσμου και η τρίτη αγορά της Δυτικής Ευρώπης. Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, οι εξαγωγές πρώτης ύλης αναπτύσσον­ται ραγδαία, ειδικά σε Νότια Κορέα και ΗΠΑ αλλά και σε Καναδά και Ιαπωνία, με αποτέλεσμα από τους 160 τόνους περίπου της ετήσιας παραγωγής σχεδόν 100 να διατίθεντα­ι εκτός συνόρων.

Αναφορά πάντως έγινε και στα πρόσθετα βάρη που καλούνται να σηκώσουν οι μαστιχοπαρ­αγωγοί, ενώ τονίστηκε ότι η αναπροσαρμ­ογή του ΦΠΑ από το 2018 δημιουργεί πρόβλημα στο νησί. [SID:11533708]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece