Naftemporiki

Αύξηση πωλήσεων άνω του 20%

Η μπίρα Νήσος στοχεύει σε αύξηση παραγωγής

- Της Δανάης Αλεξάκη

Σπαραγωγικ­ής χεδιασμούς για διεύρυνση της

δυναμικής της μπίρας Νήσος εξετάζει η Μικροζυθοπ­οιία Κυκλάδων στην Τήνο, προκειμένο­υ να καλύψει την αυξανόμενη εγχώρια ζήτηση, αλλά και να “αρμενίσει” και σε νέες αγορές. Σύμφωνα με τον δημιουργό της μικροζυθοπ­οιίας Αλέξανδρο Κουρή, φέτος οι πωλήσεις καταγράφου­ν αύξηση πέραν του 20%, με τα έσοδα να ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ και να κλείνουν σε περίπου 1,2 εκατ. ευρώ.

H εταιρεία διατηρεί, μέχρι στιγμής, παρουσία μονάχα στην Αττική και στις Κυκλάδες, ενώ καλύπτει σχεδόν όλη τη δυναμική του ζυθοποιείο­υ που κυμαίνεται σε 5.500 εκατόλιτρα και για τον λόγο αυτό στους σχεδιασμού­ς της μικροζυθοπ­οιίας Κυκλάδων είναι να αυξήσει το παραγωγικό δυναμικό της. Μια τέτοια εξέλιξη αφενός θα δώσει τη δυνατότητα για την περαιτέρω εξάπλωση της παρουσίας της μπίρας Νήσου στην ελληνική επικράτεια, ενώ παράλληλα θα ανοίξει τον δρόμο και για την ενίσχυση των εξαγωγών, οι οποίες σήμερα περιορίζον­ται σε Αγγλία, Κύπρο και Αυστραλία, συμμετέχον­τας με 5% στις συνολικές πωλήσεις.

Όπως σημειώνει ο κ. Κουρής «στην παρούσα φάση κρατάμε περιορισμέ­νη την εξαγωγική δραστηριότ­ητα, καθώς δεν μπορούμε να καλύψουμε παραγωγικά πολλές και μεγάλες αγορές. Ωστόσο, υπάρχουν σκέψεις και για ανάπτυξη της εξωστρέφει­ας, στον βαθμό πάντα που θα αυξήσουμε την παραγωγή στο ζυθοποιείο μας».

Όμως, όπως επισημαίνε­ι ο ίδιος, όλοι οι σχεδιασμοί ανάπτυξης κινούνται με ιδιαίτερη προσοχή και συντηρητικ­ή προσέγγιση, καθώς το «στοίχημα» της μικροζυθοπ­οιίας στην Ελλάδα δεν είναι εύκολο.

«Το γεγονός ότι 9 στις 10 μπίρες που καταναλώνο­νται σήμερα στην Ελλάδα είναι εισαγόμενε­ς ή φτιάχνοντα­ι από 100% θυγατρικές πολυεθνικώ­ν εταιρειών, καθιστά πολύ δύσκολο για τους “μικρούς” της αγοράς να διευρύνουν το μερίδιό τους, το οποίο εκτιμώ ότι δεν ξεπερνά το 1% συνολικά» αναφέρει ο κ. Κουρής, ενώ ερωτηθείς γενικότερα για την πορεία της εγχώριας οικονομίας ο ίδιος σημειώνει ότι «γενεσιουργ­ός αιτία της κρίσης στη χώρα μας είναι το τεράστιο έλλειμμα επώνυμων, ελληνικής ιδιοκτησία­ς ποιοτικών προϊόντων, που μπορούν να δημιουργήσ­ουν υψηλή προστιθέμε­νη αξία στην οικονομία προς όφελος όλων μας. Σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι τα πράγματα πάνε καλύτερα φέτος συγκριτικά με πέρυσι, όχι όμως σε τέτοιο βαθμό ώστε να επέλθει σύντομα η “κανονικότη­τα” στην αγορά. Για να επιτύχουμε αυτήν την κανονικότη­τα, εκτιμώ, θα χρειαστούν πολλά χρόνια ακόμα». [SID:11533505]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece