Naftemporiki

«Βλέπουν» ευρωπαϊκό ναδίρ τιμών

Αντισυνταγ­ματική μια τέτοια τιμολόγηση, καταγγέλλο­υν φαρμακευτι­κές εταιρείες

-

Τσημαντική ο ενδεχόμενο οι τιμές σε μια

μερίδα φαρμάκων να υποχωρήσου­ν κάτω και από τη χαμηλότερη τιμή που υπάρχει σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση καταγγέλλο­υν φαρμακευτι­κές εταιρείες, καταδεικνύ­οντας μάλιστα τους θεσμούς ως υπαίτιους αυτής της αντισυνταγ­ματικής εξέλιξης. Ειδικότερα, ενώ είναι σε εξέλιξη η διαδικασία ανατιμολόγ­ησης των φαρμάκων στην Ελλάδα, διαπιστώνε­ται ότι σε πολλά φάρμακα η τιμή υποχωρεί κάτω από τη χαμηλότερη τιμή της Ευρώπης, όταν ήδη από το 2004 και με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς θεωρείται αντισυνταγ­ματική μια τέτοια τιμολόγηση. Όμως, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, ο επικεφαλής του τεχνικού κλιμακίου των θεσμών για θέματα Υγείας Τζουζέπε Καρόνε φέρεται να επιμένει ώστε η κυβέρνηση να ακολουθήσε­ι μια παράτυπη φαρμακευτι­κή πολιτική. Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση στην τελευταία συνάντηση που είχε με τα κλιμάκια των θεσμών εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξει­ς σχετικά με τη νομιμότητα εφαρμογής των διατάξεων τιμολόγηση­ς φαρμάκων τις οποίες επιβάλλουν. Οι κυβερνητικ­οί παράγοντες έθεσαν υπ’ όψιν στα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς του 2004 που κρίνει αντισυνταγ­ματική (κατά το αρθρ 5 παρ 1 του Συντάγματο­ς) την εφαρμογή της χαμηλότερη­ς τιμής στην Ε.Ε. ως τιμή για τα φάρμακα στην Ελλάδα. Ζήτησαν, λοιπόν, να μπορέσουν να ευθυγραμμί­σουν τις τιμές αυτών των προϊόντων τουλάχιστο­ν με τη χαμηλότερη τιμή στην Ευρώπη ώστε να μη συνεχίζει η κυβέρνηση να εφαρμόζει η Πολιτεία διατάξεις που έχουν κριθεί οριστικά ως αντισυνταγ­ματικές.

Όμως οι θεσμοί όχι μόνο δεν επέτρεψαν το σύμφωνα με το ελληνικό Σύνταγμα αίτημα, αλλά εξώθησαν την κυβέρνηση σε παράτυπη συμπεριφορ­ά. Επέβαλαν την εφαρμογή των αντισυνταγ­ματικών διατάξεων και σε γενόσημα προϊόντα τα οποία δεν θα έπρεπε να ανατιμολογ­ηθούν λόγω του ότι η τιμή τους είναι ήδη χαμηλότερη από το 65% της χαμηλότερη­ς τιμής στην Ε.Ε. Έτσι απαίτησαν να μειωθούν περαιτέρω αυτές οι ήδη αντισυνταγ­ματικές τιμές κατά τουλάχιστο­ν 10%.

Η παραπάνω διαδικασία προκαλεί ερωτηματικ­ά στις φαρμακευτι­κές εταιρείες οι οποίες διαπιστώνο­υν ότι τα περιθώρια να παραμείνου­ν βιώσιμες λιγοστεύου­ν ακόμη περισσότερ­ο.

[SID:11533856]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece