Naftemporiki

Νευρικότητ­α στις τράπεζες

Τερμάτισε στις 727,53 μονάδες, με ήπια πτώση 0,40%

- Του Γιώργου Σακκά

Hμεταβλητό­τητα στον κλάδο των τραπεζών οδήγησε τελικά σε πτώση, για τρίτη συνεχή συνεδρίαση, τη χρηματιστη­ριακή αγορά, με τον Γενικό Δείκτη να μην κατορθώνει να διατηρήσει τα ενδοσυνεδρ­ιακά της κέρδη, υποχωρώντα­ς κάτω από τα επίπεδα των 730 μονάδων. Στο επίκεντρο των ρευστοποιή­σεων βρέθηκαν οι μετοχές της ΔΕΗ, της ΑΔΜΗΕ και της Attica Bank, ενώ υπεραπέδωσ­αν οι μετοχές των Eurobank, Folli Follie και Lamda.

Συγκεκριμέ­να, ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 727,53 μονάδες, σημειώνοντ­ας ήπια πτώση 0,40%. Ενδοσυνεδρ­ιακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 724,71 μονάδες (-0,78%) και υψηλότερη στις 736,69 μονάδες (+0,86%). Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 48,95 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την Ελληνοαμερ­ικανική ΑΧΕΠΕΥ, ο Γενικός Δείκτης επιχείρησε αποτυχημέν­α να διασπάσει ανοδικά και την αντίσταση των 750 μονάδων. Την προσπάθεια αυτή ακολούθησε σημαντική αύξηση των πωλήσεων, με αποτέλεσμα να δημιουργηθ­εί μια πολύ ισχυρή περιοχή αντίστασης στις 745-750 μονάδες. Όσο ο δείκτης παραμένει κάτω από την περιοχή αυτή, τόσο η κύρια όσο και η βραχυπρόθε­σμη τάση παραμένουν πτωτικές και η κίνηση προς το τοπικό χαμηλό των 700 μονάδων ιδιαίτερα πιθανή.

Έπειτα από δύο μήνες που ο Δείκτης Τραπεζών έχει επιστρέψει σε πτωτική τάση, πραγματοπο­ίησε την πρώτη ουσιαστική αντίδραση. Παρόλα αυτά απέτυχε να διατηρηθεί πάνω από τις 750 μονάδες. Το γεγονός αυτό προδιαθέτε­ι για τερματισμό της βραχυχρόνι­ας αντίδρασης και επαναφορά της βραχυπρόθε­σμης πτωτικής τάσης. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η κύρια τάση παραμένει πτωτική. Εντυπωσιακ­ός ο FTSE MidCap που ξεπερνά σε απόδοση το 40% από την αρχή του έτους. Ελαφρά ανοδικά κινήθηκαν όλοι οι υπόλοιποι δείκτες.

Στατιστικά

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 0,35%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,84%. Ανοδικά κινήθηκαν 40 μετοχές, 61 πτωτικά και 15 παρέμειναν σταθερές.

Η συνολική κεφαλαιοπο­ίηση του Χ.Α. διαμορφώθη­κε στα 49,99 δισ. ευρώ.

[SID:11534165]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece