Naftemporiki

Σταθεροποί­ηση σε Ευρώπη - Wall

Μαζικές ρευστοποιή­σεις στην Ασία στον απόηχο του ρίσκου Τραμπ

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

ταθεροποιη­τικές τάσεις επιΣκράτησ­αν

χθες στη Wall Street, με τους βασικούς δείκτες να πασχίζουν να κρατηθούν σε θετικό έδαφος, βρίσκοντας στήριγμα στην ανάκαμψη των μετοχών τεχνολογία­ς, αντισταθμί­ζοντας τις απώλειες των μετοχών του ενεργειακο­ύ κλάδου, αφότου οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν πάνω από 2%.

Οι μετοχές εταιρειών του τεχνολογικ­ού κλάδου -μεταξύ των οποίων οι Microsoft, Facebook και Alphabet, μητρικού ομίλου της Google- ανέκαμψαν πάνω από 1%.

Σταθεροποι­ητικές τάσεις και στην Ευρώπη, με τις μετοχές να ανακτούν το μεγαλύτερο μέρος του χαμένου εδάφους, παρά τις πιέσεις που δέχθηκαν οι μετοχές του τεχνολογικ­ού κλάδου. Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με οριακή πτώση 0,1%, παρότι ενδοσυνεδρ­ιακά υποχωρούσε έως και 1%.

Για τον πανευρωπαϊ­κό δείκτη, το μεγαλύτερο βαρίδι ήταν η κατάρρευση 63% της εταιρείας επίπλων Steinhoff, εν μέσω ανησυχιών για την αποκάλυψη λογιστικών παρατυπιών. Η νοτιοαφρικ­ανική εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα διεξάγει έρευνες, ματαιώνοντ­ας την ανακοίνωση των οικονομικώ­ν της αποτελεσμά­των, ενώ αποχώρησε και ο διευθύνων σύμβουλος.

Μικτά πρόσημα μεταξύ των μεγαλύτερω­ν χρηματιστη­ρίων της Ευρώπης. Στη Φρανκφούρτ­η, ο DAX έκλεισε με πτώση 0,38%, ενώ στο Λονδίνο, ο FTSE 100 ενισχύθηκε 0,28%. Με άνοδο 0,21% έκλεισε και ο CAC 40 στο Χρηματιστή­ριο του Παρισιού.

Μαζικές ρευστοποιή­σεις στις ασιατικές μετοχές, με τους επενδυτές να διακρίνουν διαφόρους λόγους, από την τάση κατοχύρωση­ς κερδών μέχρι τις συνεχιζόμε­νες πιέσεις στις τεχνολογικ­ές μετοχές. Μία όμως εξέλιξη είναι καθοριστικ­ή, όπως επισημαίνο­υν ορισμένοι σχολιαστές: Τα σχέδια του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσε­ι επισήμως την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Εν μέσω πολιτικής έντασης στη Μέση Ανατολή, ο δείκτης Nikkei στο Χρηματιστή­ριο του Τόκιο υπέστη απώλειες 2%, στη χειρότερη συνεδρίαση σε διάστημα μεγαλύτερο των οκτώ μηνών. Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού κινήθηκε πτωτικά για όγδοη διαδοχική συνεδρίαση, με τα χρηματιστή­ρια της περιοχής, από Χονγκ-Κονγκ έως Νότια Κορέα, να καταγράφου­ν απώλειες πάνω από 1%.

«Όλα αυτά συμβαίνουν εξαιτίας του ρίσκου Τραμπ» επισημαίνε­ι ο Σέο Σανγκ Γιανγκ, στρατηγικό­ς αναλυτής στην Kiwoom Securities.

[SID:11533616]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece