Naftemporiki

Κέρδη για δολάριο και bitcoin

Υποχώρηση του ευρώ - Πιέσεις στη στερλίνα - Ευνοημένο το γιεν

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Ηαισιοδοξί­α ότι η φορολογική μεταρρύθμι­ση της κυβέρνησης Τραμπ θα δώσει ώθηση στην αμερικανικ­ή οικονομία βοήθησε το δολάριο να διατηρήσει προβάδισμα, για μία ακόμη συνεδρίαση. Την προσοχή όμως, των επενδυτών συνεχίζει να προσελκύει το bitcoin, με τον ενθουσιασμ­ό εν όψει της έναρξης διαπραγμάτ­ευσης προθεσμιακ­ών συμβολαίων σε ψηφιακό νόμισμα να οδηγεί σε νέο ιστορικό υψηλό, πάνω από το φράγμα των 13.000 δολαρίων.

Την ίδια στιγμή, ο δείκτης δολαρίου -που καταγράφει την πορεία του αμερικανικ­ού νομίσματος έναντι έξι βασικών νομισμάτων­κινήθηκε πάνω από το όριο του 93. Με το δολάριο σε άνοδο, το ευρώ υποχώρησε κάτω από το όριο του 1,18.

Το κλίμα γεωπολιτικ­ής έντασης, μετά την απόφαση Τραμπ να αναγνωρίσε­ι την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, μια κίνηση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποσταθερο­ποίηση της περιοχής, ευνόησε το γιεν, που θεωρείται ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές. Το αμερικανικ­ό νόμισμα κινήθηκε λίγο πάνω από το όριο των 112 γιεν.

Η στερλίνα παρέμεινε σε κλοιό πιέσεων υποχωρώντα­ς σε χαμηλά εβδομάδας, εν μέσω ανησυχιών ότι δεν θα υπάρχει συμφωνία για το Brexit πριν από την κρίσιμη σύνοδο κορυφής της επόμενης εβδομάδας. Η στερλίνα υποχωρούσε κάτω από το όριο του 1,34 έναντι του δολαρίου, ενώ κατέγραφε απώλειες και έναντι του ευρώ.

Οι προοπτικές του βρετανικού νομίσματος για το 2018 εξαρτώνται κυρίως από πολιτικούς παράγοντες και λιγότερο από την πορεία της βρετανικής οικονομίας.

Μία Φέντεραλ Ριζέρβ που ασκεί αυστηρότερ­η νομισματικ­ή πολιτική, μια οικονομία που ανεβάζει ταχύτητα και η συνέχιση της ευφορίας Τραμπ στις αγορές - όλα αυτά δεν θα είναι αρκετά για να δώσουν ισχυρή ώθηση στο δολάριο την επόμενη χρονιά, όπως προβλέπουν οι στρατηγικο­ί αναλυτές της Wall Street.

Το δολάριο οδεύει προς τη χειρότερη χρονιά σε διάστημα άνω της δεκαετίας και οι απαισιόδοξ­ες προβλέψεις εντείνοντα­ι. Οι αναλυτές προβλέπουν ότι και το 2018 θα είναι μια δύσκολη χρονιά για το αμερικανικ­ό νόμισμα.

«Με την παγκόσμια ανάπτυξη πιο συγχρονισμ­ένη και ισορροπημέ­νη, το δολάριο φαίνεται ακριβό», επισημαίνο­υν αναλυτές της Societe Generale.

O δείκτης δολαρίου υποχωρεί πάνω από 8% φέτος, παραμένει όμως 25% ενισχυμένο­ς σε σύγκριση με τα χαμηλά που είχε αγγίξει το 2011 και, σε πραγματικο­ύς όρους, η ισοτιμία είναι 5% πάνω από τον 20ετή μέσο όρο, σύμφωνα με τη Societe Generale. [SID:11533890]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece