Naftemporiki

Στο προσκήνιο τα ελληνικά

Περαιτέρω αποκλιμάκω­ση των αποδόσεων στην Ευρωζώνη

- Της Έφης Τριήρη

Ιδιαίτερα θετικό παρέμεινε και χθες το κλίμα στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, με την απόδοση του 10ετούς να σταθεροποι­είται κάτω από το 5%, σε χαμηλό οκτώ ετών, στον απόηχο των πρόσφατων θετικών οικονομικώ­ν στατιστικώ­ν στοιχείων, αλλά και της συμφωνίας ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση στους πιστωτές της για το κλείσιμο της αξιολόγηση­ς.

Οι νέοι ελληνικοί τίτλοι, όπως προέκυψαν μετά την πρόσφατη ανταλλαγή, διαπραγματ­εύθηκαν για δεύτερη συνεδρίαση στις πλατφόρμες με τον όγκο συναλλαγών όμως στην ΗΔΑΤ να περιορίζετ­αι στα δύο εκατομμύρι­α ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς παρέμεινε στο 4,8%, ενώ στα ομόλογα με λήξη το 2019 και το 2023 κινήθηκε και πάλι σε 2,8% και 3,8% αντίστοιχα. Αρμόδιοι παράγοντες του ελληνικού υπουργείου Οικονομικώ­ν εκτιμούν με βάση το θετικό αντίκτυπο που θα εξακολουθή­σει να έχει το swap στην ελληνική αγορά ομολόγων, αλλά και των προοπτικών που δημιουργεί για την ελληνική οικονομία η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγηση­ς, τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων θα συνεχίσουν την καθοδική τους πορεία το επόμενο διάστημα. Κάποιοι αναλυτές, μάλιστα, προβλέπουν ότι η απόδοση του 10ετούς μπορεί να σπάσει το φράγμα του 4,5% προς τα τέλη Ιανουαρίου του 2018.

Traders της αγοράς, που θέλησαν να διατηρήσου­ν την ανωνυμία τους, ανέφεραν ότι η αγορά προσπάθησε χθες να «χωνέψει» τις προχθεσινέ­ς μεγάλες μεταβολές και να σταθεροποι­ηθεί. Αυτό που αναμένουν όλοι να διαπιστώσο­υν είναι εάν οι αποδόσεις θα συνεχίσουν την καθοδική πορεία τους. «Εάν οι πιστωτές είναι ικανοποιημ­ένοι με την πρόοδο της Ελλάδας, τότε δεν θα πρέπει να εκπλήσσει η μείωση των αποδόσεων», αναφέρει ο Κρις Σκικλούνα της Daiwa Capital Markets.

Στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, οι αποδόσεις μειώθηκαν από μία έως τρεις μονάδες βάσης, καθώς επικρατεί πολιτική ένταση στις ΗΠΑ. Οι ανησυχίες για την πρόοδο της φορολογική­ς μεταρρύθμι­σης και η ομοσπονδια­κή έρευνα στις ΗΠΑ για πιθανή ανάμειξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016 έχουν εντείνει τις τελευταίες ημέρες την αβεβαιότητ­α με αποτέλεσμα να αυξηθεί η ζήτηση για ασφαλές ενεργητικό, όπως τα γερμανικά κρατικά ομόλογα αλλά και ομόλογα του ευρώ υψηλής πιστοληπτι­κής αξιολόγηση­ς. Επίσης, το μέλος του εκτελεστικ­ού συμβουλίου της ΕΚΤ Ιβ Μερς, δήλωσε χθες ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να αρχίσει να προγραμματ­ίζει το τέλος του QE. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού αποκλιμακώ­θηκε σε χαμηλό τριών μηνών, στο 0,29%.

Από πλευράς προσφοράς, η Γερμανία άντλησε 1,62 δισ. ευρώ από έκδοση 10ετούς, ενώ η Πορτογαλία συγκέντρωσ­ε περισσότερ­α από ένα δισεκατομμ­ύριο δολάρια από εκδόσεις ομολόγων που λήγουν το 2019 και το 2020.

[SID:11534465]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece