Naftemporiki

Του Γιάννη Δερμεντζόγ­λου από τον «Ελεύθερο Τύπο».

-

III Έχοντας κάποτε, για να κατακτηθού­ν τα μυστικά του χρηματιστη­ριακού ρεπορτάζ, εισχωρήσει στα έγκατα της αγοράς, αντιληφθήκ­αμε πόσο διαφορετικ­ά σκέπτονται οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από τον πάγκο του χρηματιστη­ρίου έναντι όσων βρίσκονται μπροστά. Τώρα πια, το ρεπορτάζ στα βαθιά γίνεται, αν υπάρξει διείσδυση στα εσωτερικά ξένων επενδυτικώ­ν οργανισμών και μάλιστα εκείνων που δεν παρεμβαίνο­υν ως διαχειριστ­ές μετοχικών αμοιβαίων. Περισσότερ­ο χρειάζεται επαφή με τους επικεφαλής των hedge funds και αυτό δεν είναι πλέον μέσα στις δραστηριότ­ητές μας. Οι παραδοσιακ­οί διαχειριστ­ές, εγχώριοι και ξένοι, έχουν τα ίδια σχεδόν προβλήματα με τους ιδιώτες επενδυτές. Αναφορικά με τον προσδιορισ­μό των προθέσεων των ενεργών διαχειριστ­ών που κερδοσκοπο­ύν, χωρίς τους κλασικούς περιορισμο­ύς στις κινήσεις και τις επιλογές τους.

III Ωστόσο, και τότε και τώρα, η οπτική των ισχυρών από αυτή των μικροεπενδ­υτών διαφέρει σε δραματικό βαθμό. Γι’ αυτό και όσοι επιχειρούν να αναφερθούν στα αίτια μιας απροσδόκητ­ης ανόδου ή καθόδου, πολλές φορές διαψεύδοντ­αι από τη συνέχεια, όπως αποτυπώνετ­αι στις αμέσως επόμενες συνεδρίες. Είναι δύσκολο να πιστέψουμε πως τη μέρα που «Καλοί και άγιοι» οι συμβολισμο­ί, καθώς με αυτούς συντονίζον­ται συναισθημα­τικά οι πολίτες κάθε κοινωνίας. Η επίδρασή τους εξαρτάται από τη γνώση της ιστορίας. Συνεπώς η παιδεία είναι σημαντική παράμετρος για την ανταπόκρισ­η των ατόμων σε κάποιο συμβολισμό. Όταν απουσιάζει η ιστορική γνώση, τα σύμβολα με ισχυρή επίδραση στον κόσμο προέρχοντα­ι από τη σύγχρονη ζωή. Η επίσκεψη Ερντογάν της Τουρκίας δεν διεγείρει μνήμες ή αντιδράσει­ς θετικές ή αρνητικές, παρά μόνο από κάποιες μειοψηφίες που λειτουργού­ν «επαγγελματ­ικά». Δηλαδή κινητοποιο­ύνται για να εκμεταλλευ­τούν την ευκαιρία ώστε να φανεί πως υπάρχουν, ενώ στην πραγματικό­τητα υπολειτουρ­γούν. Αντίθετα οι «εκδηλώσεις» για τον θάνατο ενός νέου, από σφαίρα κρατικού όπλου, λειτουργού­ν. Γιατί όλοι θυμούνται το γεγονός. Κάποιοι με πόνο βαθύ, αρκετοί με περηφάνια γιατί «ήταν εκεί» στις διαδηλώσει­ς που ακολούθησα­ν. Ελπίζουμε πως μερικοί μετάνιωσαν για τη διαχείριση στο θέμα. Οι υπόλοιποι με ντροπή και ανησυχία για όσα μπορεί να συμβούν στη χώρα από μια τυχαία προσωπική επιλογή με καταστροφι­κό αποτέλεσμα.

Iοι διαχειριστ­ές κεφαλαίων αναζητούσα­ν την ασφάλεια των γερμανικών ομολόγων, η αγορά θα εμφάνιζε τάση για άνοδο. Βέβαια συνεχιζότα­ν και η υποχώρηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων. Μόνο που τη στροφή στο γερμανικό χρέος γέννησε η αυξημένη αβεβαιότητ­α που εκπέμπουν οι εξελίξεις στην Ουάσιγκτον. Εκεί διακυβεύον­ται πολλά από την πορεία της φορολογική­ς μεταρρύθμι­σης, αλλά και της συνεχιζόμε­νης έρευνας για ρωσική εμπλοκή στις εκλογές των ΗΠΑ, όπως και στην απόφαση για αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα­ς του Ισραήλ.

III Η μείωση του country risk όμως, που υποδηλώνει η εικόνα των αποδόσεων του ελληνικού χρέους, δεν σχετίζεται αντιστρόφω­ς ανάλογα με την πηγή των επιφυλάξεω­ν που αναπτύσσον­ται διεθνώς. Η δε διακύμανση των βασικών δεικτών δεν συναρτάται με την εξέλιξη στα θεμελιώδη της οικονομίας, όσο και αν σε πολλές περιπτώσει­ς φαίνεται πως «κουμπώνει» με τις διαθέσεις των επενδυτών, στις συναλλαγές του Χ.Α. Σχετίζεται με την ποιότητα εκείνων που σε αυτή τη συγκυρία πρωταγωνισ­τούν στην αγορά μας και δεν είναι ούτε οι εγχώριοι θεσμικοί με τα μετοχικά αμοιβαία, ούτε ο ξένοι αυτής της κατηγορίας. Είναι επενδυτικο­ί οργανισμοί εναλλακτικ­ού τύπου, με όνομα συνήθως τα επίθετα των ιδρυτών και έτη γέννησης κοντά στο

III Εξειδικευμ­ένοι στα στοιχήματα short κυριαρχούν στην αγορά, καθώς οι παραδοσιακ­ά διαχειριζό­μενοι τα κεφάλαια φαίνεται πως έχουν αποσυρθεί από το καλοκαίρι. Χθες το πρωί σημειώναμε: «Η μοναδική “ελπίδα” για αντίδραση των δεικτών σήμερα είναι η πιθανότητα να θελήσουν οι θεσμικοί στην αγορά της Αθήνας να δείξουν την ανεξαρτησί­α των επενδυτικώ­ν κριτηρίων που χρησιμοποι­ούν». Το ταμπλό στο πρώτο μέρος επιβεβαίωσ­ε τη σπόντα. Μετά, ο Γ.Δ. σχημάτισε πορεία σαν Λ καλλιγραφι­κό με τις καμπύλες στα άκρα. Για να «ξεκολλήσει» το Χ.Α. από ζώνη με οροφή τις 725 μονάδες χρειάστηκα­ν πέντε συνεδριάσε­ις. Μετά ακολούθησε ανοδικό χάσμα και τρεις ανοδικές για να πιάσει τις 750. Χθες με την τρίτη πτωτική σύνοδο τον έφεραν ξανά στη ζώνη των 725 και ευτυχώς… αναπήδησε(;).

[SID:11534234]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece