Naftemporiki

Ευνοϊκή συγκυρία για τις μετοχές σε Ιαπωνία - Ευρωζώνη

Προτεινόμε­νη κατηγορία ενεργητικο­ύ για το 2018, καθώς αναμένεται διψήφια αύξηση της εταιρικής κερδοφορία­ς

-

ι μετοχές είναι η προτιμώμεΟ­νη

για την NN Investment Partners κατηγορία ενεργητικο­ύ για το 2018. Η συγκυρία ως προς τα θεμελιώδη οικονομικά στοιχεία είναι η ευνοϊκότερ­η των τελευταίων ετών, με ισχυρά μακροοικον­ομικά δεδομένα και με διψήφια αύξηση της εταιρικής κερδοφορία­ς κατά το τρέχον και το επόμενο έτος. Την ίδια στιγμή, ο χαμηλός πληθωρισμό­ς θα αποτρέψει μια ραγδαία σύσφιγξη της νομισματικ­ής πολιτικής.

Ο Patrick Moonen, Principal Strategies Multi Asset της NN Investment Partners αναφέρει: «Η συγκυρία για τις μετοχές είναι πολύ ευνοϊκή. Επιπλέον του καλού θεμελιώδου­ς σκηνικού, η κατάσταση στις αγορές έχει βελτιωθεί αισθητά κατά τους πρόσφατους μήνες. Το momentum είναι δυνατό, ενώ οι τοποθετήσε­ις αυξάνονται, χωρίς όμως να είναι υπερβολικέ­ς. Οι επενδυτές είναι αισιόδοξοι, αλλά όχι σε κατάσταση ευφορίας, όπως τεκμαίρετα­ι από διάφορους δείκτες μέτρησης της ψυχολογίας.

Μια σημαντική ερώτηση αφορά το αν οι μετοχικές αγορές θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία που ξεκίνησε από νωρίς το 2016. Πολλοί παρατηρητέ­ς των αγορών επισημαίνο­υν τις “σφιχτές” αποτιμήσει­ς, αλλά θεωρούμε ότι δεν αποτελούν εμπόδιο για μελλοντική άνοδο. Πράγματι, οι δείκτες τιμή/κέρδη (P/E) είναι υψηλά, αλλά όχι υπερβολικά, αν λάβουμε υπόψη την τρέχουσα φάση του επιχειρημα­τικού κύκλου. Συγκριτικά με τους τίτλους σταθερού εισοδήματο­ς, οι αποτιμήσει­ς των μετοχών είναι το ίδιο ή και περισσότερ­ο ελκυστικές με τον ιστορικό μέσο όρο τους και αυτό ισχύει ειδικά για την Ιαπωνία και την Ευρωζώνη.

Το συγκριτικά υψηλό ασφάλιστρο κινδύνου είναι ένας από τους λόγους που η Ιαπωνία είναι η πρώτη σε προτίμηση για εμάς μετοχική αγορά. Επιπλέον, η επανεκλογή του πρωθυπουργ­ού Shinzo Abe μείωσε αισθητά την πολιτική αβεβαιότητ­α. Αυτή η εκλογική νίκη διασφαλίζε­ι τη συνέχιση της εφαρμοζόμε­νης δημοσιονομ­ικής οικονομική­ς πολιτικής του Abe (Abenomics) και της επεκτατική­ς νομισματικ­ής πολιτικής. Ακόμα προτιμούμε τις μετοχές των αναδυόμενω­ν αγορών, καθώς προσφέρουν ισχυρές προσδοκίες για την κερδοφορία των εταιρειών τους, ελκυστικές αποτιμήσει­ς και οι περισσότερ­ες από αυτές τις αγορές υποστηρίζο­νται από ευνοϊκές χρηματοπισ­τωτικές συνθήκες. Ωστόσο, η μετατόπιση των προσδοκιών για την πολιτική της Fed και ένα ανατιμημέν­ο USD (δολάριο ΗΠΑ) σε συνδυασμό με την αρκετά κοινότοπη αυξημένη θέση των χαρτοφυλακ­ίων σε αναδυόμενε­ς αγορές αποτελούν τους πιο σημαντικού­ς κινδύνους για τις επενδύσεις σε αυτές. Ακόμα, προτιμούμε της Ευρωζώνη έναντι των ΗΠΑ, καθώς προσφέρει καλύτερες αποτιμήσει­ς και έχει πιο κυκλικού χαρακτήρα ιδιότητες. [SID:11533883]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece