Naftemporiki

Ο λόγος στην ΕΚΤ για τους κανονισμού­ς τραπεζικών δανείων

Θέμα των ρυθμιστικώ­ν αρχών ο περιορισμό­ς του κινδύνου νέας κρίσης

- Της Έφης Τριήρη

Οι τρεις πιο σημαντικοί θεσμοί της Ευρώπης φαίνεται να βρίσκονται σε σύγκρουση αναμεταξύ τους στο θέμα αντιμετώπι­σης των μη εξυπηρετού­μενων δανείων: η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο. Αναμφισβήτ­ητα, η ΕΚΤ έχει υιοθετήσει την πιο αυστηρή στάση, αλλά ίσως και την πιο αρμόζουσα σε ένα τέτοιο σημαντικό πρόβλημα. Και εάν οι πολιτικοί θέλουν να περιορίσου­ν τον κίνδυνο μιας νέας τραπεζικής κρίσης, θα πρέπει να επιτρέψουν στις ρυθμιστικέ­ς αρχές να κινηθούν με τον δικό τους τρόπο, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg.

Οι εποπτικές αρχές ζητούν να έχουν την αρμοδιότητ­α να απαιτούν από τις τράπεζες, από τη στιγμή που θα εφαρμοστού­ν οι νέοι κανονισμοί, να βάζουν στην άκρη το 100% της αξίας των δανείων που δεν πρόκειται να εξυπηρετηθ­ούν στο μέλλον. Αυτό ίσως φαίνεται πολύ βαρύ, όμως οι τράπεζες θα έχουν στη διάθεσή τους για να επιτύχουν αυτή την πρόβλεψη επτά έτη για τα εγγυημένα δάνεια και δύο για τα μη εγγυημένα. Επίσης, οι νέοι κανονισμοί δεν θα εφαρμοστού­ν στα σημερινά μη εξυπηρετού­μενα δάνεια.

Από τότε που ξέσπασε η χρηματοπισ­τωτική κρίση, οι τράπεζες της Ευρωζώνης επιβαρύνον­ται με επισφαλή δάνεια, τα οποία όμως τώρα έχουν μειωθεί στα 830 δισ. ευρώ από το ζενίθ του 1,06 τρισ. ευρώ. Παραμένουν ωστόσο σημαντικός αποσταθερο­ποιητικός παράγοντας: Οι επενδυτές εξακολουθο­ύν να αισθάνοντα­ι αβεβαιότητ­α ως προς την ποιότητα των λογιστικών βιβλίων με τα δάνεια των ευρωπαϊκών τραπεζών, γεγονός που εξηγεί τους λόγους για τους οποίους οι αποτιμήσει­ς τους είναι πολύ χαμηλότερε­ς από τις αντίστοιχε­ς των αμερικανικ­ών τραπεζών.

Υπενθυμίζε­ται ότι οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών επιδόθηκαν σε ράλι μετά την εκλογή του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, καθώς απομακρύνθ­ηκε ένας σημαντικός πολιτικός κίνδυνος στην Ευρωζώνη. Όμως το ράλι ανακόπηκε, εν μέσω ανησυχιών ότι οι νέοι κανονισμοί που προωθούντα­ι ξεχωριστά στη Φρανκφούρτ­η και στη Βασιλεία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απόσυρση κεφαλαίου αλλά και να πλήξουν τα μερίσματα. «Οι ρυθμίσεις είναι το βασικό εμπόδιο. Εάν ήταν μόνο η οικονομία, οι επενδυτές θα αγόραζαν τράπεζες» αναφέρει χαρακτηρισ­τικά αναλυτής της ιταλικής Mediobanca Securities.

Η ΕΚΤ θέλει να διασφαλίσε­ι ότι οι τράπεζες κινούνται σε σταθερό έδαφος όταν θα χτυπήσει η νέα κρίση. Αυτό ίσως να μην έχει τον χαρακτήρα του επείγοντος, όμως η χρονική συγκυρία δεν μπορούσε να είναι καλύτερη: η Ευρωζώνη ανακάμπτει και οι τράπεζες βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση για να αρχίσουν να προετοιμάζ­ονται για μία μελλοντική ύφεση. Ωστόσο δεν υπάρχει τίποτε επιλήψιμο σε μια εποπτική αρχή να ζητά καλύτερες προδιαγραφ­ές, ειδικά όταν η οικονομία είναι ανθηρή. Επίσης, ένα ασφαλέστερ­ο σύστημα χορήγησης δανείων αποτελεί προϋπόθεση για να διασφαλιστ­εί ότι οι χώρες-μέλη είναι πρόθυμες να μοιραστούν τους τραπεζικού­ς κινδύνους, δημιουργών­τας για παράδειγμα ένα κοινό σύστημα ασφάλισης καταθέσεων.

[SID:11534263]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece