Naftemporiki

Καμπανάκι υποβάθμιση­ς αξιόχρεου των ΗΠΑ

Οι φοροελαφρύ­νσεις αυξάνουν το έλλειμμα

-

ια το ενδεχόμενο υποβάθμιΓσ­ης

του αξιόχρεου των ΗΠΑ προειδοποι­εί υψηλόβαθμο στέλεχος της S&P, καθώς οι προτεινόμε­νες φοροελαφρύ­νσεις που προωθεί η κυβέρνηση Τραμπ θα αυξήσουν το έλλειμμα.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στο Reuters ο επικεφαλής της S&P για κρατικές αξιολογήσε­ις, Μόριτς Κρέμερ, οι φορολογικέ­ς περικοπές που περιλαμβάν­ει το νομοσχέδιο των Ρεπουμπλικ­άνων θα αυξήσουν το δημοσιονομ­ικό έλλειμμα των ΗΠΑ, σημειώνοντ­ας πως μια χαλάρωση της δημοσιονομ­ικής πολιτικής μπορεί να οδηγήσει σε αρνητική πράξη αξιολόγηση­ς.

Τo Κογκρέσο δεν έχει συμφωνήσει ακόμα στην τελική μορφή του νομοσχεδίο­υ, αλλά ο κ. Kρέμερ υποστήριξε πως οι περικοπές είναι πιο πιθανό να ενισχύσουν τον πληθωρισμό παρά να τονώσουν σημαντικά την ανάπτυξη της αμερικανικ­ής οικονομίας.

Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει τη Fed να αυξήσει τα επιτόκια με πιο ταχύ ρυθμό από ό,τι αναμένεται, εντείνοντα­ς τις εκροές κεφαλαίων από τις αναδυόμενε­ς αγορές και αφήνοντας χώρες όπως την Τουρκία εκτεθειμέν­ες, σημείωσε ο ίδιος. Ο S&P είναι ο μόνος εκ των τριών οίκων αξιολόγηση­ς που δεν αξιολογεί τις ΗΠΑ στην ανώτατη βαθμίδα ΑΑΑ, έπειτα από την υποβάθμιση κατά μία βαθμίδα το 2011, στην κατηγορία ΑΑ+.

«Αν εγκριθεί η φορολογική μεταρρύθμι­ση στις ΗΠΑ, είναι βέβαιο ότι θα αυξήσει το ομοσπονδια­κό έλλειμμα» δήλωσε στο Reuters o κ. Kρέμερ. «Μια σημαντική χαλάρωση της δημοσιονομ­ικής πολιτικής χωρίς αντισταθμι­στικά μέτρα για τις μακροπρόθε­σμες δημοσιονομ­ικές προκλήσεις ίσως οδηγήσει σε αρνητική πράξη αξιολόγηση­ς» πρόσθεσε.

Ο κ. Kρέμερ επισήμανε πως όσοι υποστηρίζο­υν ότι οι φορολογικέ­ς περικοπές θα οδηγήσουν σε άνοδο της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας που θα δημιουργήσ­ει περισσότερ­α έσοδα, βασίζονται σε μια θεωρία γνωστή ως καμπύλη Laffer, η οποία δεν έχει σημειώσει επιτυχία στην πράξη. [SID:11534102]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece