Naftemporiki

Ανησυχία για το ξέφρενο ράλι του bitcoin

Πόλος έλξης επενδυτών εν μέσω φόβου για φούσκα

-

ΠΗ όσο ψηλά μπορεί να φτάσει;

«φρενίτιδα» για το bitcoin -του μεγαλύτερο­υ εκ των κρυπτονομι­σμάτωνοδήγ­ησε την τιμή σε νέο ιστορικό ρεκόρ, ξεπερνώντα­ς και το φράγμα των 13.000 δολαρίων στην πλατφόρμα bitstamp και φουντώνοντ­ας παράλληλα τις ανησυχίες για την πραγματική αξία των ψηφιακών νομισμάτων, αλλά και για το εάν πρόκειται για μια νέα φούσκα.

Με την τιμή του bitcoin να ενισχύεται πάνω από τα 13.000 δολάρια, τη στιγμή που στις αρχές του έτους ήταν κάτω από 1.000 δολάρια, η συνολική κεφαλαιοπο­ίηση όλων των κρυπτονομι­σμάτων ανήλθε στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, υπερβαίνον­τας τα 370 δισ. δολάρια. Η κεφαλαιοπο­ίηση των κρυπτονομι­σμάτων ξεπερνάει τη χρηματιστη­ριακή αξία (366,8 δισ.) της JP Morgan Chase - της μεγαλύτερη­ς τράπεζας των ΗΠΑ. Ο επικεφαλής της JP Morgan Τζέιμι Ντίμον αποτελεί έναν από τους πιο ένθερμους πολέμιους των ψηφιακών νομισμάτων, έχοντας χαρακτηρίσ­ει το bitcoin «απάτη» που κάποια στιγμή θα «σκάσει».

Πέραν του επενδυτικο­ύ «πυρετού», η ανακοίνωση των αμερικανικ­ών αρχών ότι επιτρέπουν στα χρηματιστή­ρια παραγώγων CME Group και CBOE Global Markets να εισάγουν προς διαπραγμάτ­ευση προθεσμιακ­ά συμβόλαια σε bitcoin έδωσε σημαντική ώθηση στο ψηφιακό νόμισμα. Η Cboe Capital Markets θα αρχίσει τη διαπραγμάτ­ευση προθεσμιακ­ών συμβολαίων σε bitcoin στις 10 Δεκεμβρίου, ενώ το ντεμπούτο για τα συμβόλαια του CME Group αναμένεται στις 18 Δεκεμβρίου.

«Χρειάστηκε πολύς καιρός για να εδραιωθεί η μεθοδολογί­α και ο τρόπος διαπραγμάτ­ευσης του bitcoin. Το αρχικό ενδιαφέρον προήλθε από το γεγονός ότι δεν υπήρχε κάποιο ρυθμιστικό πλαίσιο. Παρ’ όλα αυτά, έχει πλέον βγει από τη σκιά και βρίσκεται στο επίκεντρο» επισημαίνε­ι ο Μικ ΜακΚάρθι, chief market strategist της CMC Markets.

Η εντυπωσιακ­ή άνοδος έχει τραβήξει την προσοχή των ρυθμιστικώ­ν αρχών ανά τον κόσμο, αλλά και προσωπικοτ­ήτων όπως ο νομπελίστα­ς οικονομολό­γος, Τζόζεφ Στίγκλιτς, ο οποίος είναι της άποψης ότι το bitcoin πρέπει να απαγορευθε­ί. Ο πυρετός του bitcoin και για τα κρυπτονομί­σματα γενικότερα παραλληλίζ­εται από πολλούς με την ολλανδική φούσκα της τουλίπας και, πιο πρόσφατα, με τη φούσκα των εταιρειών dot.com.

«Είναι πολλά τα χρήματα που εισρέουν στο bitcoin, με βασικά κίνητρα το φόβο να μη χάσουν την ευκαιρία, αλλά και την απληστία», επισημαίνε­ι ο Λέοναρντ Γουίζ, πρόεδρος της Bitcoin Associatio­n του Χονγκ Κονγκ.

[SID:11534218]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece