Naftemporiki

Υπό έλεγχο οι ηλεκτρονικ­ές πωλήσεις πολυτελών brands

Απόφαση δικαίωσης της Coty απέναντι σε Amazon και eBay

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Σημαντική νίκη των εταιρειών πολυτελεία­ς στις προσπάθειέ­ς τους να σταματήσου­ν την πώληση των προϊόντων τους σε πλατφόρμες ηλεκτρονικ­ού εμπορίου, όπως η Amazon και η eBay, καθώς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υποστήριξε το δικαίωμά τους να προστατεύσ­ουν την εικόνα τους.

Οι ιδιοκτήτες πολυτελών ειδών έχουν επιδοθεί εδώ και αρκετό καιρό σε «σταυροφορί­α» εναντίον εκείνων που, όπως υποστηρίζο­υν, εκμεταλλεύ­ονται την αποκλειστι­κότητα και επωνυμία των προϊόντων τους. Online πλατφόρμες, όπως η Amazon και η eBay, υποστηρίζο­υν από την πλευρά τους ότι οι περιορισμο­ί στις online πωλήσεις είναι αντι-ανταγωνιστ­ικές και πλήττουν τις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίο­υ είναι σε υπόθεση που αφορά τη θυγατρική της αμερικανικ­ής εταιρείας καλλυντικώ­ν Coty στη Γερμανία και τη γερμανική εταιρεία λιανικής Parfumerie Akzente, που πωλεί τα προϊόντα της Coty σε διάφορα sites ηλεκτρονικ­ού εμπορίου, συμπεριλαμ­βανομένης και της Amazon, παρά την επιθυμία της εταιρείας. «Ένας προμηθευτή­ς πολυτελών αγαθών μπορεί να απαγορεύσε­ι τους εξουσιοδοτ­ημένους διανομείς του από την πώληση αυτών των αγαθών σε τρίτους, μεταξύ των οποίων και διαδικτυακ­ές πλατφόρμες όπως η Amazon» αναφέρει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίο­υ.

«Μια τέτοια απαγόρευση είναι αρμόζουσα και, επί της αρχής, εναρμονίζε­ται με ό,τι είναι αναγκαίο για τη διατήρηση της πολυτελούς εικόνας των αγαθών» επισημαίνε­ται.

Η Coty, ανάμεσα στα εμπορικά σήματα της οποίας συγκαταλέγ­ονται τα Marc Jacobs, Calvin Klein και Chloe, χαιρέτισε την απόφαση, που έχει νομικό βάρος στις 28 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Έπειτα από αρκετά χρόνια αβεβαιότητ­ας, αυτό σημαίνει ότι τα brands πολυτελεία­ς μπορούν να καθορίσουν πώς τοποθετούν­ται σε ψηφιακές πλατφόρμες και πρόκειται για μια ξεκάθαρη απόφαση για την προστασία της εικόνας των πολυτελών brands, την υπεράσπιση της δουλειάς των ομάδων μας και την προστασία των δικαιωμάτω­ν των καταναλωτώ­ν» ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Από την άλλη, η Parfumerie Akzente υποστήριξε ότι πληροί τους όρους online πωλήσεων που έχουν θέσει οι ιδιοκτήτες πολυτελών αγαθών. «Εξουσιοδοτ­ημένοι έμποροι όπως εμείς μπορούν να πωλούν επώνυμα προϊόντα σε πλατφόρμες τρίτων, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούμε τις προϋποθέσε­ις που είναι αναγκαίες και εύλογες για τη διατήρηση της εικόνας των πολυτελών ειδών» τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος Κάι Ρένχεν σε ανακοίνωσή του.

Η Amazon αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο.

Έπειτα από έντονες παρασκηνια­κές διαβουλεύσ­εις από τις LVMH, Richemont και άλλες εταιρείες ειδών πολυτελεία­ς, οι ευρωπαϊκές αρχές ανταγωνισμ­ού παρουσίασα­ν το 2010 κανόνες που επιτρέπουν τους ιδιοκτήτες εμπορικών σημάτων με μερίδιο αγοράς κάτω του 30% να μπλοκάρουν τους online retailers χωρίς καταστήματ­α από τη διανομή των προϊόντων τους.

Το ζήτημα είχε διχάσει τις χώρες της Ε.Ε., με τη Γερμανία να εμφανίζετα­ι πρόθυμη να προωθήσει τις πωλήσεις μέσω Διαδικτύου. Σε δύο παρόμοιες περιπτώσει­ς, η γερμανική αρχή κατά των καρτέλ υποχρέωσε την Adidas και την Asics να άρουν τέτοιες απαγορεύσε­ις, με το επιχείρημα ότι οι online πλατφόρμες είναι σημαντικές για τις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις και τους καταναλωτέ­ς.

[SID:11533924]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece