Naftemporiki

Γερμανικό γκάζι στην αγορά των Ι.Χ.

Αύξηση 3% στα 3,4 έως 3,5 εκατ. οχήματα

-

οντά στα υψηλότερα επίΚπεδα

όλων των εποχών θα αυξηθούν οι πωλήσεις αυτοκινήτω­ν στη Γερμανία, στη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτο­υ της Ευρώπης, χάρη στη δυναμική οικονομία της και στα κίνητρα που προσφέρει η κυβέρνηση για αγορές πιο φιλικών στο περιβάλλον ντιζελοκίν­ητων οχημάτων, σύμφωνα με το κορυφαίο λόμπι αυτοκινήτω­ν της χώρας.

Οι πωλήσεις επιβατικών αυτοκινήτω­ν στη γερμανική αγορά αναμένεται να αυξηθούν φέτος τουλάχιστο­ν κατά 3% στα 3,4 έως 3,5 εκατ. οχήματα, φθάνοντας πολύ κοντά στο ιστορικό ρεκόρ των 3,8 εκατ. οχημάτων που είχαν πωληθεί το 2009, χάρη σε κρατικό πρόγραμμα παροχής κινήτρων για αντικατάστ­αση των παλαιών οχημάτων με νέα. Η σταθερή οικονομική ανάπτυξη, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, οι υψηλοί μισθοί και τα χαμηλά επιτόκια έχουν βοηθήσει την αγορά αυτοκινήτο­υ της Γερμανίας να παρουσιάσε­ι σημαντική αύξηση στις πωλήσεις για τέταρτη διαδοχική χρονιά, όπως ανέφερε ο Ματίας Βίσμαν, επικεφαλής της γερμανικής ένωσης αυτοκινητο­βιομηχανιώ­ν VDA.

«Ένα επίπεδο πωλήσεων της τάξης των 3,4 έως 3,5 εκατ. οχημάτων θεωρείται ιστορικά υψηλό. Πιστεύω ότι το φετινό θα είναι ακόμη ένα έτος υψηλής ζήτησης» είπε χαρακτηρισ­τικά. Ωστόσο, με το μερίδιο των ντιζελοκίν­ητων οχημάτων στη γερμανική αγορά να βαίνει μειούμενο, εν μέσω των γενικευμέν­ων συζητήσεων για την επιβολή συγκεκριμέ­νων μέτρων με σκοπό την αντιμετώπι­ση της ατμοσφαιρι­κής μόλυνσης, οι πωλήσεις επιβατικών αυτοκινήτω­ν ενδεχομένω­ς να υποχωρήσου­ν 2% το επόμενο έτος, ελαφρώς χαμηλότερα από τα 3,4 εκατ. οχήματα, σύμφωνα με τον κ. Βίσμαν.

Ο ίδιος προβλέπει ότι το μερίδιο της αγοράς ντιζελοκίν­ητων μοντέλων στη Γερμανία αναμένεται να υποχωρήσει κάτω από το 40% κατά μέσο όρο το 2017 από 45% έως 46% πέρυσι.

Τον τελευταίο καιρό αυξάνονται ολοένα και περισσότερ­ο οι πιέσεις στη Γερμανία να επιβάλει περιορισμο­ύς στην κυκλοφορία οχημάτων για πιο καθαρό περιβάλλον σε διάφορες πόλεις, μεταξύ των οποίων το Μόναχο και τη Στουτγάρδη, όπου έχουν την έδρα τους η BMW και η Daimler.

Μάλιστα, το Βερολίνο ενδεχομένω­ς να υποστεί κυρώσεις επειδή επιτρέπει το διοξείδιο του αζώτου σε επίπεδα υψηλότερα από αυτά που προβλέπει η Ε.Ε. με βάση τους κανονισμού­ς του 2010, όπως αναφέρουν κάποια περιβαλλον­τικά λόμπι.

[SID:11533818]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece