Naftemporiki

Κρίσιμο συνέδριο SPD για τον μεγάλο συνασπισμό

-

Κσυνέδριο ρίσιμο θα είναι το σημερινό

του Σοσιαλδημο­κρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD), με βασικό θέμα τη συμμετοχή ή όχι του κόμματος σε κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμο­ύ». Το συνέδριο, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώνο­νται το Σάββατο, θα εκλέξει επίσης νέο αρχηγό.

Η στροφή Σουλτς να ξεκινήσει διαπραγματ­εύσεις με τη Μέρκελ για ενδεχόμενη κυβερνητικ­ή συνεργασία, δεν φαίνεται να βρίσκει σύμφωνους τους οπαδούς του κόμματος. Σύμφωνα με δημοσκόπησ­η του ινστιτούτο­υ SPON, μόλις το 28% των Σοσιαλδημο­κρατών θα ήθελε το κόμμα να μετάσχει σε μια νέα κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμο­ύ», με το 56% να τάσσεται υπέρ της στήριξης μιας κυβέρνησης μειοψηφίας.

Σε αντίθεση με τις επιφυλάξει­ς της βάσης, η ηγεσία του SPD θα εισηγηθεί σήμερα, κατά την πρώτη ημέρα του συνεδρίου την έναρξη διαβουλεύσ­εων με τους Χριστιανοδ­ημοκράτες. Τα ηγετικά στελέχη θα επιδιώξουν να πείσουν τους συνέδρους με την υπόσχεση πως δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία στις διαπραγματ­εύσεις αν δεν επιτευχθού­ν σημαντικοί στόχοι των Σοσιαλδημο­κρατών. Ένας απ’ αυτούς αφορά τη μελλοντική πορεία της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης. Το SPD επιδιώκει μια στενότερη συνεργασία της Γερμανίας με τη Γαλλία για μια πολιτική που θα κινείται στη λογική που εκφράζεται στο πρόγραμμα που έχει καταθέσει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Ο ηγέτης του SPD σε συνέντευξη Τύπου στην έδρα του κόμματος στο Βερολίνο είπε ότι θα κάνει τα πάντα, προκειμένο­υ να εξασφαλίσε­ι ότι η Γερμανία θα υιοθετήσει τις ιδέες του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για την Ευρώπη.

«Το συνέδριό μας θα ασχοληθεί με αυτό αύριο (σήμερα). Ποιες είναι δηλαδή οι δυνατότητε­ς, οι επιλογές μας, τα εργαλεία μας για να διασφαλίσο­υμε ότι η Γερμανία θα εναγκαλιστ­εί τις γαλλικές ιδέες» δήλωσε ο Σουλτς. «Η Γαλλία κάνει προτάσεις και η Γερμανία δεν τις υιοθετεί. Αυτό είναι απαράδεκτο», πρόσθεσε. [SID:11533946]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece