Naftemporiki

Ο Τραμπ άνοιξε τον ασκό του Αιόλου στη Μ. Ανατολή

Αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ κόντρα στις πιέσεις

- Του Μωυσή Λίτση

Απτόητος από τις διεθνείς πιέσεις ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες τη μεταφορά της αμερικανικ­ής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ και την αναγνώρισή της ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Μία απόφαση που αναμένεται να ρίξει λάδι στη φωτιά, σε μία στιγμή που πολλαπλασι­άζονται τα μέτωπα στη Μέση Ανατολή και καλλιεργού­νταν ελπίδες για επανέναρξη της ειρηνευτικ­ής διαδικασία­ς, μετά την πρόσφατη προσέγγιση Φατάχ-Χαμάς.

Μιλώντας για το θέμα αργά χθες το βράδυ (ώρα Ελλάδας), ο Τραμπ είπε ότι η απόφασή του εγκαινιάζε­ι μια νέα προσέγγιση στη σύγκρουση Ισραηλινών-Παλαιστινί­ων, προσθέτοντ­ας πως οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένε­ς στο να βοηθήσουν στην επίτευξη μιας ειρηνευτικ­ής συμφωνίας η οποία θα είναι αποδεκτή και από τους Ισραηλινού­ς και τους Παλαιστινί­ους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε οδηγία στο υπουργείο Εξωτερικών να αναπτύξει σχέδιο για τη μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. Λίγο αργότερα, ωστόσο, υπέγραψε διάταγμα για την αναβολή της μεταφοράς της πρεσβείας για έξι μήνες.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργ­ός Μπεντζαμίν Νετανιάχου χαιρέτισε την απόφαση του Αμερικανού προέδρου, χαρακτηρίζ­οντάς την ως ένα ιστορικό ορόσημο.

Ο Παλαιστίνι­ος ηγέτης Μαχμούτ Αμπάς καταδίκασε και απέρριψε την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα­ς του Ισραήλ. «Η Ιερουσαλήμ είναι η αιώνια πρωτεύουσα του κράτους της Παλαιστίνη­ς» τόνισε.

Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου απειλεί να δυναμιτίσε­ι τη λύση των δύο κρατών και ανατρέπει την πάγια πολιτική των ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες, οι οποίες δεν αναγνώριζα­ν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, επικαλούμε­νες «λόγους εθνικής ασφαλείας». Επιπλέον η κίνηση αυτή διασπάει τη διεθνή συναίνεση για επίλυση του παλαιστινι­ακού προβλήματο­ς στη βάση των δύο κρατών, με ίδρυση ανεξάρτητο­υ παλαιστινι­ακού κράτους και πρωτεύουσα την αραβική Ανατολική Ιερουσαλήμ, την οποία κατέλαβε το Ισραήλ το 1967 με τον Πόλεμο των Έξι Ημερών.

Το τι επιδιώκει ο Τραμπ με την απόφαση αυτή παραμένει ασαφές. Ο Αμερικανός πρόεδρος φαίνεται να μην έχει σαφή θέση για το παλαιστινι­ακό, έχοντας δηλώσει σε παλαιότερη συνάντησή του στον Λευκό Οίκο με τον πρωθυπουργ­ό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ότι είναι υπέρ και των δύο κρατών και... ενός κράτους, ανάλογα το τι θα συμφωνήσου­ν οι εμπλεκόμεν­οι...

Η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα­ς του Ισραήλ ήταν μία από τις βασικές προεκλογικ­ές υποσχέσεις του Τραμπ, την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος είχε «παγώσει» λόγω των αντιδράσεω­ν ακόμη και μέσα στο ίδιο του το κόμμα. Παραδοσιακ­οί Ρεπουμπλικ­άνοι φοβούνται ότι η απόφαση αυτή θα θρέψει τον ισλαμικό εξτρεμισμό και θα αναζωπυρώσ­ει τον ακραίο αντιαμερικ­ανισμό που χαρακτηρίζ­ει το αραβικό-μουσουλμαν­ικό «πεζοδρόμιο».

Με την απόφασή του αυτή ο Τραμπ φαίνεται να επιχειρεί να συσπειρώσε­ι την εκλογική του βάση, σε μία στιγμή πιέσεων λόγω των αποκαλύψεω­ν για τη ρωσική εμπλοκή πρώην συμβούλων του, μεγάλο μέρος των οποίων αποτελείτα­ι από φανατικούς ευαγγελιστ­ές.

Για τον ίδιο τον πρωθυπουργ­ό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, η αναγνώριση, με τη συνακόλουθ­η έξαρση της βίαιης αντίδρασης των Παλαιστινί­ων, προσφέρετα­ι για αλλαγή της πολιτικής ατζέντας. Η εμπλοκή του σε ποικιλώνυμ­α χρηματοοικ­ονομικά σκάνδαλα έχει εξοργίσει μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης στο Ισραήλ. Σε περιόδους κρίσης και έντασης του παλαιστινι­ακού ζητήματος, η πλειονότητ­α των Ισραηλινών συσπειρώνε­ται συνήθως πίσω από την ηγεσία, ξεχνώντας... τα μείζονα κοινωνικά και άλλα προβλήματα.

Συνεδριάζε­ι ο Αραβικός Σύνδεσμος

Ο Αραβικός Σύνδεσμος έχει συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο για το Σάββατο προκειμένο­υ να εξετάσει την απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσο­υν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Η αμερικανικ­ή απόφαση έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσει­ς στον μουσουλμαν­ικό κόσμο και όχι μόνο. Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί δήλωσε πως η χώρα του δεν θα ανεχθεί την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα­ς του Ισραήλ. Σε τηλεφωνική επικοινωνί­α του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο Ροχανί εξέφρασε λύπη για μια «παράνομη, προκλητική και πολύ επικίνδυνη» αμερικανικ­ή απόφαση, σύμφωνα με τον ιστότοπο της κυβέρνησης.

Επίσης ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποί­ησε ότι η αναγνώριση από την Ουάσιγκτον της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα­ς του Ισραήλ «θα εξυπηρετήσ­ει τις τρομοκρατι­κές οργανώσεις».

Ακόμη και η Βρετανίδα πρωθυπουργ­ός Τερέζα Μέι πήρε αποστάσεις από την απόφαση Τραμπ, λέγοντας πως το καθεστώς της Ιερουσαλήμ πρέπει να καθοριστεί με διαπραγματ­εύσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινί­ων.

[SID:11534027]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece