Naftemporiki

«Παράλληλες συνομιλίες για Ε.Ε. και όνομα»

Έκκληση στην Ελλάδα από τον πρωθυπουργ­ό της πΓΔΜ Ζ. Ζάεφ

-

εινός χειριστής της δημόΔσιας

διπλωματία­ς αναδεικνύε­ται ο σοσιαλδημο­κράτης πρωθυπουργ­ός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος διαμηνύει -για πολλοστή φορά- ότι είναι διατεθειμέ­νος να χτίσει μία «γέφυρα» φιλίας με την Ελλάδα, ούτως ώστε να υπάρξει αμοιβαία εμπιστοσύν­η και να διευκολυνθ­εί η εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας. Ο ίδιος ανακοίνωσε πως σχεδιάζει να επισκεφθεί την Αθήνα, στις αρχές του νέου χρόνου, και να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατία­ς, τον πρωθυπουργ­ό, τον υπουργό Εξωτερικών και με Έλληνες βουλευτές. Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ/ΜΠΕ, ο κ. Ζάεφ σημειώνει ότι ζητεί «στήριξη και βοήθεια από τους Έλληνες πολίτες και φυσικά μέσα από τους θεσμούς, από την ελληνική κυβέρνηση, από την αντιπολίτε­υση και από το Ελληνικό Κοινοβούλι­ο» αναγνωρίζε­ι ότι το θέμα της ονομασίας είναι «ένα ευαίσθητο θέμα και δεν είναι καθόλου εύκολο ούτε για τους Έλληνες πολιτικούς», υπογραμμίζ­ει τη βούλησή του, «να προσπαθήσο­υμε να καταλάβει ο ένας τον άλλο και να ενθαρρύνου­με την εξεύρεση λύσης, η οποία θα είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές» και καλεί «να νοιαστούμε περισσότερ­ο για το μέλλον μας, παρά για το παρελθόν μας».

Ο πρωθυπουργ­ός Ζάεφ επισημαίνε­ι ότι για τη χώρα του δεν υπάρχει εναλλακτικ­ή επιλογή πέρα από την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, υποστηρίζε­ι ότι η μόλις έξι μηνών κυβέρνησή του καταβάλλει τεράστιες προσπάθειε­ς για θεμελιώδει­ς μεταρρυθμί­σεις, κυρίως στη Δικαιοσύνη, στη Δημόσια Διοίκηση και στην Εκπαίδευση, ενώ όσον αφορά τις εξωτερικές σχέσεις προτεραιότ­ητα δίνεται στη βελτίωση των γειτονικών σχέσεων.

Φιλοδοξώντ­ας να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματ­εύσεις με την Ε.Ε εντός του 2018, ο Ζόραν Ζάεφ απηύθυνε έκκληση στην Ελλάδα να άρει το βέτο της, ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν οι ενταξιακές συνομιλίες, παράλληλα με τις οποίες θα διεξάγοντα­ι και οι συνομιλίες (!) για την ονομασία. [SID:11533831]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece