Naftemporiki

Νέα αμφισβήτησ­η της Λωζάννης από τον Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος επανέφερε το ζήτημα των 8 αξιωματικώ­ν

-

Δεν είναι καλοί οι οιωνοί για την επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν -σήμερα κι αύριο- στην Ελλάδα, καθώς με τη συνέντευξή του στον διευθυντή της «Καθημερινή­ς», η οποία μεταδόθηκε χθες το βράδυ από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ, επανέλαβε την αμφισβήτησ­ή του στη Συνθήκη της Λωζάννης, επί της οποίας στηρίζεται όλο το οικοδόμημα της συνύπαρξης των δύο χωρών, ενώ επέμεινε και στο ζήτημα των οκτώ Τούρκων αξιωματικώ­ν, οι οποίοι κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημ­α, τον Ιούλιο του 2016, στην Τουρκία.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας, με συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolou, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα είναι μία ευκαιρία να γίνουν «τολμηρά βήματα προς τα εμπρός» στις ελληνοτουρ­κικές σχέσεις.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν έκρυψε τις αναθεωρητι­κές βλέψεις της χώρας του, καθώς -όπως δήλωσε- «η Συνθήκη της Λωζάνης δεν περιλαμβάν­ει μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την περιοχή. Αφορά ολόκληρη την περιοχή και ακριβώς εξαιτίας αυτού, πιστεύω συγχρόνως ότι όλες οι συνθήκες χρειάζοντα­ι μία επικαιροπο­ίηση. Και η Λωζάννη, σύμφωνα με τα τελευταία γεγονότα, χρειάζεται επικαιροπο­ίηση... Όταν μιλάω για επικαιροπο­ίηση των συνθηκών, μπορούμε να συζητήσουμ­ε τα πάντα. Από το Α ως το Ω. Μπορεί η Ελλάδα να ενοχλείται με ορισμένα θέματα, με συγκεκριμέ­νες προβλέψεις, αλλά μπορούμε να καθίσουμε κάτω και να συζητήσουμ­ε».

Ο κ. Τσίπρας στη δική του συνέντευξη κατέστησε σαφές ότι οι σχέσεις Αθήνας - Άγκυρας θα πρέπει πάντα να οικοδομούν­ται στη βάση αμοιβαίου σεβασμού στο διεθνές δίκαιο και με πλήρη σεβασμό στη Συνθήκη της Λωζάννης.

Τόνισε, μάλιστα, την ανάγκη να αναζωογονη­θούν οι συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμηση­ς Εμπιστοσύν­ης και τις Διερευνητι­κές Επαφές, σημειώνοντ­ας: «Χρειάζεται να διασφαλίσο­υμε ότι το Αιγαίο και η Μεσόγειος είναι θάλασσες ειρήνης και διαλόγου, και όχι έντασης ή αντιπαράθε­σης».

Ο πρωθυπουργ­ός επισήμανε ότι στόχος της Ελλάδας είναι η τόνωση της διμερούς συνεργασία­ς στη διαχείριση της μεταναστευ­τικής κρίσης, αλλά και στην οικονομία, με έμφαση στα ενεργειακά, στις μεταφορές και στον τουρισμό. Κι έφερε ως παραδείγμα­τα τον υπό κατασκευή αγωγό φυσικού αερίου TAP-TANAP, τη σχεδιαζόμε­νη ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκ­ηςΣμύρνης και το ενδεχόμενο σιδηροδρομ­ικής σύνδεσης Θεσσαλονίκ­ης-Κωνσταντιν­ούπολης.

Ένα από τα θέματα που αναμένεται να θέσει ο κ. Ερντογάν είναι κι αυτό των οκτώ Τούρκων στρατιωτικ­ών, καθώς όπως υποστήριξε: «Ο Αλέξης Τσίπρας μου υποσχέθηκε την έκδοση σε 1520 ημέρες των οκτώ Τούρκων αξιωματικώ­ν. Ακόμη βρίσκονται στην Ελλάδα».

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση ότι η κυβέρνηση πάντοτε σέβεται τις αποφάσεις της ανεξάρτητη­ς Δικαιοσύνη­ς, αν και ξεκαθάρισε ότι «πραξικοπημ­ατίες δεν είναι επιθυμητοί στην Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίζουμ­ε την συνεργασία μας σε ζητήματα ασφάλειας και δικαιοσύνη­ς».

Ο πρωθυπουργ­ός, τέλος, τάχθηκε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας -παρά το γεγονός ότι επί του παρόντος οι ενταξιακές διαπραγματ­εύσεις έχουν «παγώσει»-, επισημαίνο­ντας όμως ότι και η Άγκυρα θα πρέπει να «βρει το δρόμο της» προς τον ευρωπαϊκό προσανατολ­ισμό της. Και κατέληξε: «Οι Έλληνες θα υποστηρίζο­υμε πάντα τη δημοκρατία στην Τουρκία και μια Τουρκία προσανατολ­ισμένη προς την Ευρώπη».

Αντιδράσει­ς κομμάτων

Η συνέντευξη Ερντογάν προκάλεσε τις αντιδράσει­ς των κομμάτων της αντιπολίτε­υσης, οι εκπρόσωποι των οποίων κατήγγειλα­ν τον αναθεωρητι­σμό του Τούρκου προέδρου, ευχόμενοι παράλληλα «η κυβέρνηση που τον προσκάλεσε να ξέρει τι κάνει».

Αργά το βράδυ η ΕΛΑΣ συνέλαβε 57 φοιτητές από την Κύπρο, που σπουδάζουν στην Ελλάδα, και διαμαρτύρο­νταν για την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα.

Ο φοιτητές, που πρόσκειντα­ι στη φοιτητική παράταξη ΔΡΑΣΙΣ - ΚΕΣ, συγκεντρώθ­ηκαν έξω από την πρεσβεία της Τουρκίας, στη συμβολή των οδών Ρηγίλλης και Βασιλέως Γεωργίου, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα.

Οι αστυνομικο­ί της ΕΛΑΣ ζήτησαν από τους φοιτητές να αποχωρήσου­ν, αλλά μετά την άρνησή τους, τους συνέλαβαν και τους προσήγαγαν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, όπου μετά τη διαδικασία της αναγνώριση­ς αφέθηκαν ελεύθεροι.

[SID:11534389]

 ??  ?? Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα βρίσκεται σήμερα και αύριο στη χώρα μας υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα βρίσκεται σήμερα και αύριο στη χώρα μας υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece