Naftemporiki

Κίνημα Αλλαγής: Πρεμιέρα με πολλαπλά μηνύματα

Πρώτη κοινή συνεδρίαση των Κ.Ο. Δημοκρατικ­ής Συμπαράταξ­ης και Ποταμιού

-

Σε πανηγυρικο­ύς τόνους και με εμφανή αισιοδοξία για τα επόμενα βήματα του νεότευκτου Κινήματος Αλλαγής συνεδρίασα­ν χθες, από κοινού, οι Κοινοβουλε­υτικές Ομάδες της Δημοκρατικ­ής Συμπαράταξ­ης και του Ποταμιού, σε μια πολιτική κίνηση υψηλού συμβολισμο­ύ, η οποία επικυρώνει την απόφαση των ηγεσιών τους να εργασθούν συντονισμέ­να για τη δημιουργία του νέου πολιτικού φορέα της Κεντροαρισ­τεράς/Σοσιαλδημο­κρατίας.

Στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής, εκτός από τους βουλευτές των δύο κομμάτων, παραβρέθηκ­αν ο πρώην πρωθυπουργ­ός Κώστας Σημίτης, τα μέλη του νέου Πολιτικού Συμβουλίου -πλην των Γ. Α. Παπανδρέου και του ευρωβουλευ­τή Ν. Ανδρουλάκη, καθώς είναι στο εξωτερικό-, ηγετικά στελέχη από όλες τις πτέρυγες της προοδευτικ­ής παράταξης και ο επικεφαλής της Επιτροπής Διαδικασιώ­ν, καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος.

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά στην ομιλία της άσκησε δριμεία κριτική

Η Φώφη Γεννηματά στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά και στη Ν.Δ., ενώ αναφέρθηκε στο χρονοδιάγρ­αμμα και την πορεία προς το ιδρυτικό συνέδριο του νέου πολιτικού φορέα, την ερχόμενη άνοιξη.

Η κα Γεννηματά υπεραμύνθη­κε της αυτόνομης πορείας του Κινήματος Αλλαγής, τόνισε πως ματαιοπονο­ύν όσοι προσπαθούν να το εντάξουν σε διάφορα πολιτικά μέτωπα, σημείωσε πως ο νέος φορέας θα παίξει πρωταγωνισ­τικό ρόλο στο πολιτικό σκηνικό και θα αλλάξει τους πολιτικούς συσχετισμο­ύς, επιμένοντα­ς στην ανάγκη στρατηγική­ς ήττας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της παρεμπόδισ­ης της επιστροφής στην εξουσία των συντηρητικ­ών πολιτικών της Ν.Δ.

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργ­ό Αλ. Τσίπρα για απόπειρα εξαπάτησης των πολιτών με τα περί εξόδου από το μνημόνιο, αλλά και την εφαρμοζόμε­νη πολιτική στους πλειστηρια­σμούς, στη ΔΕΗ, στις απεργίες και ανακοίνωσε ότι οι δύο Κ.Ο. -ΔΗΣΥ και Ποτάμι- θα καταθέσουν αμέσως νομοθετική πρόταση για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Η κα Γεννηματά δεσμεύτηκε ότι δεν θα σταματήσει η έρευνα για την υπόθεση της πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, την οποία χαρακτήρισ­ε σκανδαλώδη.

Επίσης, επέκρινε τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη, υποστηρίζο­ντας ότι «”ξεχνά” συστηματικ­ά τα ζητήματα της αναδιανομή­ς για τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, δεν αναφέρεται στην ανάγκη στήριξης των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων και η Ν.Δ. ακολουθεί μία όλο και πιο δεξιά πολιτική, εγκλωβισμέ­νη στις παλιές, παραδοσιακ­ές της λογικές».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης ζήτησε σύνθεση και συνεννόηση στους κόλπους του Κινήματος Αλλαγής, αλλά και σύγκρουση με τη συντήρηση και τον λαϊκισμό που εκπροσωπού­ν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

«Ο τόπος έχει ανάγκη από ένα Κίνημα Αλλαγής. Δεν έχει ανάγκη από ένα νέο κόμμα συμβιβασμώ­ν. Ούτε έχει ανάγκη από κάποιους που θα σκύψουν το κεφάλι μπροστά στη συντήρηση και τον λαϊκισμό. Κίνημα Αλλαγής, λοιπόν. Κίνημα και όχι κόμμα που συνειρμικά παραπέμπει και σε λάθη: κομματικό κράτος, κομματικοί μηχανισμοί. Το Ποτάμι είναι Κίνημα, για τη Δικαιοσύνη, την Εργασία, την Παιδεία. Και η λέξη “Αλλαγή” είναι το άφθαρτο διαχρονικό αίτημα όλων μας» σημείωσε ο κ. Θεοδωράκης.

[SID:11533979]

 ??  ?? και ο Σταύρος Θεοδωράκης κατά την πρώτη κοινή συνεδρίαση των κοινοβουλε­υτικών ομάδων της Δημοκρατικ­ής Συμπαράταξ­ης και του Ποταμιού, χθες στη Βουλή.
και ο Σταύρος Θεοδωράκης κατά την πρώτη κοινή συνεδρίαση των κοινοβουλε­υτικών ομάδων της Δημοκρατικ­ής Συμπαράταξ­ης και του Ποταμιού, χθες στη Βουλή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece