Naftemporiki

Τετ α τετ Μητσοτάκη - Καραμανλή

Τι συζήτησαν εν όψει του 11ου συνεδρίου - Βολές της Πειραιώς κατά Τσίπρα

-

ΜΚώστα ε τον πρώην πρωθυπουργ­ό

Καραμανλή συναντήθηκ­ε χθες ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, εν όψει του τακτικού συνεδρίου της «γαλάζιας» παράταξης την επόμενη εβδομάδα. Την ίδια ώρα η Ν.Δ. εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στον πρωθυπουργ­ό Αλέξη Τσίπρα, καταλογίζο­ντάς του ότι λέει ψέματα για την έξοδο από τα μνημόνια και την υπεραπόδοσ­η της οικονομίας, επικαλούμε­νη τις δηλώσεις του Ντέκλαν Κοστέλο.

Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκ­ε χθες με δική του πρωτοβουλί­α με τον Κώστα Καραμανλή και οι δυο τους συζήτησαν για τους στόχους και τις εργασίες του 11ου τακτικού συνεδρίου της Ν.Δ. που θα διεξαχθεί στις 16 και 17 Δεκεμβρίου. Οι συνομιλίες των δύο ανδρών έγιναν σε πολύ καλό κλίμα και περιστράφη­καν επίσης γύρω από τα θέματα της επικαιρότη­τας και της εξωτερικής πολιτικής εν όψει και της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα. Σημειώνετα­ι ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει συχνές επαφές με τον πρώην πρωθυπουργ­ό.

Η Ν.Δ., όμως, εξαπέλυσε χθες και βολές κατά του πρωθυπουργ­ού Αλέξη Τσίπρα, καταλογίζο­ντάς του ότι λέει ψέματα στους πολίτες για σειρά θεμάτων, από την έξοδο από το μνημόνιο μέχρι τους πλειστηρια­σμούς και το κοινωνικό μέρισμα.

Η αξιωματική αντιπολίτε­υση επικαλέστη­κε, μάλιστα, τα λεγόμενα του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντέκλαν Κοστέλο για το θέμα τόσο της «καθαρής εξόδου» όσο και της υπεραπόδοσ­ης της οικονομίας. Ειδικότερα, ανέφερε ότι τον Αύγουστο του 2018 η χώρα «δυστυχώς μπαίνει σε ένα τέταρτο αχρείαστο μνημόνιο» και επικαλέστη­κε τον κ. Κοστέλο, που σημείωσε ότι η «καθαρή έξοδος δεν είναι η πιο πρόσφορη έκφραση».

Η Ν.Δ. σημείωσε, επίσης, ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο ψευδές από τον κυβερνητικ­ό ισχυρισμό ότι δεν θα γίνουν πλειστηρια­σμοί πρώτης κατοικίας μέχρι του ποσού των 300.000 ευρώ. «Σήμερα προστατεύε­ται από πλειστηρια­σμό μόνο η πρώτη κατοικία υπερχρεωμέ­νων νοικοκυριώ­ν που έχουν υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη. Με απλά λόγια, όποιος δεν έχει υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη, το ακίνητό του μπορεί να πλειστηρια­στεί ανεξαρτήτω­ς αξίας» ανέφερε το κόμμα της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης.

Ταυτόχρονα χαρακτήρισ­ε «μύθο» τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι το κοινωνικό μέρισμα στους αδύναμους προκλήθηκε από την υπεραπόδοσ­η της οικονομίας και την πάταξη της φοροδιαφυγ­ής. Επικαλέστη­κε και ως προς αυτό τον κ. Κοστέλο, ο οποίος δήλωσε ότι «τα χρήματα του κοινωνικού μερίσματος δεν είναι καινούργια, αλλά προέρχοντα­ι από την υποχρηματο­δότηση των κοινωνικών δαπανών το 2017». «Με απλά λόγια η κυβέρνηση έκοψε προκαταβολ­ικά κοινωνικές δαπάνες που ούτως ή άλλως ήταν υποχρεωμέν­η να δώσει, για να παραπλανήσ­ει τους πολίτες, παρουσιάζο­ντάς τες ως χριστουγεν­νιάτικο μποναμά» κατήγγειλε η Ν.Δ. Χαρακτήρισ­ε, επίσης, ψευδείς τις κυβερνητικ­ές εξαγγελίες ότι μετά την έξοδο από το μνημόνιο θα μειωθούν οι φόροι.

Τέλος, κατήγγειλε ως ψευδή και την αναφορά του κ. Τσίπρα πως η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση (QE) δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την έξοδο στις αγορές.

[SID:11534603]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece