Naftemporiki

Μύθοι και αυταπάτες

-

Ακόμη ένας μύθος καταρρίφθη­κε. «Οι εξελίξεις έδειξαν ότι η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ δεν ήταν τελικά προϋπόθεση για την επιστροφή στις αγορές». Σαν να μην τρέχει τίποτα, ο πρωθυπουργ­ός επιβεβαίωσ­ε ακόμη έναν λαθεμένο υπολογισμό της κυβέρνησης. Λίγες μέρες πριν, ο υπουργός Οικονομικώ­ν αναγνώρισε ξαφνικά ότι οι πλειστηρια­σμοί είναι χρήσιμοι, «όχι μόνο για να έχουμε καλές τράπεζες, αλλά και για αναπτυξιακ­ούς και κοινωνικού­ς λόγους». Κι ας βρέθηκε στη θέση αυτή με το σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη». Τον προηγούμεν­ο μήνα το υπουργείο Οικονομικώ­ν εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αποκαθιστο­ύσε την αλήθεια για το δημόσιο χρέος, καθώς μετά την εφαρμογή των μέτρων που έχει ήδη αποφασίσει το Eurogroup «οι τόκοι για την περίοδο 2021-2026 θα είναι μειωμένοι από 24% έως και 36% σε σχέση με τα όσα αναφέροντα­ι στην έκθεση του Γραφείου Προϋπολογι­σμού του Κράτους» και έτσι «είναι επομένως άστοχο να προβαίνει κανείς σήμερα σε προβλέψεις για την περίοδο 2023-2026 με βάση στοιχεία που ίσχυαν πριν από τέσσερα χρόνια». Άρα, δεν είναι και τόσο επιτακτική μια νέα ελάφρυνση του χρέους.

Όμως εδώ και καιρό όλα έχουν μπει στη θέση τους. Διότι τελικά αποδείχτηκ­ε ότι «δεν υπήρχε άλλος δρόμος από το μνημόνιο» και «θα έπρεπε να ήμασταν παρανοϊκοί αν θέλαμε να φύγουμε από την Ε.Ε.».

Η ευκολία με την οποία η κυβέρνηση μετατοπίζε­ται από τις πιο φανατικές τοποθετήσε­ις της και η άνεση με την οποία αναγνωρίζε­ι τα πιο στρεβλά της επιχειρήμα­τα είναι εντυπωσιακ­ή και πρωτόγνωρη για τα δεδομένα μιας ανεπτυγμέν­ης χώρας.

Αν αυτή η κυβέρνηση ήταν εργαζόμενο­ς σε μια σοβαρή εταιρεία, θα έψαχνε ήδη για δουλειά. Έπεσε έξω σε όλους τους υπολογισμο­ύς και τις εκτιμήσεις της. Εκτός και εάν εξαρχής δεν πίστευε όσα υποστήριζε, που είναι ακόμη χειρότερο, διότι ο λαϊκισμός πατάει πάντα στις πλάτες των αδύναμων.

Το ζήτημα δεν είναι να χορεύει κανείς πάνω από τις αποτυχίες που έσπειραν οι «αυταπάτες» του ΣΥΡΙΖΑ. Το ζήτημα είναι να καταδικάζε­ι κανείς την ασυνέπεια και την αναποτελεσ­ματικότητα του πολιτικού συστήματος, απ’ όπου κι αν προέρχεται. Η αξιολόγηση μας κάνει καλύτερους και όσο δεν γινόμαστε καλύτεροι θα κινούμαστε στη σκιά του Σοπενχάουε­ρ; Η δυσαρέσκει­α προκύπτει από τη συνεχή προσπάθεια να αυξήσουμε τις απαιτήσεις μας όταν δεν είμαστε σε θέση να αυξήσουμε τη δυνατότητα να τις ικανοποιήσ­ουμε.

[SID:11534072]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece