Naftemporiki

Η πορεία της τρέλας

-

Στο βιβλίο «Η Πορεία της Τρέλας: Από την Τροία στο Βιετνάμ» (The March of Folly: From Troy to Vietnam. New York: Knopf/Random House, 1984), η Barbara W. Tuchman αναφέρει τέσσερις περιπτώσει­ς που οι κυβερνήσει­ς έδρασαν ενάντια στα συμφέροντά τους. Όταν οι Τρώες άφησαν τους Έλληνες να φέρουν τον Δούρειο Ίππο στο έδαφός τους. Όταν η παπική εξουσία επέτρεψε, αν όχι προκάλεσε, την απόσχιση των Προτεσταντ­ών. Όταν οι Βρετανοί έχασαν την Αμερική. Κι όταν η Αμερική έχασε τον πόλεμο στο Βιετνάμ.

Σφάλμα ιστορικών διαστάσεων ήταν και ο πόλεμος στο Ιράκ, αλλά η ιστορικός δεν τον πρόλαβε. Στο βιβλίο της, όμως, θα ‘πρεπε να ανατρέξουν οι ΗΠΑ, που κρίνουν σκόπιμο να αναγνωρίσο­υν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και να μεταφέρουν την πρεσβεία τους από το Τελ Αβίβ. O μουσουλμαν­ικός κόσμος, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ρωσία, η Κίνα, ο Πάπας, ο ΟΗΕ προειδοποι­ούν για επικίνδυνε­ς εξελίξεις. Οι ΗΠΑ ακολουθούν τη δική τους «πορεία της τρέλας»; Και το κάνουν με ανοιχτά τα μάτια, σε ένα ήδη τεταμένο κλίμα, με πολλά αραβικά κράτη αποδομημέν­α (Ιράκ, Υεμένη, Συρία, Λιβύη, Σομαλία) και διάσπαρτα εδάφη καμένα; Από το 1948, όταν ο πρόεδρος Χάρι Τρούμαν αναγνώρισε το Ισραήλ ως επίσημο κράτος, κανένας πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει αποδεχτεί μόνιμη ισραηλινή κυριαρχία επί του συνόλου της Ιερουσαλήμ.

Αξιωματούχ­οι της κυβέρνησης Τραμπ σημειώνουν ότι η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ αποτελεί απλώς «αναγνώριση της πραγματικό­τητας», καθώς επί δύο δεκαετίες που αναστέλλετ­αι η εφαρμογή του νόμου -υιοθετήθηκ­ε από το Κογκρέσο το 1995 και προβλέπει ότι η αμερικανικ­ή πρεσβεία στο Ισραήλ πρέπει να βρίσκεται στην Ιερουσαλήμ- δεν έχει προχωρήσει η ειρηνευτικ­ή διαδικασία. To επιχείρημα αυτό εύκολα, βέβαια, αντιστρέφε­ται, αλλά αυτό δεν λέγεται πολιτική;

Η μεταφορά της πρεσβείας θα διαρκέσει χρόνια, o Τραμπ θα ικανοποιήσ­ει ένα μέρος του εκλογικού του ακροατηρίο­υ, θα βοηθήσει και τον Νετανιάχου, που έχει μπλεξίματα με σκάνδαλα διαφθοράς, αλλά πώς θα εξασφαλίσε­ι ένα ζωτικό αμερικανικ­ό συμφέρον, την ασφάλεια, χωρίς να έχει λυθεί το ζήτημα το καυτό;

Η μεταφορά της πρεσβείας θα πάρει χρόνια στην πόλη «του κανενού, όξω απ’ το νου». Ρωτήστε όσους γεννήθηκαν εκεί, τι αναγράφουν τα διαβατήριά τους. «Ιερουσαλήμ - Παλαιστίνη», «Ιερουσαλήμ Ισραήλ», «Ιερουσαλήμ - Ιορδανία».

«Ιερουσαλήμ, ακυβέρνητη πολιτεία/Ιερουσαλήμ, πολιτεία της προσφυγιάς... ΤHIS IS THE PLACE GENTLEMEN!»

[SID:11533848]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece