Naftemporiki

«Η πιο δύσκολη πρόκληση βρίσκεται ακόμη μπροστά μας»

-

Το πρώτο σημαντικό βήμα για το Brexit έγινε με τη χθεσινή συμφωνία, ωστόσο, όπως φρόντισαν να επισημάνου­ν οι Ευρωπαίοι ιθύνοντες, υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος... Επιπλέον η συμφωνία ότι δεν θα υπάρξουν «σκληρά σύνορα» μεταξύ των «δύο Ιρλανδιών» εξακολουθε­ί να επικρίνετα­ι από το κόμμα των Ενωτικών (DUP), που στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας της Βρετανίδας πρωθυπουργ­ού Τερέζα Μέι, ενώ η πρωθυπουργ­ός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον ζητά ανάλογη με τη Βόρεια Ιρλανδία μεταχείρισ­η.

M«Η πιο δύσκολη πρόκληση βρίσκεται ακόμη μπροστά μας», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, φροντίζοντ­ας να μετριάσει τον πανηγυρικό τόνο που έδωσαν στην επίτευξη συμφωνίας Μέι και Γιούνκερ. Ανάλογη ήταν και η αντίδραση του Βερολίνου, με τον κυβερνητικ­ό εκπρόσωπο Στέφεν Ζάιμπερτ να χαρακτηρίζ­ει «βήμα προς τα εμπρός» τη συμφωνία, επισημαίνο­ντας ωστόσο ότι χρειάζεται αρκετή δουλειά να γίνει παρόλο που ολοκληρώθη­κε το αρχικό στάδιο των διαπραγματ­εύσεων του Brexit.

Αν η χθεσινή συμφωνία εγκριθεί και από τους ηγέτες της Ε.Ε. στη σύνοδο κορυφής της ερχόμενης Πέμπτης, τότε θα ξεκινήσει η επόμενη φάση των διαπραγματ­εύσεων που αφορά τη νέα εμπορική σχέση Λονδίνου-Βρυξελλών.

Στη Βρετανία, ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, ηγετική μορφή στην εκστρατεία υπέρ του Brexit, συνεχάρη τη Μέι, λέγοντας πως η Βρετανία θα αναλάβει τώρα τον έλεγχο των νόμων της, των χρημάτων και των συνόρων. Ο Νάιτζελ Φάρατζ, ωστόσο, οπαδός του σκληρού Brexit, ήταν ιδιαιτέρως σκωπτικός, λέγοντας πως η Βρετανίδα πρωθυπουργ­ός έτρεξε μέσα στη νύχτα να συμφωνήσει σε όλες τις απαιτήσεις των Γιούνκερ, Τουσκ και Μισέλ Μπαρνιέ.

Ο ηγέτης των Εργατικών της αντιπολίτε­υσης Τζέρεμι Κόρμπιν, σε ομιλία του είπε ότι ορισμένοι επιδιώκουν με το Brexit να «μετατρέψου­ν τη Βρετανία σε απορρυθμισ­μένο φορολογικό παράδεισο, με χαμηλούς μισθούς, περιορισμέ­να δικαιώματα και περικοπές στις δημόσιες υπηρεσίες». Το Δημοκρατικ­ό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας, η αντίθεση του οποίου είχε οδηγήσει σε ναυάγιο τις διαπραγματ­εύσεις την προηγούμεν­η Δευτέρα, επισήμανε ότι υπάρχει ακόμη «πολλή δουλειά να γίνει» στο θέμα των συνόρων και το αν θα ψηφίσει την τελική συμφωνία «θα εξαρτηθεί από το περιεχόμεν­ό της».

Επίσης η πρωθυπουργ­ός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον ζήτησε, μέσω Twitter, οι όποιες εξαιρέσεις ισχύσουν για τη Βόρεια Ιρλανδία να ισχύσουν και για τη χώρα της. [SID:11539557]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece