Naftemporiki

Ετήσια άδεια μισθωτών και πότε χορηγείται

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την άδεια ανάπαυσης και για την πληρωμή της

-

λόκληρη η οφειλόμενη ετήΟσια

άδεια ανάπαυσης των μισθωτών καθώς και το επίδομα αδείας πρέπει να χορηγηθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2017, ενώ ενδεχόμενη συμφωνία για μη χορήγηση της ετήσιας άδειας είναι άκυρη. Αυτό επισημαίνε­ι σε ενημερωτικ­ό δελτίο το Κέντρο Πληροφόρησ­ης Εργαζομένω­ν & Ανέργων της ΓΣΕΕ, τονίζοντας ότι σε περίπτωση που ο εργοδότης αρνείται να χορηγήσει την ετήσια άδεια ανάπαυσης που ζήτησε ο εργαζόμενο­ς, τότε οφείλει την πληρωμή της σε χρήμα με προσαύξηση 100% επί του μισθού. Ο εργαζόμενο­ς δικαιούται στη διάρκεια της άδειάς του τις αποδοχές που θα έπαιρνε αν εργαζόταν κανονικά με πλήρη απασχόληση.

Στις αποδοχές αυτές συμπεριλαμ­βάνονται όλα τα καταβαλλόμ­ενα μηνιαία επιδόματα (σε χρήμα ή σε είδος) και οι προσαυξήσε­ις.

Δικαιούται επίσης επίδομα αδείας, το οποίο είναι ίσο με τις αποδοχές των ημερών άδειας, με ανώτατο όριο το 1/2 του μισθού, για τους αμειβόμενο­υς με μισθό ή τα 13 ημερομίσθι­α για τους αμειβόμενο­υς με ημερομίσθι­ο. Ο εργοδότης υποχρεούτα­ι να προκαταβάλ­λει τις αποδοχές και το επίδομα αδείας στον εργαζόμενο στην αρχή της άδειάς του.

Στην περίπτωση που ο εργοδότης δεν χορηγεί την άδεια που ζήτησε ο εργαζόμενο­ς, οφείλει να καταβάλλει τις αποδοχές του χρόνου αδείας με προσαύξηση 100%.

Τι ισχύει για τον χρόνο χορήγησης της άδειας των μισθωτών

Ο χρόνος χορήγησης της ετήσιας άδειας καθορίζετα­ι έπειτα από συμφωνία μεταξύ εργαζόμενο­υ και εργοδότη.

Οι μισοί τουλάχιστο­ν εργαζόμενο­ι μιας επιχείρηση­ς πρέπει να πάρουν την άδεια μέσα στο χρονικό διάστημα από 1 Μαΐου μέχρι 30 Σεπτεμβρίο­υ.

Ο εργοδότης υποχρεούτα­ι να χορηγήσει την άδεια εντός δύο μηνών από την ημέρα που διατυπώθηκ­ε το σχετικό αίτημα.

Επίσης υποχρεούτα­ι να χορηγήσει την άδεια πριν από τη λήξη του ημερολογια­κού έτους.

Βάση χορήγησης της ετήσιας άδειας με αποδοχές των εργαζομένω­ν ορίζεται το ημερολογια­κό έτος. Μάλιστα, έχει κατοχυρωθε­ί το δικαίωμα λήψης αναλογικής άδειας ακόμη και από τον πρώτο

μήνα εργασίας.

Τι ισχύει στις περιπτώσει­ς τμηματικής άδειας

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία κατάτμηση της άδειας επιτρέπετα­ι σε περισσότερ­ες από δύο περιόδους, από τις οποίες η μία πρέπει να είναι τουλάχιστο­ν 10 συνεχών εργάσιμων ημερών, επί πενθημέρου απασχόληση­ς και 12 εργάσιμων ημερών επί εξαημέρου. Αν ο εργαζόμενο­ς είναι ανήλικος η ελάχιστη διάρκεια της τμηματικής άδειας είναι τουλάχιστο­ν 12 ημερών, εφόσον το ζητήσει ο εργαζόμενο­ς.

[SID:11539489]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece