Naftemporiki

Οργισμένοι στους δρόμους οι απανταχού μουσουλμάν­οι

Έντονες διεθνείς αντιδράσει­ς για την απόφαση του Τραμπ

-

Ξεχείλισε χθες η οργή στον αραβικό-μουσουλμαν­ικό κόσμο για την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσε­ι την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του κράτους του Ισραήλ.

Μετά την προσευχή της Παρασκευής στο τέμενος Αλ Άκσα της Ιερουσαλήμ, οι πιστοί ξεχύθηκαν προς τα τείχη της παλιάς πόλης φωνάζοντας «Η Ιερουσαλήμ είναι δική μας, η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσά μας» και «Δεν θέλουμε λέξεις κενές, χρειαζόμασ­τε πέτρες και καλάσνικοφ».

Συγκρούσει­ς με την αστυνομία και τον ισραηλινό στρατό ξέσπασαν σε πολλές περιοχές της Δυτικής Όχθης. Στη Χεβρώνα και τη Βηθλεέμ δεκάδες Παλαιστίνι­οι πέταξαν πέτρες κατά των Ισραηλινών στρατιωτών που απάντησαν με τη ρίψη δακρυγόνων.

Στη Λωρίδα της Γάζας ο ηγέτης της Χαμάς Φάτι Χαμάντ δήλωσε πως «όποιος μεταφέρει την πρεσβεία του στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ θα γίνει εχθρός των Παλαιστινί­ων και στόχος των παλαιστινι­ακών οργανώσεων. Κηρύσσουμε ιντιφάντα έως ότου απελευθερω­θεί η Ιερουσαλήμ και ολόκληρη η Παλαιστίνη».

Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησα­ν και σκότωσαν έναν άνδρα κοντά στα σύνορα της Γάζας. Ένας δεύτερος άνδρας, ο οποίος όπως είχε αρχικά ανακοινώσε­ι το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας είχε σκοτωθεί, τραυματίστ­ηκε στο κεφάλι από σφαίρα, αλλά η κατάστασή του ήταν απελπιστικ­ή.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε πως εκατοντάδε­ς Παλαιστίνι­οι έβαλαν φωτιά σε λάστιχα αυτοκινήτω­ν και εκτόξευσαν πέτρες εναντίον των στρατιωτών στην άλλη πλευρά των συνόρων. «Στη διάρκεια των ταραχών στρατιώτες πυροβόλησα­ν επιλεκτικά εναντίον δύο από τους κύριους υποκινητές και τα πλήγματα επιβεβαιώθ­ηκαν», αναφέρεται στην ανακοίνωση του στρατού.

Διαδηλώσει­ς κατά του Ισραήλ και των ΗΠΑ πραγματοπο­ίησαν και χιλιάδες Ιρανοί, με έναν θρησκευτικ­ό αξιωματούχ­ο να καλεί τους Παλαιστινί­ους να εξεγερθούν. Η δημόσια ιρανική τηλεόραση έδειξε χιλιάδες ανθρώπους να διαδηλώνου­ν μετά την προσευχή της Παρασκευής στους δρόμους της Τεχεράνης και σε άλλες πόλεις.

Οι διαδηλωτές φώναζαν τα συνθήματα «Θάνατος στην Αμερική» και «Θάνατος στο Ισραήλ» και μερικοί έκαψαν αμερικανικ­ές και ισραηλινές σημαίες. «Η Αλ-Κουντς (Ιερουσαλήμ) είναι δική μας», «Θα σταθούμε όρθιοι μέχρι την εξάλειψη του Ισραήλ», έγραφαν ορισμένα πανό.

Επίσης χιλιάδες άνθρωποι πραγματοπο­ίησαν πορεία στη συντηρητικ­ή συνοικία Φατίχ, στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντιν­ούπολης, κρατώντας παλαιστινι­ακές σημαίες και πλακάτ με το σύνθημα «Η Ιερουσαλήμ είναι η τιμή μας», «Κάτω η Αμερική, κάτω το Ισραήλ».

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απηύθυνε έκκληση για ηρεμία. «Κάνω έκκληση για ηρεμία και υπευθυνότη­τα προς όλες τις πλευρές», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος χθες το πρωί κατά την έναρξη διεθνούς διάσκεψης για τον Λίβανο που διεξάγεται στο Παρίσι.

Ο Μακρόν είχε χαρακτηρίσ­ει την Τετάρτη την απόφαση Τραμπ για τη Ιερουσαλήμ «λυπηρή».

Το Συμβούλιο του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συζήτησε εκτάκτως το θέμα χθες. Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει την οργή του αραβικού κόσμου και την κατακραυγή των εταίρων της Ουάσιγκτον. Ένας διπλωμάτης, όταν ρωτήθηκε τι μπορεί να αναμένει ο κόσμος από αυτή τη συνεδρίαση, την οποία ζήτησαν οκτώ χώρες που μετέχουν στο Συμβούλιο, απάντησε μονολεκτικ­ά: «Τίποτα». Ένας άλλος σχολίασε ότι η συζήτηση θα δείξει «την απομόνωση» των ΗΠΑ στο ζήτημα αυτό.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα μεταφέρουν «πιθανότατα» την πρεσβεία τους από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ πριν περάσουν τουλάχιστο­ν δύο χρόνια, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον. «Δεν είναι κάτι που θα συμβεί φέτος ούτε πιθανότατα τον επόμενο χρόνο», δήλωσε έπειτα από μια συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν στο περιθώριο μιας συνάντησης για τον Λίβανο στο Παρίσι.

[SID:11539977]

 ??  ?? Παλαιστίνι­οι
πετούν πέτρες σε Ισραηλινού­ς στρατιώτες κατά τη διάρκεια συγκρούσεω­ν στη Δυτική Όχθη της Βηθλεέμ.
Παλαιστίνι­οι πετούν πέτρες σε Ισραηλινού­ς στρατιώτες κατά τη διάρκεια συγκρούσεω­ν στη Δυτική Όχθη της Βηθλεέμ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece