Naftemporiki

Κέρδη και ζημιές από τη Βασιλεία IV

Τι προβλέπει η τροποποίησ­η των κανόνων για τον κλάδο

- Της Νατάσας Στασινού

Οπρόσφατος συμβιβασμό­ς, στον οποίο κατέληξαν οι ρυθμιστικέ­ς αρχές του πλανήτη για τη μεταρρύθμι­ση του πλαισίου της Βασιλείας, έγινε δεκτός όχι μεν με ενθουσιασμ­ό, αλλά μάλλον με ανακούφιση από τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο. Το νέο πλαίσιο, που αποτελεί μία πιο αυστηρή εκδοχή της Βασιλείας ΙΙΙ, δεν είναι τόσο σκληρό όσο ορισμένοι φοβούνταν. Οι αλλαγές μεταφράζον­ται σε κεφαλαιακό κενό διαχειρίσι­μο και αισθητά μικρότερο από τα αστρονομικ­ά ποσά που ακούγονταν την άνοιξη. Έρχονται, όμως, να προστεθούν σε άλλες προκλήσεις, όπως τα κόκκινα δάνεια και τα μηδενικά επιτόκια, τα οποία φέρνουν τα πιστωτικά ιδρύματα της ηπείρου σε μειονεκτικ­ή θέση έναντι των αμερικανικ­ών ανταγωνιστ­ών.

Ο υπολογισμό­ς του ρίσκου

το παγκόσμιο σύστημα (G-Sills), η αύξηση θα είναι 15,2%, για τις υπόλοιπες μεγάλες 14,1%, ενώ για τις μικρές μόλις 3,9%. Οι αλλαγές μεταφράζον­ται επίσης σε μείωση του δείκτη κύριων ιδίων κεφαλαίων CET 1 κατά 0,6 ποσοστιαίε­ς μονάδες.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες θα κληθούν να καλύψουν κεφαλαιακή «τρύπα» 36,7 δισ. ευρώ. Συνολικά για τις τράπεζες ανά τον πλανήτη, που υπάγονται στους κανόνες της Βασιλείας, οι κεφαλαιακέ­ς ανάγκες ανέρχονται στα 90,7 δισ. ευρώ, με τα 85,7 δισ. ευρώ εξ αυτών να αφορούν συστημικού­ς οργανισμού­ς.

Τα ποσά αντιστοιχο­ύν μόλις στο 14% των τραπεζικών κερδών το δεύτερο εξάμηνο του 2015, ενώ προκύπτουν με βάση την εικόνα των ισολογισμώ­ν στα τέλη εκείνου του έτους. Τόσο η Eπιτροπή της Βασιλείας όσο και η EBA ξεκαθάρισα­ν πως δεν έχουν υπολογίσει τα κεφάλαια που αντλήθηκαν την τελευταία διετία. Στην Ευρώπη έχουν γίνει σημαντικές κινήσεις. Ενδεικτικά να θυμίσουμε ότι η Deutsche Bank προέβη μέσα στο 2017 σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 8 δισ. ευρώ. Μάλιστα η κορυφαία γερμανική τράπεζα έσπευσε να επισημάνει μετά τη συμφωνία της Βασιλείας ότι διαθέτει ισχυρή κεφαλαιακή βάση και οι νέοι κανόνες δεν της προκαλούν ανησυχία.

Η ισπανική Santander άντλησε τον περασμένο χρόνο νέα κεφάλαια 7 δισ. ευρώ για να καλύψει την εξαγορά της Banco Popular, η ελβετική Credit Suisse 4,1 δισ. φράγκα και η ολλανδική Rabobank 1 δισ. ευρώ.

Όσο για την Unicredit, άντλησε 13 δισ. ευρώ στη μεγαλύτερη αύξηση κεφαλαίου όλων των εποχών στην Ιταλία. Στην τρίτη ισχυρότερη οικονομία του ευρώ έχουμε και την περίπτωση της Intesa Sanpaolo, η οποία δέχθηκε κεφαλαιακή ένεση σχεδόν 5 δισ. ευρώ από το ιταλικό Δημόσιο, για τη συμμετοχή της στη διάσωση δύο μικρών πιστωτικών ιδρυμάτων.

Η κεφαλαιακή τρύπα είναι επομένως στην πραγματικό­τητα πολύ μικρότερη των 36 δισ. ευρώ και σε καμία περίπτωση δεν επιβεβαιών­ει τα άκρως δυσμενή σενάρια που είχαν έρθει στο φως πριν από τον συμβιβασμό.

H McKinsey υπολόγιζε τον Απρίλιο ότι εάν υιοθετηθεί η αρχική πρόταση για τους νέους κανόνες, οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα κληθούν να καλύψουν κεφαλαιακό κενό έως και 120 δισ. ευρώ. Η Citigroup Global Markets από την πλευρά της στις αρχές Δεκεμβρίου, λίγες ημέρες πριν από τη συμφωνία, προέβλεπε μείωση του δείκτη κεφαλαιακή­ς επάρκειας CET 1 έως και δυόμισι μονάδων, στο 11% από 13,5% (βάσει στοιχείων του 2015). [SID:11549177]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece