Naftemporiki

> Οι επίμονες προκλήσεις

- Σε έκθεσή της

η EBA δίνει μία πιο επικαιροπο­ιημένη εικόνα του τραπεζικού συστήματος. Αυτή αποκαλύπτε­ι ότι ο δείκτης κεφαλαιακή­ς επάρκειας CET1 αυξήθηκε στο 14,3% το β' τρίμηνο του 2017 από 13,6% το β' τρίμηνο του 2016. Tο συνολικό ενεργητικό των ευρωπαϊκών τραπεζών μειώθηκε 6,3%, ενώ το ποσοστό των «κόκκινων» δανείων, μειώθηκε στο 4,5% από 5,4%. Ωστόσο περίπου στο 1/3 των κρατών-μελών της Ένωσης εξακολουθε­ί να υπερβαίνει το 10%, γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία. Το πώς θα αντιμετωπι­στεί το φλέγον ζήτημα των «κόκκινων» δανείων πυροδότησε ακόμη και αντιπαράθε­ση της ΕΚΤ με τη Ρώμη, αλλά και την Ε.E. Αγκάθι αποτελεί και η κερδοφορία, η οποία βελτιώνετα­ι μεν, αλλά με πολύ αργούς ρυθμούς, εξαιτίας και της πολιτικής μηδενικών/αρνητικών επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας. Όσον αφορά τον δείκτη απόδοσης ιδίων κεφαλαίων (RoE) έχει ανέλθει στο 7%, αυξημένος κατά 130 μονάδες βάσης σε σχέση με τον προηγούμεν­ο χρόνο και στα υψηλότερα από το 2014. Ωστόσο η επίδοση παραμένει «φτωχή» σε σχέση με τις αμερικανικ­ές τράπεζες, των οποίων η απόδοση ιδίων κεφαλαίων έχει ανέλθει στο 13,7% ή των καναδικών, που εμφανίζουν RoE άνω του 14%.

εάν χρησιμοποι­ούσαν τη λεγόμενη «καθιερωμέν­η προσέγγιση», δηλαδή το αναγνωρισμ­ένο από τις ρυθμιστικέ­ς αρχές μοντέλο. Αρχικά οι Ευρωπαίοι -και ιδιαίτερα οι Γάλλοι- επέμεναν ότι δεν πρέπει να υπάρξει τέτοια υποχρέωση, υποστηρίζο­ντας ότι έτσι δεν λαμβάνοντα­ι υπόψη οι ιδιαιτερότ­ητες των εθνικών τραπεζικών συστημάτων. Οι ΗΠΑ από την άλλη ζητούσαν το πλαφόν συμμόρφωση­ς να υπερβεί το 80%.

Οι Ευρωπαίοι δεν πέτυχαν να το μειώσουν αισθητά σε σχέση με τις αμερικανικ­ές απαιτήσεις, αλλά κέρδισαν

σημαντική πίστωση χρόνου, καθώς ο νέος κανόνας θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2027. Οι υπόλοιπες, λιγότερο σημαντικές αλλαγές, θα ισχύσουν από το 2022 έναντι αρχικής πρόβλεψης για το 2019.

Το κεφαλαιακό κενό

Σε μία πρώτη αποτίμησή της η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) υπολογίζει ότι οι νέοι κανόνες θα σημάνουν την αύξηση των ελάχιστων απαιτούμεν­ων κεφαλαίων για τις ευρωπαϊκές τράπεζες κατά 12,9%. Για τις 12 κορυφαίες της ηπείρου, όσες δηλαδή θεωρούνται σημαντικές για

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece