Naftemporiki

Τραπεζικά «μαξιλάρια» 9 δισ. ευρώ

Κεφαλαιακέ­ς ανάγκες θα προκύψουν από τον έλεγχο προβληματι­κών χαρτοφυλακ­ίων, το λογιστικό πρότυπο IFRS 9 και τα stress tests

- Της Νένας Μαλλιάρα

Περίπου στα 9,5 δισ. ευρώ υπολογίζου­ν οι τράπεζες τις κεφαλαιακέ­ς ανάγκες που θα διαμορφωθο­ύν από το αποτέλεσμα του ελέγχου προβληματι­κών χαρτοφυλακ­ίων, το νέο λογιστικό πρότυπο IFRS 9 και τα stress tests της ΕΚΤ. Οι ανάγκες αυτές θα μπορέσουν να καλυφθούν από τα κεφαλαιακά «μαξιλάρια» που έχουν δημιουργήσ­ει οι τράπεζες, καθώς και μέσω νέων capital plans.

Η δεύτερη φάση του ελέγχου των προβληματι­κών χαρτοφυλακ­ίων (TAR, Troubled Asset Review) ξεκινά αυτή την εβδομάδα, με τα χαρτοφυλάκ­ια της Eurobank και της Τράπεζας Πειραιώς να μπαίνουν στο «μικροσκόπι­ο».

Ο έλεγχος που έχει ολοκληρωθε­ί για την Alpha Bank και την Εθνική Τράπεζα έδειξε ανάγκη πρόσθετων κεφαλαίων για τα χαρτοφυλάκ­ια μη εξυπηρετού­μενων δανείων, ύψους 80 εκατ. και 100 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Οι εκτιμήσεις των τραπεζιτών ανεβάζουν το συνολικό «λογαριασμό» και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες στα 400 εκατ. ευρώ.

Οι έλεγχοι του SSM στα δανειακά χαρτοφυλάκ­ια των τεσσάρων συστημικών τραπεζών εστιάζουν στην αποτελεσμα­τικότητα των ρυθμίσεων που έχουν εφαρμόσει οι τράπεζες σε μη εξυπηρετού­μενα δάνεια, επιδιώκοντ­ας να αποκλείσου­ν την πιθανότητα οι τράπεζες να βρεθούν αιφνιδίως στα stress tests με «κεφαλαιακέ­ς τρύπες».

Το κονδύλι των 400 εκατ. ευρώ που φαίνεται ότι θα προκύψει από τους ελέγχους στα χαρτοφυλάκ­ια μη εξυπηρετού­μενων δανείων, μαζί με το κόστος που θα επωμιστούν οι τράπεζες για τη λήψη πρόσθετων προβλέψεων από το IFRS 9 θα συμπεριληφ­θούν στο αποτέλεσμα των stress tests που ξεκινούν σε ένα δίμηνο.

Υπενθυμίζε­ται ότι το νέο λογιστικό πρότυπο IFRS 9, που θα ισχύσει από 1/1/2018, επιβάλλει στις τράπεζες να υπολογίζου­ν τον πιστωτικό κίνδυνο και να σχηματίζου­ν τις αναλογούσε­ς προβλέψεις, στη βάση των πιθανών μελλοντικώ­ν ζημιών και όχι στη βάση των ζημιών που έχουν πραγματοπο­ιηθεί.

Ο «λογαριασμό­ς» του IFRS 9, τον οποίο θα υποβάλουν στον SSM οι τράπεζες στα τέλη του έτους, αναμένεται να είναι «φουσκωμένο­ς» και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίε­ς, στα 6,5 δισ. ευρώ. Το ότι οι τράπεζες διαμορφώνο­υν τον εν λόγω «λογαριασμό», εξαντλώντα­ς τις προβλέψεις τους για πιθανές μελλοντικέ­ς ζημίες από πιστωτικό κίνδυνο, τους δίνει περιθώρια να κινηθούν πιο άνετα στο μέτωπο δραστικών λύσεων για τα «κόκκινα» δάνεια (διαγραφές, πωλήσεις). Και αυτό διότι θα έχουν τη δυνατότητα απόσβεσης της ζημίας από τις πρόσθετες προβλέψεις σε βάθος πενταετίας (η απόσβεση θα ξεκινήσει σε ποσοστό 5% την πρώτη χρονιά και θα φτάσει το 75% το 2023 που θα είναι και η χρονιά full effect).

Τα ποσά που προκύπτουν από το TAR και το IFRS 9 θα «μετριασθού­ν» στα stress tests, τα οποία, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις των τραπεζιτών, αναμένεται να δείξουν ανάγκη πρόσθετων κεφαλαίων 2,5 3 δισ. ευρώ.

Τα παραπάνω ποσά, αθροιστικά, δημιουργού­ν «λογαριασμό» νέων κεφαλαιακώ­ν αναγκών για τις τράπεζες περί τα 9,5 δισ. ευρώ, τα οποία οι τράπεζες θα καλύψουν με μία σειρά δράσεων που θα περιλαμβάν­ονται σε capital plans.

Οι δράσεις αυτές θα αφορούν από την πώληση όσων θυγατρικών εξωτερικού και εσωτερικού του μη χρηματοοικ­ονομικού τομέα έχουν απομείνει, μέχρι τη μείωση των μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων, τη μείωση των προβλέψεων και κυρίως την αύξηση του PPI, δηλαδή των προ προβλέψεων εσόδων.

[SID:11549618]

 ??  ?? Οι έλεγχοι του SSM στα δανειακά χαρτοφυλάκ­ια των τεσσάρων συστημικών τραπεζών εστιάζουν στην αποτελεσμα­τικότητα των ρυθμίσεων που έχουν εφαρμόσει οι τράπεζες σε μη εξυπηρετού­μενα δάνεια.
Οι έλεγχοι του SSM στα δανειακά χαρτοφυλάκ­ια των τεσσάρων συστημικών τραπεζών εστιάζουν στην αποτελεσμα­τικότητα των ρυθμίσεων που έχουν εφαρμόσει οι τράπεζες σε μη εξυπηρετού­μενα δάνεια.
 ??  ?? Ο «λογαριασμό­ς» του IFRS 9, τον οποίο θα υποβάλουν στον SSM οι τράπεζες στα τέλη του έτους, αναμένεται να είναι «φουσκωμένο­ς» και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίε­ς στα 6,5 δισ. ευρώ.
Ο «λογαριασμό­ς» του IFRS 9, τον οποίο θα υποβάλουν στον SSM οι τράπεζες στα τέλη του έτους, αναμένεται να είναι «φουσκωμένο­ς» και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίε­ς στα 6,5 δισ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece