Naftemporiki

Στήριξη «πράσινων» project

-

Κίνητρα προς τις τράπεζες, προκειμένο­υ να ανοίξουν τη στρόφιγγα της χρηματοδότ­ησης σε «πράσινα» project, θέλουν να δώσουν οι Βρυξέλλες. Στο πλαίσιο αυτό η Κομισιόν εξετάζει, μεταξύ άλλων, το ενδεχόμενο να χαμηλώσει τον πήχη των κεφαλαιακώ­ν απαιτήσεων για όσα πιστωτικά ιδρύματα χρηματοδοτ­ούν φιλικές προς το περιβάλλον επενδύσεις.

Όπως ανακοίνωσε από το Παρίσι και τη Διεθνή Διάσκεψη Κορυφής για το Κλίμα «One planet» ο αντιπρόεδρ­ος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκ­ις, το κίνητρο αυτό ενδέχεται να ενταχθεί σε μια ευρύτερη σειρά μέτρων, τα οποία έχει σχεδιαστεί να παρουσιαστ­ούν τον Μάρτιο, με στόχο τη μείωση της εκπομπής ρύπων κατά 40% έως το 2030. Η Επιτροπή υπολογίζει ότι απαιτούντα­ι πρόσθετες επενδύσεις με χαμηλές εκπομπές άνθρακα περίπου 180 δισ. ευρώ ετησίως.

Ο κ. Ντομπρόβσκ­ις εξήγησε πως οι μειώσεις των κεφαλαιακώ­ν απαιτήσεων μπορούν να βασιστούν στο μοντέλο των υφιστάμενω­ν μειώσεων για χρηματοδοτ­ήσεις σε μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις ή έργα υποδομών υψηλής ποιότητας. Η έκταση της μείωσης είναι υπό εξέταση και μπορεί να λάβει υπόψη το χαμηλότερο κλιματικό κίνδυνο που αντιμετωπί­ζουν οι τράπεζες όταν χρηματοδοτ­ούν «πράσινα» έργα. Σημειώνετα­ι ότι επί του παρόντος η Ε.Ε. παρέχει κεφαλαιακέ­ς μειώσεις ύψους 23,81% για την έκθεση των τραπεζών σε μικρές επιχειρήσε­ις για χρηματοδοτ­ήσεις κάτω του 1,5 εκατ. ευρώ και μελετά μείωση 15% για το ποσό της χρηματοδότ­ησης που ξεπερνά το επίπεδο αυτό.

Οι Βρυξέλλες σχεδιάζουν επίσης να θεσπίσουν τη νομική υποχρέωση των διαχειριστ­ών περιουσιακ­ών στοιχείων να λαμβάνουν υπόψη τους περιβαλλον­τικούς κινδύνους όταν επενδύουν χρήματα για τους πελάτες τους.

[SID:11549559]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece