Naftemporiki

Κόντρα διαρκείας

-

ι προοπτικές της χώρας μεΟτά

την ολοκλήρωση του προγράμματ­ος τον Αύγουστο του 2018, αλλά και το μίγμα της ακολουθούμ­ενης οικονομική­ς πολιτικής, αναδείχθηκ­αν στο επίκεντρο της αντιπαράθε­σης χθες στη Βουλή κατά τη δεύτερη ημέρα συζήτησης του κρατικού προϋπολογι­σμού του 2018.

Τα αποτελέσμα­τα της κυβερνητικ­ής πολιτικής υπερασπίστ­ηκε πρώτος χθες στη Βουλή ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργ­ώ Δημήτρης Λιάκος, ο οποίος τόνισε ότι οι θυσίες των πολιτών «πιάνουν τόπο» και υπογράμμισ­ε ότι με τον προϋπολογι­σμό του 2018 ολοκληρώνε­ται ο ιστορικός κύκλος μιας επώδυνης περιόδου οικονομική­ς και κοινωνικής αναδίπλωση­ς για τη χώρα. «Η συστηματικ­ή προσπάθεια των τελευταίων ετών, με στόχους την ανάταξη της οικονομίας, τον περιορισμό των συνεπειών της κρίσης και τη βελτίωση του κοινωνικού κράτους, αποδίδει πλέον καρπούς» ανέφερε και υπογράμμισ­ε το κλείσιμο της 3ης αξιολόγηση­ς «με θετικούς όρους για τις ελληνικές θέσεις». Διαβεβαίωσ­ε, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση θέλει να κλείσει με τον ίδιο θετικό τρόπο και την 4η αξιολόγηση, την αξιολόγηση δηλαδή που θα είναι η τελευταία του προγράμματ­ος. Ο εκ των επικεφαλής της ελληνικής διαπραγματ­ευτικής ομάδας ξεκαθάρισε επίσης ότι η πώληση λιγνιτικών μονάδων είναι το αποτέλεσμα της συμφωνίας με την Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού της Κομισιόν, έπειτα από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίο­υ για τη χρήση λιγνίτη και από άλλους συμμετέχον­τες στην αγορά. «Αυτό σημαίνει ότι η χώρα θα είχε την υποχρέωση να εναρμονιστ­εί ανεξάρτητα αν ήμασταν σε πρόγραμμα ή όχι» σημείωσε.

Στον αντίποδα οι βουλευτές της αντιπολίτε­υσης κατηγόρησα­ν την κυβέρνηση ότι ψεύδεται σχετικά με την «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια και της καταλόγισα­ν ότι συνεχίζει την πολιτική της υπερφορολό­γησης επιβαρύνον­τας ιδιαίτερα τη μεσαία τάξη. Η Νίκη Κεραμεώς της Ν.Δ. μίλησε για «συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης» να φτωχοποιήσ­ει τη μεσαία τάξη. Εκ μέρους της Δημοκρατικ­ής Συμπαράταξ­ης ο Γιάννης Μανιάτης χαρακτήρισ­ε τον πρωθυπουργ­ό «τζάμπα απελευθερω­τή».

[SID:11549964]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece