Naftemporiki

Άμεσα οφέλη στην αγορά ομολόγων - έμμεσα ενίσχυση των επενδύσεων

Τι περιμένει η κυβέρνηση από το κλείσιμο της 3ης αξιολόγηση­ς - Νέα αποκλιμάκω­ση χθες του 10ετούς

-

Άμεσα οφέλη κατ’ αρχήν στην αγορά ομολόγων και σε δεύτερο χρόνο στην ενίσχυση των επενδύσεων, χωρίς την οποία δύσκολα θα επιτευχθεί ο στόχος της ανάπτυξης το 2018, περιμένει η κυβέρνηση από το κλείσιμο της 3ης αξιολόγηση­ς. Ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλείδης Τσακαλώτος θα βρίσκεται σήμερα το απόγευμα στην Αθήνα ύστερα από την 4ήμερη αποστολή στη Νέα Υόρκη, όπου είχε την ευκαιρία να καταγράψει το κλίμα που επικρατεί αυτή τη στιγμή για την Ελλάδα. Η ταχύτατη ολοκλήρωση των διαπραγματ­εύσεων για την 3η αξιολόγηση, η διαφαινόμε­νη προοπτική επιτυχούς κλεισίματο­ς του 3ου μνημονίου, αλλά και οι διασφαλίσε­ις των Ευρωπαίων ότι η Ελλάδα δεν θα αφεθεί να αντιμετωπί­σει μόνη της τις αγορές μετά τις 20 Αυγούστου έχουν συμβάλει στη βελτίωση του κλίματος για τη χώρα μας. Χθες, καταγράφηκ­ε μια ακόμη αποκλιμάκω­ση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων: η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 4,3%, με αποτέλεσμα να διατηρείτα­ι στα προ μνημονίου επίπεδα, ενώ η απόδοση του 2ετούς ομολόγους έπεσε στο 2,15%.

Αν αυτή η τάση αποκλιμάκω­σης συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, η πρώτη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, αυτή τη φορά όχι για να αναχρηματο­δοτηθεί υφιστάμενο χρέος αλλά για να αντληθεί «φρέσκο χρήμα», θα έρθει πιο κοντά στον χρόνο. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η ζήτηση για την αγορά ελληνικών ομολόγων είναι αρκετά μεγάλη -δεδομένου ότι δεν υπάρχουν και πολλά ομόλογα διεθνώς που να προσφέρουν αυτή τη στιγμή αποδόσεις άνω του 4%-, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε νέες εκδόσεις της τάξεως των 3-5 δισ. ευρώ ακόμη και μέσα στον Ιανουάριο. Ο ελληνικός προγραμματ­ισμός προβλέπει να γίνουν τουλάχιστο­ν τρεις εκδόσεις μέχρι τον Αύγουστο του 2018. Τα κεφάλαια που θα αντλήσει η Ελλάδα, πάντως, θα συμφωνηθού­ν και με τους δανειστές, οι οποίοι θέλουν να έχουν λόγο όσον αφορά τον νέο δανεισμό της χώρας, δεδομένου ότι όποια και αν είναι η αποκλιμάκω­ση των αποδόσεων το επόμενο διάστημα, το κόστος για την Ελλάδα θα είναι σαφώς υψηλότερο συγκριτικά με αυτό των δανείων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης.

Όπως έγινε γνωστό, κατά την 4ήμερη παραμονή του στη Νέα Υόρκη ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με εκπροσώπου­ς πολλών ξένων επενδυτικώ­ν κεφαλαίων, μεταξύ των οποίων τα ακόλουθα: Bluecrest , Cyrus Capital, Fir Tree, Knighthead Capital, Stonehill Capital, Waterwheel Capital, Graham Capital, Greylock. Hayman Capital, Oppenheime­r, Serengeti, American Century, Caxton, Goldentree, Marathon Asset Management, Prudential, Smithcove Capital και Goldentree.

Εξίσου κρίσιμη -ενδεχομένω­ς και κρισιμότερ­η- είναι η ανάγκη για εξασφάλιση άμεσων επενδύσεων. Το θετικό κλίμα που διαφάνηκε στο συνέδριο του Capital Link, όμως, θα πάρει καιρό για να φανεί αν θα μετουσιωθε­ί σε νέο επενδυτικό χρήμα. Τόσο ο πρωθυπουργ­ός με το μήνυμά του όσο και οι υπουργοί που μίλησαν στο συνέδριο απηύθυναν το σχετικό επενδυτικό προσκλητήρ­ιο, γνωρίζοντα­ς ότι ο στόχος για ανάπτυξη 2,5% το 2018 δύσκολα θα επιτευχθεί αν δεν υπάρξουν άμεσες επενδύσεις, εγχώριες και ξένες. Όπως προκύπτει και από τον κρατικό προϋπολογι­σμό του 2018, ο ακαθάριστο­ς σχηματισμό­ς παγίου κεφαλαίου θα πρέπει να αυξηθεί κατά 11,4% το 2018 έναντι 5,1% που είναι ο στόχος για αύξηση φέτος. Ένας στόχος ο οποίος είναι αμφίβολο αν θα επιτευχθεί, καθώς στο 9μηνο η ΕΛΣΤΑΤ έχει καταγράψει αρνητικό πρόσημο στον ακαθάριστο σχηματισμό παγίου κεφαλαίου.

«Η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα ξεκινήσει πριν από το τέλος του προγράμματ­ος», ανέφερε ο αντιπρόεδρ­ος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκ­ις μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογρά­φους, στο περιθώριο της Συνόδου One Planet για την κλιματική αλλαγή που πραγματοπο­ιείται στο Παρίσι.

Ο κ. Ντομπρόβσκ­ις εμφανίστηκ­ε αισιόδοξος για ταχεία ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγηση­ς και για την επίτευξη του στόχου για το δημοσιονομ­ικό πλεόνασμα.

Υπογράμμισ­ε ότι «τα πράγματα βρίσκονται στον σωστό δρόμο» για την υλοποίηση των προαπαιτού­μενων για την τρέχουσα αξιολόγηση. «Βλέπουμε ότι η Ελλάδα πετυχαίνει και μάλιστα υπερβαίνει τους δημοσιονομ­ικούς της στόχους και φαίνεται ότι θα επιτύχει τον στόχο για δημοσιονομ­ικό πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2017», υπογράμμισ­ε ο Λετονός επίτροπος.

«Παρατηρούμ­ε ισχυρή προσήλωση και μια πολύ εποικοδομη­τική στάση από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης και στο πλαίσιο αυτό θα έλεγα ότι είναι πιθανό να ολοκληρώσο­υμε γρήγορα την τρίτη αξιολόγηση».

Για το κατά πόσο είναι εφικτή η «καθαρή έξοδος» της Ελλάδας από το πρόγραμμα που λήγει τον Αύγουστο του 2018, ο κ. Ντομπρόβσκ­ις είπε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι θα ανοίξουν το θέμα αυτό μετά το πέρας της αξιολόγηση­ς.

Όσον αφορά το πού βρίσκονται οι διαπραγματ­εύσεις για τη βιωσιμότητ­α του ελληνικού χρέους, ο αντιπρόεδρ­ος της Κομισιόν ανέφερε μόνο ότι «πριν από τη λήξη του προγράμματ­ος θα ανοίξει η συζήτηση για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους σε βραχυπρόθε­σμο και μεσομακροπ­ρόθεσμο ορίζοντα».

[SID:11549623]

 ??  ?? Ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε την ευκαιρία στη Νέα Υόρκη να καταγράψει το κλίμα που επικρατεί αυτή τη στιγμή για την Ελλάδα.
Ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε την ευκαιρία στη Νέα Υόρκη να καταγράψει το κλίμα που επικρατεί αυτή τη στιγμή για την Ελλάδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece