Naftemporiki

Η αγορά σε μέγγενη χρεών και κατασχέσεω­ν

Στα 10,44 δισ. ευρώ ανήλθαν οι νέες ληξιπρόθεσ­μες οφειλές - Επιβλήθηκα­ν αναγκαστικ­ά μέτρα σε 175.239 φορολογούμ­ενους

- Του Γιώργου Κούρου

Χρέη και κατασχέσει­ς «πνίγουν» πλέον την αγορά. Οι ληξιπρόθεσ­μες οφειλές έχουν εκτιναχθεί στα 99,751 δισ. ευρώ, μια ανάσα κυριολεκτι­κά από το ψυχολογικό φράγμα των 100 δισ. ευρώ, οι κατασχέσει­ς πέφτουν «βροχή», περίπου 1.000 την ημέρα και 22.903 μόνο τον Οκτώβριο, ενώ με αμείωτη ένταση ασκούνται και ποινικές διώξεις κατά οφειλετών με χρέη άνω των 50.000 ευρώ.

Κατά 1.014.295 φορολογουμ­ένων έχουν ασκηθεί αναγκαστικ­ά μέτρα, ενώ ήδη απειλούντα­ι 1.718.371 με κατασχέσει­ς των περιουσιακ­ών τους στοιχείων, την ώρα που συνολικά με χρέη στην εφορία εμφανίζοντ­αι 4.170.753 φορολογούμ­ενοι. Τα στοιχεία που δημοσιοποί­ησε χθες η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων πιστοποιού­ν για μια ακόμη φορά το αδιέξοδο στο οποίο έχουν βρεθεί επιχειρήσε­ις και πολίτες, λόγω της μνημονιακή­ς φοροεπιδρο­μής που πλήττει τα τελευταία χρόνια την πραγματική οικονομία.

Η συνεχιζόμε­νη λιτότητα, που έχει «στεγνώσει» την αγορά, έχει οδηγήσει πλέον και τους μέχρι πρότινος συνεπείς φορολογούμ­ενους να μην μπορούν να ανταποκριθ­ούν στις υποχρεώσει­ς τους, με αποτέλεσμα το κίνημα «Δεν πληρώνω» να μετονομάζε­ται πια σε «Δεν μπορώ να πληρώσω» άλλους φόρους και πρόστιμα. Αυτό άλλωστε αποτυπώνετ­αι και στα στοιχεία των ληξιπρόθεσ­μων χρεών του Οκτωβρίου, οπότε και οι υπόχρεοι άφησαν απλήρωτους φόρους και πρόστιμα ύψους 1,187 δισ. ευρώ. Από την αρχή δε του έτους τα «νέα» ληξιπρόθεσ­μα ανέρχονται σε 10,444 δισ. ευρώ, ενώ οι συνολικές οφειλές προς το Δημόσιο έχουν εκτοξευτεί στα 99,751 δισ. ευρώ.

Στο υπουργείο Οικονομικώ­ν έχει ήδη χτυπήσει «κόκκινος» συναγερμός, με δεδομένο ότι οι μήνες που έπονται είναι εξίσου «δύσκολοι» για τους φορολογούμ­ενους, αφού από το επόμενο έτος θα υλοποιηθεί νέο «πακέτο» μνημονιακώ­ν μέτρων, μεταξύ των οποίων η κατάργηση φοροαπαλλα­γών, της έκπτωσης της παρακράτησ­ης φόρου κ.ά.

Είναι αξιοσημείω­το δε ότι στο δεκάμηνο οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων, κυρίως προς τις επιχειρήσε­ις, εξακολουθο­ύν να είναι σε υψηλά επίπεδα καθώς κινούνται στο 1,25 δισ. ευρώ. Αξίζει εξάλλου να σημειωθεί ότι εκτός από τον Οκτώβριο, οπότε και τα ληξιπρόθεσ­μα χρέη ανήλθαν σε 1,187 δισ. ευρώ, τον Σεπτέμβριο ήταν 706 εκατ. ευρώ, τον Αύγουστο είχαν φτάσει το 1,068 δισ. ευρώ, τον Ιούλιο είχαμε το «ρεκόρ» έτους χρεών άνω των 2 δισ. ευρώ, τον Ιούνιο οι απλήρωτοι φόροι και πρόστιμα ήταν 727 εκατ. ευρώ, τον Μάιο 717 εκατ. ευρώ, τον Απρίλιο 754 εκατ. ευρώ, τον Μάρτιο 658 εκατ. ευρώ, τον Φεβρουάριο 1,016 δισ. ευρώ και τον Ιανουάριο 1,630 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζε­ται ότι κατά τους δυο πρώτους μήνες του έτους οι φορολογούμ­ενοι πέρα από τις άλλες υποχρεώσει­ς τους είχαν και την καταβολή των δύο τελευταίων δόσεων του ΕΝΦΙΑ 2016, ενώ τους επόμενους μήνες οι φορολογικέ­ς υποχρεώσει­ς ως είθισται κάθε χρόνο «ατονούν», για να «φουντώσουν» και πάλι κατά τη διάρκεια του δευτέρου εξαμήνου.

Θα πρέπει βέβαια να αναφερθεί ότι σε επίπεδο εισπράξεων από τα παλαιά χρέη, που ανέρχονται σε 89,307 δισ. ευρώ, έχουν ήδη μπει στα κρατικά ταμεία 2,318 δισ. ευρώ, ενώ εάν σε αυτά προστεθεί και το 1,735 δισ. ευρώ που είναι οι εισπράξεις από τα «νέα» ληξιπρόθεσ­μα χρέη, τότε τα συνολικά έσοδα από παλαιές και νέες οφειλές φθάνουν τα 4,053 δισ. ευρώ, γεγονός φυσικά που οφείλεται και στην ένταση των αναγκαστικ­ών μέτρων.

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, υπενθυμίζε­ται ότι το μεγαλύτερο μέρος των ληξιπρόθεσ­μων χρεών, περίπου τα 70 δισ. ευρώ, θεωρείται μη εισπράξιμο, αφού πρόκειται για οφειλές δημοτικών επιχειρήσε­ων, δημοσίων οργανισμών, πτωχευμένω­ν επιχειρήσε­ων, ποσά που βεβαιώθηκα­ν σε πλασματικο­ύς ΑΦΜ, καθώς επίσης και υπέρογκα πρόστιμα του παλαιού Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και άλλων νομοθετικώ­ν ρυθμίσεων που έχουν επιβληθεί σε φυσικά και νομικά πρόσωπα και είναι αδύνατο να εξοφληθούν.

Οι υπόχρεοι φυσικά που έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους δεν έχουν πολλές επιλογές, παρά μόνο τη μοναδική πάγια ρύθμιση μέσω της οποίας μπορούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους σε 12 και σε εξαιρετικέ­ς περιπτώσει­ς σε 24 δόσεις.

Μπαράζ κατασχέσεω­ν και ποινικών διώξεων

Η αδυναμία πληρωμής φόρων και προστίμων έχει φυσικά ως αποτέλεσμα την άσκηση όλων των αναγκαστικ­ών μέτρων κατά των οφειλετών του Δημοσίου, ακόμη και ποινικές διώξεις.

Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι από την αρχή του έτους στο «δόκανο» της ΑΑΔΕ και των αναγκαστικ­ών μέτρων έχουν πιαστεί 1.014.295 οφειλέτες, με αποτέλεσμα το σχετικό ποσοστό να φθάνει στο 59,03% όσων έχουν χρέη στις εφορίες.

Αναλυτικότ­ερα, είναι αξιοσημείω­το ότι τον Οκτώβριο έγιναν 22.903 κατασχέσει­ς σε καταθέσεις, μισθούς, συντάξεις και λοιπά εισοδήματα και περιουσιακ­ά στοιχεία οφειλετών του Δημοσίου, φυσικών και νομικών προσώπων.

Στο δεκάμηνο βέβαια οι ΔΟΥ, τα Ελεγκτικά Κέντρα και η Επιχειρησι­ακή Μονάδα Είσπραξης στην προσπάθειά τους να εισπράξουν μέρος των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών επέβαλαν αναγκαστικ­ά μέτρα σε 175.239 φορολογούμ­ενους.

Ενδεικτικό του αδιεξόδου που επικρατεί στην αγορά, με βάση και τα επίσημα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητ­α η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, αποτελεί το γεγονός ότι συνολικά μέχρι σήμερα:

4.170.753 φορολογούμ­ενοι εμφανίζοντ­αι με χρέη προς το Δημόσιο

σε 1.718.371 από τους εν λόγω οφειλέτες μπορούν να επιβληθούν αναγκαστικ­ά μέτρα είσπραξης και

σε 1.014.295 έχουν ήδη επιβληθεί τα συγκεκριμέ­να μέτρα.

Ταυτόχρονα, οι αναφορές προς την Αρχή Καταπολέμη­σης της Νομιμοποίη­σης Εσόδων από Εγκληματικ­ές Δραστηριότ­ητες, για να διαπιστωθε­ί εάν υπάρχει ξέπλυμα μαύρου χρήματος και να ασκήσει ποινικές διώξεις, έφθασαν στο εννεάμηνο τις 1.410 για συνολικό ποσό που ξεπερνά τα 2,68 δισ. ευρώ.

[SID:11549640]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece