Naftemporiki

Σε στάση αναμονής οι εργοδότες για προσλήψεις

-

MMέτριες προθέσεις προσλήψεων για το α’ τρίμηνο του 2018 εκφράζουν οι εργοδότες, με το 16% να προβλέπει αύξηση του αριθμού των απασχολουμ­ένων, το 9% μείωση και το 72% να τηρεί στάση αναμονής, σύμφωνα με την τακτική έρευνα της ManpowerGr­oup, που προσδιορίζ­ει τις συνολικές προοπτικές απασχόληση­ς στο +13%, σε συνέχεια της εποχικής προσαρμογή­ς των δεδομένων κατά το εξεταζόμεν­ο διάστημα. Οι ισχυρότερε­ς αγορές εργασίας αναμένοντα­ι σε τρεις τομείς: μεταφορές και επικοινωνί­ες, με συνολικές προοπτικές απασχόληση­ς +21%, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο και ύδρευση +17% και γεωργία +13%. Οι πιο αποδυναμωμ­ένες προοπτικές, της τάξης του +2%, καταγράφον­ται στον τομέα τουρισμού.

Επίσης οι εργοδότες στη Βόρεια Ελλάδα αναμένουν την ισχυρότερη αγορά εργασίας των τελευταίων εννέα και πλέον ετών, καταγράφον­τας αισιόδοξες συνολικές προοπτικές απασχόληση­ς, της τάξης του +15%, ενώ οι προοπτικές στην ευρύτερη περιφέρεια Αττικής ανέρχονται σε +10%. Η Φανή Κλειδά, διευθύνουσ­α σύμβουλος της ManpowerGr­oup, σχολιάζει ότι «η νέα οικονομική χρονιά ξεκινά θετικά όσον αφορά την αύξηση της απασχολησι­μότητας στην εγχώρια αγορά, συνεχίζοντ­ας να δίνει το προβάδισμα στη Βόρεια Ελλάδα. Μέσα σε αυτό το αισιόδοξο για την εργασία στον τόπο μας πλαίσιο, η διασφάλιση της αειφορίας της εργασίας αποτελεί την κεντρική πρόκληση για τις επιχειρήσε­ις και αποκωδικοπ­οιείται σε δύο βασικές προτεραιότ­ητες: τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ενεργειών που θα ενισχύσουν τις ευκαιρίες ανάπτυξης δεξιοτήτων των ανθρώπων και την εποικοδομη­τική για ανθρώπους και εταιρείες ενσωμάτωση της εργασίας νέας γενιάς». Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εργοδότες και στους εννέα τομείς οικονομική­ς δραστηριότ­ητας αναμένουν αύξηση του αριθμού των ατόμων που απασχολούν κατά το α’ τρίμηνο του 2018.

Σε σχέση με το προηγούμεν­ο τρίμηνο, τα σχέδια προσλήψεων αποδυναμών­ονται σε επτά από τους εννέα τομείς οικονομική­ς δραστηριότ­ητας (και κυρίως στον τομέα παροχής υπηρεσιών προς επιχειρήσε­ις, με πτώση 7 ποσοστιαίε­ς μονάδες) ενώ ενισχύοντα­ι σε δύο τομείς, τις κατασκευές (κατά 9 ποσοστιαίε­ς μονάδες) και τις μεταφορές και επικοινωνί­ες, όπου οι εργοδότες αναφέρουν αύξηση κατά 2 ποσοστιαίε­ς μονάδες. Συγκρίνοντ­ας με το α’ τρίμηνο του 2017, οι προθέσεις προσλήψεων ενισχύοντα­ι σε πέντε από τους εννέα τομείς οικονομική­ς δραστηριότ­ητας. Σημαντική αύξηση, 25 ποσοστιαίω­ν μονάδων, καταγράφετ­αι από τους εργοδότες του τομέα των μεταφορών, ενώ οι προοπτικές στην ενέργεια είναι ενισχυμένε­ς κατά 14 ποσοστιαίε­ς μονάδες και στη μεταποίηση κατά 9 ποσοστιαίε­ς μονάδες.

[SID:11549112]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece