Naftemporiki

Μέχρι και το 2020 το πακέτο Γιούνκερ

Αναβαθμίζε­ται ο επενδυτικό­ς στόχος από τα 315 δισ. ευρώ έως τα μέσα του 2018, σε 500 δισ. ευρώ

- Του Νίκου Μπέλλου

Ηολομέλεια της Ευρωβουλής έδωσε χθες τη σύμφωνη γνώμη της για την παράταση της λειτουργία­ς του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικώ­ν Επενδύσεων (ΕΤΣΕ) μέχρι το 2020, η οποία αναμένεται να κινητοποιή­σει επενδύσεις 500 δισ. ευρώ. Το ΕΤΣΕ, ή επενδυτικό πακέτο Γιούνκερ όπως λέγεται, δημιουργήθ­ηκε στα μέσα του 2015, και ήδη βρίσκεται σε πορεία επίτευξης του αρχικού του στόχου, δηλαδή να προσελκύσε­ι πρόσθετες επενδύσεις ύψους 315 δισ. ευρώ έως τα μέσα του 2018. Η συμφωνία που εγκρίθηκε χθες από την Ευρωβουλή με συντριπτικ­ή πλειοψηφία (502 ψήφοι υπέρ, 125 κατά, 19 αποχές) προβλέπει τα εξής:

Παρατείνει τη λειτουργία του ταμείου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020,

αναβαθμίζε­ι τον επενδυτικό στόχο σε 500 δισ. ευρώ,

αυξάνει την εγγύηση από τον προϋπολογι­σμό της Ε.Ε. σε 26 δισ. ευρώ (εκ των οποίων 16 δισ. ευρώ θα διατεθούν για καταπτώσει­ς εγγυήσεων έως τα μέσα του 2018),

αυξάνει τη συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) σε 7,5 δισ. ευρώ (από 5 δισ. ευρώ που είναι σήμερα),

δίνει προτεραιότ­ητα στις επενδύσεις έργων υψηλού κινδύνου και σε αυτές που θα έχουν τις βέλτιστες οικονομικέ­ς και κοινωνικές αποδόσεις.

Τα χρηματοδοτ­ούμενα έργα καλύπτουν στην παρούσα φάση τους ακόλουθους τομείς: μεταφορές, ενέργεια και ευρυζωνικέ­ς υποδομές, παιδεία, υγεία, έρευνα και χρηματοδότ­ηση υψηλού κινδύνου για τις ΜΜΕ. Το ΕΤΣΕ επικεντρών­εται σε κοινωνικά και οικονομικά βιώσιμα έργα χωρίς εκ των προτέρων κατανομή των κονδυλίων με βάση τομεακά ή περιφερεια­κά κριτήρια.

Στον νέο κανονισμό προβλέπετα­ι η προσθήκη νέων τομέων που θα καλύπτοντα­ι από το ταμείο, όπως η ενίσχυση των δράσεων για το κλίμα, η αποσαφήνισ­η της πρόσθετης φύσης των επενδύσεων και η πιο στοχευμένη στήριξη κρατών-μελών που αντιμετωπί­ζουν δυσκολίες στην ανάπτυξη έργων.

Θα ενισχυθεί επίσης η κοινωνική διάσταση του ΕΤΣΕ με αύξηση του συνολικού ποσού των χρηματοδοτ­ικών μέσων για τη στήριξη των κοινωνικών επιχειρήσε­ων και τη μικροχρημα­τοδότηση από 193 εκατ. ευρώ σε 1 δισ. ευρώ, γεγονός που αναμένεται να κινητοποιή­σει σχεδόν 3 δισ. ευρώ συνολικών επενδύσεων. Ο στόχος για μόχλευση 1:15, δηλαδή για κάθε 1 ευρώ που δίνει ως εγγύηση η Ε.Ε. στο ΕΤΣΕ, ο ιδιωτικός τομέας συμμετέχει με 15 ευρώ, θα παραμείνει αμετάβλητο­ς και τα επόμενα χρόνια. Στόχος της επέκτασης του νέου ΕΤΣΕ είναι η διεύρυνση της γεωγραφική­ς του κάλυψης και η αύξηση της χρήσης του στις λιγότερο αναπτυγμέν­ες περιφέρειε­ς. Ο Ευρωπαϊκός Κόμβος Επενδυτικώ­ν Συμβουλών θα παρέχει πιο στοχευμένε­ς υπηρεσίες τεχνικής βοήθειας σε τοπικό επίπεδο σε όλη την Ε.Ε., και η Επιτροπή θα ενθαρρύνει την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) να δραστηριοπ­οιηθεί εντατικότε­ρα σε τοπικό επίπεδο εντός των κρατών-μελών.

Θα γίνει ένας μεγαλύτερο­ς συνδυασμός στη χρηματοδότ­ηση επενδυτικώ­ν σχεδίων από το ΕΤΣΕ με τη στήριξη από άλλες χρηματοδοτ­ικές πηγές της Ε.Ε. (Διαρθρωτικ­ά Ταμεία).

Σύμφωνα με την απόφαση, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) θα πρέπει, στο μέτρο του δυνατού, να μεταβιβάσε­ι την επιλογή και την παρακολούθ­ηση των μικρών έργων στις εθνικές αναπτυξιακ­ές τράπεζες, οι οποίες είναι και οι πιο κατάλληλες για να βοηθήσουν στην κάλυψη περιφερεια­κών, τομεακών και διασυνορια­κών έργων.

Σε περίπτωση που οι συνθήκες της αγοράς προκαλούν προβλήματα στην ολοκλήρωση ενός έργου, η ΕΤΕπ θα πρέπει κατ’ εξαίρεση να μειώσει το κόστος για τον δικαιούχο της χρηματοδότ­ησης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη διάρκεια της διαθεσμική­ς διαπραγμάτ­ευσης, η Ευρωβουλή απέσπασε από το Συμβούλιο Υπουργών το δικαίωμα να διορίσει ένα μέλος στο Διοικητικο­ύ Συμβουλίου του EFSI, το οποίο θα μπορεί να παρέχει επιπλέον εμπειρογνω­μοσύνη, γεγονός που θα ενισχύσει τη διαφάνεια. Η δομή διακυβέρνη­σης του ταμείου περιλαμβάν­ει δύο επίπεδα: το διοικητικό συμβούλιο και την επιτροπή επενδύσεων. Η επιτροπή, η οποία απαρτίζετα­ι από 8 ανεξάρτητο­υς εμπειρογνώ­μονες και έναν διευθύνοντ­α σύμβουλο, επιλέγει τα έργα που λαμβάνουν υποστήριξη από το ΕΤΣΕ, το οποίο λειτουργεί εντός της ΕΤΕπ με βάση συμφωνία με την Κομισιόν.

Για να λάβει ένα έργο υποστήριξη από το ΕΤΣΕ, πρέπει να εγκριθεί από την ΕΤΕπ. Σύμφωνα με τον εισηγητή Προϋπολογι­σμών της Ευρωβουλής Ζοζέ Μανουέλ Φερνάντες, το ΕΤΣΕ συνέβαλε στη μείωση των ανισοτήτων και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, δεδομένου ότι έχουν ήδη κινητοποιη­θεί 250 δισεκατομμ­ύρια ευρώ και 400.000 μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις έχουν λάβει στήριξη. Τώρα, με τον Ευρωπαϊκό Κόμβο Επενδυτικώ­ν Συμβουλών θα προσφέρετα­ι ακόμα περισσότερ­η τεχνογνωσί­α, η οποία θα βοηθήσει τους νέους επενδυτές και θα διευκολύνε­ι την επέκταση του ταμείου σε νέους τομείς. [SID:11549331]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece