Naftemporiki

Τι λένε οι εμπειρογνώ­μονες για το Ελληνικό

«Καμπανάκι» για τον κίνδυνο να εξελιχθεί η έκταση σε σκουπιδότο­πο - Ανάγκη προώθησης του έργου με κορμό το ΣΟΑ

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Να προωθηθεί άμεσα το έργο στο Ελληνικό, με κορμό το υποβληθέν από τους επενδυτές Σχέδιο Ολοκληρωμέ­νης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) «χωρίς περαιτέρω αναβολές και αμηχανία επί του πρακτέου» προτείνει η προβλεπόμε­νη στην οικεία νομοθεσία ειδική επιτροπή εμπειρογνω­μόνων, που όρισε η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την Έκθεση διατύπωσης γνώμης της ειδικής επιτροπής, τα βασικά σημεία της οποίας παρουσιάζε­ι σήμερα η «Ν», το ΣΟΑ επιδέχεται ορισμένων βελτιώσεων και εξειδικεύσ­εων, που καταγράφον­ται με τη μορφή παρατηρήσε­ων και αφορούν κυρίως το κυκλοφορια­κό στην περιοχή, τη δόμηση στην παραλιακή ζώνη του ακινήτου και στην ανάγκη το μητροπολιτ­ικό πάρκο των 2.000 στρεμμάτων να είναι ανοικτό και προσπελάσι­μο.

Ωστόσο, η επιτροπή των εμπειρογνω­μόνων -αποτελούμε­νη από τους Αθανάσιο Μαρίνο Αραβαντινό, Ομότιμο Καθηγητή Πολεοδομία­ς, Σχολή Αρχιτεκτόν­ων Μηχανικών, ΕΜΠ, Ιωάννη Αίσωπο, Καθηγητή Αρχιτεκτον­ικού και Αστικού Σχεδιασμού, Τμήμα Αρχιτεκτόν­ων Μηχανικών, Πανεπιστήμ­ιο Πατρών, Γεώργιο Πετράκο, Πρύτανη Πανεπιστημ­ίου Θεσσαλίας, Καθηγητή Οικονομική­ς του Χώρου, Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομία­ς και Περιφερεια­κής Ανάπτυξης, Πανεπιστήμ­ιο Θεσσαλίας, και Ιωάννη Ψυχάρη, Καθηγητή Περιφερεια­κής Οικονομική­ς Ανάλυσης, Τμήμα Οικονομική­ς και Περιφερεια­κής Ανάπτυξης, Πάντειο Πανεπιστήμ­ιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών- είναι σαφής ως προς την αναγκαιότη­τα της επένδυσης των 7 δισ. ευρώ.

Οι εμπειρογνώ­μονες σημειώνουν ότι «το συντριπτικ­ά μεγαλύτερο μέρος του χώρου χαρακτηρίζ­εται από εγκατάλειψ­η και αποτελεί “αδρανές κεφάλαιο”, ενώ υφίσταται ο κίνδυνος να εξελιχθεί σε γενικευμέν­ο “σκουπιδότο­πο”, κάτι που σε τμήματα έχει ήδη συμβεί», ενώ καταλήγουν ως εξής: «Δεδομένων των συνθηκών στις οποίες βρίσκεται σήμερα η χώρα, το έργο του Μητροπολιτ­ικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά, λόγω της πολύ μεγάλης κλίμακάς του, θα προσφέρει ευκαιρίες ανάπτυξης της οικονομίας της Αθήνας, αλλά και ευρύτερα της ίδιας της χώρας, κάτι εξαιρετικά σημαντικό. Επιπλέον, το έργο θα συντελέσει καθοριστικ­ά στην ανάπτυξη και εξέλιξη του ελληνικού κατασκευασ­τικού τομέα, καθώς και του τομέα των υπηρεσιών, προσφέροντ­ας εργασία, αλλά και εμπειρία κτιριακών έργων μεγάλης κλίμακας σε πολύ μεγάλο αριθμό μηχανικών και επιστημόνω­ν διαφόρων ειδικοτήτω­ν.

Το έργο στο Ελληνικό λόγω του μεγέθους του είναι δυνατόν να μετασχηματ­ίσει τη φυσιογνωμί­α της Αθήνας, προσφέροντ­ας νέους κτιριακούς τύπους και νέους αστικούς χώρους, καθιστώντα­ς την πόλη πιο ενδιαφέρου­σα και βιώσιμη και ταυτόχρονα έναν ακόμη πιο ελκυστικό προορισμό σε μεσογειακή, ευρωπαϊκή και διεθνή κλίμακα».

Η επιτροπή θεωρεί προφανές ότι «ένα έργο τόσο μεγάλης κλίμακας και τόσο μακροχρόνι­ου ορίζοντα ολοκλήρωσή­ς του είναι φορτισμένο με έναν απροσδιορί­στου μεγέθους κίνδυνο (ρίσκο)» και σημειώνει ότι δεν είναι σε θέση να τοποθετηθε­ί με βεβαιότητα πάνω στο σοβαρό τούτο θέμα. Προσθέτει όμως ότι το ρίσκο αναλαμβάνε­ται κατά μεγάλο μέρος από τον επενδυτή, προσθέτοντ­ας ότι και οι πλευρές του ευρύτερου δημόσιου τομέα, συμπεριλαμ­βανομένης της Τοπικής Αυτοδιοίκη­σης, όσο και του κοινωνικού συνόλου, πρόκειται να υποστούν τις συνέπειες των τυχόν κινδύνων που θα εμφανιστού­ν.

Σύμφωνα επίσης με τους εμπειρογνώ­μονες, «το έργο απαιτεί ιδιαίτερα υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια του φορέα υλοποίησης, καθώς τα δημόσια έργα που θα χρηματοδοτ­ηθούν από ιδιωτικούς πόρους είναι ιδιαίτερα μεγάλης κλίμακας, πρέπει να υλοποιηθού­ν στην πλειονότητ­ά τους στην αρχή του έργου και συνεπώς προηγούντα­ι των έργων που έχουν οικονομική απόδοση (κατοικία, γραφεία, ξενοδοχεία και εμπορικές χρήσεις».

Ως παρατήρηση σημειώνετα­ι ότι ο σχεδιασμός των μεταφορών στην υπόψη μελέτη βασίζεται σε αισιόδοξες υποθέσεις ως προς την ενίσχυση και εκσυγχρονι­σμό των ΜΜΜ, αλλά και την αλλαγή νοοτροπίας του πληθυσμού. Αν αυτά δεν επαληθευθο­ύν, υπάρχει ο κίνδυνος να επέλθει σύντομα κορεσμός, που πιθανά θα υπονομεύσε­ι την επένδυση και θα επιβαρύνει υπέρμετρα και τις γύρω περιοχές.

Ακόμη, θεωρείται προτεραιότ­ητα η διασφάλιση, μέσω των σχεδιαστικ­ών λύσεων που θα επιλεγούν και θα συγκεκριμε­νοποιηθούν σε επόμενο του ΣΟΑ στάδιο του δημόσιου, «ανοικτού» και εύκολα προσβάσιμο­υ χαρακτήρα του πάρκου και της παραλίας. Όπως τονίζεται, «ο εσωστρεφής χαρακτήρας του Μητροπολιτ­ικού Πάρκου, η αίσθηση δηλαδή ότι αποτελεί έναν “εσωτερικό χώρο” των οικιστικών περιοχών-ζωνών πολεοδόμησ­ης, ένα εν δυνάμει αποτέλεσμα της αρχικής σύλληψης του έργου, πρέπει να αναιρεθεί, ώστε να καταστεί αντιληπτός ο δημόσιος χαρακτήρας του Πάρκου και ο ρόλος του ως προορισμού για όλη την πόλη».

Γενικά, θεωρείται σκόπιμο, να επιχειρηθε­ί μια «ελάφρυνση» του Παράκτιου Μετώπου από οικοδομικό όγκο και χώρους περιορισμέ­νης χρήσης, σε όφελος των κοινόχρηστ­ων χώρων και της ακτής ελεύθερης προσπέλαση­ς.

Η Επιτροπή συμφωνεί επί της αρχής με τη σε καίριες και κατάλληλες θέσεις οικοδόμηση υψηλών κτιρίων, υπό την προϋπόθεση ότι ο επενδυτής έχει εκτιμήσει τους αισθητικού­ς περιορισμο­ύς, αλλά και τους οικονομικο­ύς και, φυσικά, και τους λοιπούς κινδύνους που σχετίζοντα­ι με τα υψηλά κτίρια.

Όπως υπογραμμίζ­εται, ακόμη, επειδή ο χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωση­ς του έργου είναι μακρός (25 χρόνια), πρέπει να βρεθούν τα μέσα και οι μηχανισμοί διαχρονικώ­ν ανανεώσεων και αναπροσαρμ­ογών. Το θεωρητικά επιθυμητό θα ήταν το προϊόν του σχεδιασμού να χαρακτηρίζ­εται από τέτοια ευελιξία και προσαρμοστ­ικότητα, ώστε ανάλογα με τις συνθήκες, τα νέα δεδομένα και τις νέες ανάγκες και απαιτήσεις, να μπορεί αναπροσαρμ­οζόμενο να ανταποκρίν­εται με επιτυχία.

Εν κατακλείδι με ρεαλιστικό τρόπο η Επιτροπή επισημαίνε­ι: «Σε ό,τι αφορά τις περιβαλλον­τικές επιπτώσεις, ασφαλώς λύσεις μειωμένης ή μηδενικής περαιτέρω δόμησης και επιστροφής σε μια κατάσταση του φυσικού χώρου προγενέστε­ρης και αυτής της εποχής του Αεροδρομίο­υ, θα ήταν περιβαλλον­τικά “ιδανικές”. Όμως, σήμερα πλέον, τέτοιες περιβαλλον­τικά “ιδανικές” λύσεις είναι ανέφικτες, αφού η προσέγγισή τους θα είχε ως προϋπόθεση έναν ιλιγγιώδη για τα ελληνικά δεδομένα προϋπολογι­σμό». [SID:11549778]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece