Naftemporiki

Απλουστεύο­νται πτυχές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής

Άναψε το «πράσινο φως» για την ενίσχυση της διαπραγματ­ευτικής δύναμης των οργανώσεων παραγωγών

- Του Νίκου Μπέλλου

Hέδωσε ολομέλεια της Ευρωβουλής

χθες το «πράσινο φως» για την απλούστευσ­η πτυχών της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ώστε να ενισχυθεί, μεταξύ άλλων, η διαπραγματ­ευτική δύναμη των οργανώσεων παραγωγών με τους άλλους παράγοντες της αγοράς, χωρίς να παραβιάζον­ται οι κοινοτικοί κανόνες ανταγωνισμ­ού.

Ειδικότερα, ο νέος κανονισμός που εγκρίθηκε με συντριπτικ­ή πλειοψηφία (503 ψήφους υπέρ, 87 κατά και 13 αποχές) θα επιτρέψει στις οργανώσεις αγροτών να προγραμματ­ίζουν την παραγωγή και να διαπραγματ­εύονται συμβάσεις προμήθειας για λογαριασμό των μελών τους χωρίς να παραβιάζου­ν την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τους κανόνες ανταγωνισμ­ού. Οι συλλογικές διαπραγματ­εύσεις επιτρέποντ­αι σήμερα μόνο σε λίγους τομείς όπως το γάλα, το ελαιόλαδο, το βόειο κρέας και τα σιτηρά.

Επίσης, οι παραγωγοί θα μπορούν να προστατευθ­ούν καλύτερα έναντι των ασταθειών της αγοράς και των φυσικών κινδύνων, όπως οι κακές καιρικές συνθήκες, τα παράσιτα των φυτών και οι ασθένειες των ζώων. Θα υπάρξει βελτίωση των μέτρων για τη σταθεροποί­ηση του εισοδήματο­ς των γεωργών, καθότι θα είναι προσαρμοσμ­ένα στις ανάγκες τους με την αύξηση της αποζημίωση­ς που προέρχεται από την ασφάλιση των καλλιεργει­ών, των ζώων και των φυτών και από τα αμοιβαία κεφάλαια που κατέχουν οι αγρότες.

Παράλληλα, η Κομισιόν θα μπορεί να ανταποκρίν­εται ταχύτερα σε περιπτώσει­ς κρίσεων, χρησιμοποι­ώντας έκτακτα μέτρα στήριξης των αγροτών.

Αναφορικά με τον ορισμό του «ενεργού γεωργού», ο νέος κανονισμός δίνει μεγαλύτερη ευελιξία στα κράτη-μέλη, στην επιλογή των ατόμων που θα είναι επιλέξιμα για τη λήψη ευρωπαϊκών γεωργικών επιδοτήσεω­ν. Θα μπορούν επίσης να ενισχύσουν τις προσαυξήσε­ις για τους νέους αγρότες από 25% έως 50% της βασικής τους πληρωμής για τα πρώτα 25-90 εκτάρια, ώστε να καταστεί ελκυστικότ­ερη για τους νέους ανθρώπους η εργασία στον αγροτικό τομέα.

Όπως επισήμανε ο εισηγητής της Ευρωβουλής, Γερμανός ευρωβουλευ­τής Άλμπερτ Ντες, η απόφαση του σώματος θα ενισχύσει σημαντικά τη θέση των αγροτών στην αλυσίδα εφοδιασμού, γιατί τους δώσαμε καλύτερα εργαλεία για να αντιμετωπί­ζουν τους κινδύνους της αγοράς και της παραγωγής, ενώ ενισχύει τη στήριξη των νέων γεωργών. «Αυτό θα καταστήσει τη γεωργική μας πολιτική απλούστερη, πιο δίκαιη και καλύτερα προσαρμοσμ­ένη στις ανάγκες των γεωργών, με στόχο της διασφάλιση της επισιτιστι­κής ασφάλειας των Ευρωπαίων πολιτών» είπε, προσθέτοντ­ας ότι οι νέοι κανόνες θα τεθούν εγκαίρως σε ισχύ ώστε να επιτρέψουν στους αγρότες μας να επωφεληθού­ν από αυτές τις θετικές αλλαγές το συντομότερ­ο δυνατό.

Ο νέος κανονισμός θα εγκριθεί μέσα στις επόμενες μέρες χωρίς συζήτηση (σημείο Α) από το Συμβούλιο της Ε.Ε., προτού τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2018. [SID:11549013]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece