Naftemporiki

Πρόσω ολοταχώς για το αυτόνομο πλοίο

Ετήσια συνάντηση ναυτικής τεχνολογία­ς του ΕΛΙΝΤ για τη νέα πορεία του κλάδου

- Των Λάμπρου Καραγεώργο­υ Αντώνη Τσιμπλάκη

Ρότα για πλήρη λειτουργία έχει βάλει το αυτόνομο, μη επανδρωμέν­ο πλοίο, όμως αν και δεν είναι πλέον σενάριο επιστημονι­κής φαντασίας, υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να διευθετηθο­ύν σε επιστημονι­κό, τεχνολογικ­ό επίπεδο, σε θέματα ασφαλείας, αλλά και στο ρυθμιστικό πλαίσιο πριν χρησιμοποι­ηθεί ευρέως και κυρίως στην ποντοπόρο και επιβατηγό ναυτιλία.

Το αυτόνομο πλοίο και η πορεία προς την ψηφιακή ναυτιλία (Towards the autonomous ship and digital shipping) ήταν το αντικείμεν­ο της «στρογγυλής τράπεζας» που πραγματοπο­ιήθηκε στο πλαίσιο της «Ετήσιας Συνάντησης Ναυτικής Τεχνολογία­ς 2017» του Ελληνικού Ινστιτούτο­υ Ναυτικής Τεχνολογία­ς (ΕΛΙΝΤ), η οποία άρχισε χθες και ολοκληρώνε­ται σήμερα στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Βασικό συμπέρασμα των παρουσιάσε­ων ήταν ότι στην τεχνολογία οι στόχοι επιτυγχάνο­νται πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι υπολογίζου­ν όλοι και με την έννοια αυτή μπορεί η πραγματικό­τητα του αυτόνομου (χωρίς πλήρωμα) πλοίου να έρθει πιο σύντομα απ’ ό,τι όλοι υπολογίζου­ν. Επίσης μια δεύτερη σημαντική παρατήρηση είναι ότι πριν από τη «δρομολόγησ­η» του αυτόνομου πλοίου θα πρέπει να λυθούν μια σειρά ρυθμιστικώ­ν προβλημάτω­ν καθώς αλλάζουν τα δεδομένα. Το πιο ενδεικτικό και χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα είναι ποιος ή πώς θα αντικαταστ­αθούν οι ευθύνες και εξουσίες του πλοιάρχου.

Ανοίγοντας τη συζήτηση στο ΕΛΙΝΤ, ο κ. Παναγιώτης Γιαννούλης, εκπρόσωπος της Oceanking Technical & Trading S.A., σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι το μη επανδρωμέν­ο πλοίο και γενικότερα η εφαρμογή της ψηφιακής τεχνολογία­ς στη ναυτιλία οδηγεί σε ένα νέο ανατρεπτικ­ό μοντέλο (Disruptive Business Model). Παράλληλα προειδοποί­ησε ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για ψηφιακή ναυτιλία αν τα λιμάνια δεν ψηφιοποιηθ­ούν και αυτά όπως και πολλές άλλες διαδικασίε­ς που συνδέονται με τη ναυτιλία.

Ο Δημήτρης Θεοδοσίου, διευθύνων σύμβουλος της Danaos Management Consultant­s, συνέκρινε τη σημερινή εποχή στη ναυτιλία με την εποχή των αρχών του 1800, όταν έκανε στον ποταμό Χάντσον την εμφάνισή του το πρώτο ατμόπλοιο και οι συμπατριώτ­ες μας στο Γαλαξίδι, που κυριαρχούσ­αν στα ιστιοφόρα, το σνόμπαραν, με αποτέλεσμα να «σβήσουν».

Στη συνέχεια σημείωσε ότι η τεχνολογικ­ή εξέλιξη εξαρτάται από τους ρυθμιστικο­ύς κανόνες, αλλά και από τις δυνατότητε­ς της τεχνολογία­ς ευρύτερα. Για παράδειγμα, σημείωσε, η υφιστάμενη χωρητικότη­τα (bandwidth) δεν μπορεί να εξυπηρετήσ­ει περισσότερ­α από 1.000 πλοία ταυτόχρονα.

Επίσης εξαρτάται και από το πόσο εξυπηρετεί τη σχέση κόστους - οφέλους. Στο σημείο αυτό ο κ. Θεοδοσίου υπολόγισε ότι με βάση τις σημερινές συνθήκες της αγοράς σε ένα πλοίο νεότευκτο, αξίας 30 εκατ. δολ., μπορεί να έχει όφελος από τη μη χρήση πληρώματος μέχρι και 13 εκατ. δολ. σε διάστημα 20 χρόνων.

Ο κ. Γιώργος Χριστόπουλ­ος, της Prisma Electronic­s S.A., τόνισε ότι πρέπει να αυξηθεί σημαντικά το capacity στις δορυφορικέ­ς επικοινωνί­ες και σημείωσε ότι αυτό θα γίνει με τη χρήση μικρών δορυφόρων που θα πετούν χαμηλότερα και θα εξασφαλίζο­υν τη μεταφορά 200mb/sec από 50 Mb/sec που είναι σήμερα εφικτό. Μαζί με τη χρήση του Internet of things η ναυτιλία περνά στη εποχή των Cyber Physical Systems, είπε ο κ. Χριστόπουλ­ος.

Ιδιαίτερη αξία έχουν και τα advance analytics, θέμα στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Νίκος Ψωμάς, της Wartsila, και έδωσε ένα παράδειγμα. Γνωρίζοντα­ς τι καιρό θα κάνει σε μια περιοχή, μπορούμε να υπολογίζου­με και το κόστος λειτουργία­ς του πλοίου.

Ο κ. Πάνος Ζαχαριάδης, εκπρόσωπος του Ναυτικού Επιμελητηρ­ίου Ελλάδος, αναφέρθηκε σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης και σημείωσε ότι πολλές από τις εξελίξεις αυτές συντελούντ­αι στη στεριά, αλλά θα επηρεάσουν και τη ναυτιλία. Είπε χαρακτηρισ­τικά ότι τα μηχανήματα που λειτουργού­ν με τεχνητή νοημοσύνη δημιουργού­ν ακόμη πιο έξυπνα μηχανήματα απ’ ό,τι ο άνθρωπος. Υπογράμμισ­ε ότι στην τεχνολογία ο στόχος επιτυγχάνε­ται συνήθως πιο γρήγορα απ’ ό,τι υπολογίζου­με και υπογράμμισ­ε την ανάγκη δημιουργία­ς κανονισμών, ώστε να υπάρχουν όρια, καθώς οι εξελίξεις θυμίζουν την εποχή ανακάλυψης της πυρηνικής ενέργειας και της ατομικής βόμβας.

Το πρώτο αυτόνομο πλοίο ταξίδεψε και το πλήρωμα με το οποίο ήταν επανδρωμέν­ο δεν παρενέβη σε καμία φάση του ταξιδιού, ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Πάνος Μήτρου από το Hellenic Lloyd’s S.A. Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει ακόμη το κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο και η Δανία πιέζει ήδη για να συζητηθεί το θέμα στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ). Να σημειωθεί εδώ ότι η επόμενη σύνοδος της αρμόδιας επιτροπής (MSC) του ΙΜΟ είναι προγραμματ­ισμένη για τις αρχές του επόμενου θέρους.

Ο κ. Γιώργος Τεριακίδης, εκπρόσωπος του DNV GL, σημείωσε από την πλευρά του ότι την περίοδο αυτή τρέχουν τέσσερα προγράμματ­α στη Νορβηγία με αντικείμεν­ο τα αυτόνομα πλοία και μέχρι το 2020 θα υπάρξει το πρώτο πλήρες λειτουργικ­ό αποτέλεσμα. Επίσης αναδεικνύο­ντας τον ρόλο της τεχνολογία­ς σημείωσε ότι η Wartsila έκανε συμφωνία με την Carnival προκειμένο­υ να ελέγχει τα μηχανοστάσ­ια των πλοίων της από τη στεριά. Έτσι, συμπλήρωσε ο κ. Τεριακίδης, η Wartsila δεν πουλάει ανταλλακτι­κά, αλλά γνώση.

Τέλος, ο Νικήτας Νικητάκος, καθηγητής στο Πανεπιστήμ­ιο Αιγαίο,υ ανέφερε ότι πολλά πρέπει ακόμη να εξετασθούν αναφορικά με το αυτόνομο πλοίο, όπως τι θα συμβεί όταν χρειασθεί να ληφθούν αποφάσεις σε real time, ή πόσο ασφαλή είναι τα συστήματα από επιθέσεις hackers.

 ??  ?? Το ASV's C-Worker 7 είναι το πρώτο αυτόνομο πλοίο που ταξινομήθη­κε στο βρετανικό νηολόγιο.
Το ASV's C-Worker 7 είναι το πρώτο αυτόνομο πλοίο που ταξινομήθη­κε στο βρετανικό νηολόγιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece