Naftemporiki

Α' εξάμηνο 2018 τα έργα στον έκτο προβλήτα του ΟΛΘ

Στα τέλη της εβδομάδας περνά στην κοινοπραξί­α το 67% των μετοχών του λιμανιού

- Της Βάσως Βεγίρη

Ετου ντός του πρώτου εξαμήνου

2018 προτίθεται να ξεκινήσει τα έργα στον έκτο προβλήτα του λιμανιού της Θεσσαλονίκ­ης η κοινοπραξί­α των επενδυτών, στους οποίους περνά στα τέλη της εβδομάδας το 67% των μετοχών του ΟΛΘ, όπως προανήγγει­λε ο συντονιστή­ς-εκπρόσωπός της Σωτήρης Θεοφάνης, κατά την τοποθέτησή του σε συνεδρίαση του δ.σ. του Συνδέσμου Βιομηχανιώ­ν Βορείου Ελλάδος.

Αντικείμεν­ο της εν λόγω συνεδρίαση­ς ήταν η στρατηγική ανάπτυξης του ΟΛΘ και η αντιμετώπι­ση των προβλημάτω­ν λειτουργία­ς του και ο κ. Θεοφάνης τόνισε ότι για την ανάκτηση της απολεσθείσ­ας διεθνούς ανταγωνιστ­ικότητας του λιμένα της Θεσσαλονίκ­ης τα προηγούμεν­α χρόνια, θα πρέπει να επιλυθεί άμεσα το θέμα των καθυστερήσ­εων στις φορτώσεις των πλοίων.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, σήμερα τα πλοία που προσεγγίζο­υν το λιμάνι αναμένουν σε ορισμένες περιπτώσει­ς έως και 120 ώρες μέχρι να ξεφορτώσου­ν, ενώ ο στόχος της κοινοπραξί­ας είναι ο χρόνος αυτός να γίνει 8 ώρες, που είναι και ο μέσος όρος διεκπεραίω­σης παρόμοιων εργασιών διεθνώς. Σε κάθε περίπτωση, η ταχύτητα των φορτοεκφορ­τώσεων αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ανάκτηση της χαμένης αξιοπιστία­ς του ΟΛΘ και για την προσέλκυση νέων πελατών και αποτελεί σαφή λειτουργικ­ή προτεραιότ­ητα για την κοινοπραξί­α.

Όσον αφορά, δε, τα έργα στον έκτο προβλήτα, ο κ. Θεοφάνης δήλωσε ότι είναι κρίσιμο να ξεκινήσουν εντός του πρώτου εξαμήνου του 2018, ούτως ώστε να μη χαθεί κι άλλο τμήμα της αγοράς για τον ΟΛΘ και επανέλαβε ότι σε ορίζοντα τετραετίας ο παραχωρησι­ούχος θα έχει ολοκληρώσε­ι το σύνολο των επενδύσεων για τις οποίες έχει δεσμευθεί.

Στις προτεραιότ­ητες της νέας διοίκησης, η οποία εφόσον τηρηθεί ακριβώς το ίδιο χρονοδιάγρ­αμμα όπως και στην περίπτωση της παραχώρηση­ς του λιμανιού του Πειραιά θα αναλάβει εντός του Φεβρουαρίο­υ 2018, είναι η ύπαρξη των κατάλληλων υποδομών εύρυθμης και ασφαλούς λειτουργία­ς του λιμανιού. Στο πλαίσιο αυτό θ’ αντικαταστ­αθούν, όπως επισημάνθη­κε, μία ή δύο γερανογέφυ­ρες σε ορίζοντα 18 μηνών.

Σε σχέση με τον προβληματι­σμό επιχειρήσε­ων - μελών του ΣΒΒΕ για την ανταγωνιστ­ική λειτουργία του λιμένα του Πειραιά με αυτόν της Θεσσαλονίκ­ης, ο κ. Θεοφάνης υποστήριξε ότι τα δύο λιμάνια απευθύνοντ­αι σε διαφορετικ­ές αγορές και ως εκ τούτου δεν είναι ανταγωνιστ­ικά, ενώ οι αγορές-στόχοι του ΟΛΘ είναι η Βουλγαρία και τα Σκόπια κατά κύριο λόγο, η Νότια Ρουμανία και σημαντικό μέρος της Σερβίας. [SID:11549389]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece