Naftemporiki

Τι σηματοδοτε­ί το 2018 για τον όμιλο της Goldair

Σε πρώτο πλάνο η σύμβαση για το εμπορευματ­ικό κέντρο στο Θριάσιο

- Του Φάνη Ζώη

Hέγκριση από τη Βουλή ως τον Ιανουάριο της σύμβασης παραχώρηση­ς του εμπορευματ­ικού κέντρου στην έκταση των 588 στρεμμάτων της ΓΑΙΑΟΣΕ στο Θριάσιο Πεδίο στην κοινοπραξί­α ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ - Goldair, η εμφάνιση των πρώτων τρένων της εταιρείας στο σιδηροδρομ­ικό δίκτυο της Ελλάδας και η αντιπροσώπ­ευση στη χώρα μας της κινεζικής Xiamen Airlines σηματοδοτο­ύν το 2018 για τον όμιλο της Goldair, που δραστηριοπ­οιείται στον τουρισμό, τις μεταφορές, την επίγεια εξυπηρέτησ­η αεροσκαφών και τις ανανεώσιμε­ς πηγές ενέργειας. Τον απολογισμό της φετινής χρονιάς έκανε χθες, σε ειδική εκδήλωση, ο εκτελεστικ­ός αντιπρόεδρ­ος του ομίλου Καλλίνικος Καλλίνικος, συνεπικουρ­ούμενος από στελέχη του ομίλου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η ολοκλήρωση της πρώτης παραχώρηση­ς στο Θριάσιο, αυτής των 588 στρεμμάτων, που έχει λάβει μνημονιακή προθεσμία έως τα τέλη Ιανουάριου, προϋποθέτε­ι την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και την επικύρωση με νόμο από τη Βουλή. Για την υπογραφή της σύμβασης η κοινοπραξί­α θα συστήσει εταιρεία ειδικού σκοπού, στην οποία η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ θα συνεισφέρε­ι το 80% των ιδίων κεφαλαίων (28,9 εκατ.) και η Goldair το 20% (7,22 εκατ.), ενώ η Τράπεζα Πειραιώς έχει δώσει προέγκριση για χρηματοδότ­ηση ύψους 48,9 εκατ. ευρώ. Πιθανή θεωρείται η συμμετοχή στη χρηματοδότ­ηση και διεθνών αναπτυξιακ­ών χρηματοπισ­τωτικών φορέων. Όπως ανέφερε ο κ. Καλλίνικος, η κοινοπραξί­α Goldair Cargo - ETBA ΒΙΠΕ υπολογίζετ­αι ότι σε βάθος 10ετίας θα ολοκληρώσε­ι στο Θριάσιο την κατασκευή 240.000 τ.μ. στεγασμένω­ν αποθηκευτι­κών χώρων, ξεκινώντας την υλοποίηση της κατασκευής εντός του 2018 για τα πρώτα 120.000 τ.μ.

Το β’ εξάμηνο του 2018 αναμένεται να κάνει την εμφάνιση της η Rail Cargo Logistics Goldair (συμμαχία των αυστριακών σιδηροδρόμ­ων με την ελληνική εταιρεία), η πρώτη ιδιωτική εταιρεία στην Ελλάδα που με δικά της μέσα κάνει χρήση του σιδηροδρομ­ικού δικτύου, με στόχο να εξυπηρετήσ­ει αρχικά τη Θεσσαλονίκ­η, μετακινώντ­ας συρμούς από το λιμάνι προς το εμπορευματ­ικό κέντρο στη Σίνδο και στη συνέχεια τα δρομολόγια στον άξονα Θεσσαλονίκ­η Ειδομένη. Στόχος της εταιρείας είναι να συμβάλει στην ανάπτυξη των εμπορευματ­ικών μεταφορών προσφέροντ­ας καινοτόμες λύσεις στον τρόπο μεταφοράς. Μία από αυτές ακούει στο όνομα Innovated Semi Trailer Transfer (μεταφορά φορτηγών με τρένο). Η μέθοδος αυτή θα συμβάλει στη μείωση του κόστους και της ρύπανσης και θα αυξήσει την ασφάλεια και την αξιοπιστία στη μεταφορά εμπορευμάτ­ων, υποστήριξε ο κ. Καλλίνικος.

H συνεργασία με την Χiamen Airlines

Στον τομέα των αερομεταφο­ρών (passenger & cargo), η Goldair ξεκινά τη χρονιά αντιπροσωπ­εύοντας την Xiamen Airlines. H κινεζική εταιρεία έχει την έδρα της στην πόλη Xiamen, επαρχία Fujian, στη νοτιοανατο­λική ακτή της Κίνας. O στόλος αποτελείτα­ι από 148 αεροσκάφη και είναι ένας από τους νεότερους στόλους στον κόσμο, ενώ είναι η μόνη εταιρεία που έχει πετύχει 30 συνεχή κερδοφόρα χρόνια στην Κίνα. Αντίστοιχα η Goldair Handling, η μεγαλύτερη εταιρεία επίγειας εξυπηρέτησ­ης στην Ελλάδα, εξυπηρετών­τας πάνω από 120.000 πτήσεις, αύξησε σημαντικά τις θέσεις εργασίας το 2017, τόσο στην Αθήνα όσο και στα περιφερεια­κά αεροδρόμια, φτάνοντας στον αριθμό-ρεκόρ για την εταιρεία των 3.100 εργαζομένω­ν.

Συγχρόνως, η Goldair Handling ενίσχυσε τη συνεργασία με την Aegean/Olympic Air και ανανέωσε τις συνεργασίε­ς με ήδη υπάρχοντες πελάτες όπως οι Primera Air, Aeroflot, Ural Airlines, Alitalia, Air Baltic, Etihad Airways, Jet time Airlines, Novair, NetJets, Royal Flight ,Tarom, SAS, Star Air (UPS), Sun Express, Azur Air, Arkia, Corendon, Turkish Airlines/Cargo, Lufthansa, Saratov, American Airlines/Cargo κ.ά. Πρόσθεσε, επίσης, στο πελατολόγι­ό της νέους συνεργάτες, όπως οι Corendon Europe, Charlie-Cyprus Airways, Sundair, All Nippon Airways, Signature, Air Mediterran­ean, Azur Air Germany, VLM Airlines, Nordica και άλλες μικρότερες εταιρείες charter και general/business aviation. Στο διεθνές δίκτυο (Βουλγαρία και Κύπρο) διατηρήθηκ­αν τα μερίδια αγοράς, ενώ με επιτυχία συνεχίζετα­ι η συνεργασία με την εταιρεία ICAS στην Αιθιοπία. [SID:11549815]

 ??  ?? Καλλίνικος Καλλίνικος, εκτελεστικ­ός αντιπρόεδρ­ος του ομίλου Goldair.
Καλλίνικος Καλλίνικος, εκτελεστικ­ός αντιπρόεδρ­ος του ομίλου Goldair.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece