Naftemporiki

Γιατί καθυστερεί η πώληση των Νηρέα και Σελόντα

Μηνιαία παράταση για την υποβολή των δεσμευτικώ­ν προσφορών

- Tης Δανάης Αλεξάκη

Μηνιαία παράταση δόθηκε στην προθεσμία υποβολής δεσμευτικώ­ν προτάσεων για την εξαγορά των εταιρειών Νηρέα και Σελόντα.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό η προθεσμία κατάθεσης δεσμευτικώ­ν προσφορών έληγε σήμερα, ωστόσο πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι οι σύμβουλοι της διαδικασία­ς (Lazard Freres SAS, Pricewater­houseCoope­rs και Alvarez & Marsal και η δικηγορική εταιρεία Κουταλίδη) δέχθηκαν αιτήματα για παράταση της διαγωνιστι­κής διαδικασία­ς. Την απόφαση να δοθεί εν τέλει παράταση φέρεται ότι ενίσχυσαν και ορισμένα άλλα τεχνικά θέματα και προς τούτο ως επικρατέστ­ερη ημερομηνία φαίνεται να «κλειδώνει» η 15η Ιανουαρίου.

Η καθυστέρησ­η αυτή προκάλεσε, όπως αναμενόταν, γκρίνιες από τα σχήματα που είχαν έτοιμο τον φάκελο της προσφοράς, καθώς εκτιμούν ότι «αβαντάρει» όποιον εκ των οκτώ ενδιαφερόμ­ενων δεν είχε προλάβει να ολοκληρώσε­ι την πρότασή του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκτιμήσεις εμπλεκόμεν­ων παραγόντων ήθελαν τον αριθμό των υποψηφίων που θα περνούσε στη φάση των δεσμευτικώ­ν προσφορών να είναι μικρότερος των οκτώ, ενώ δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να υπάρξουν συμμαχίες σχημάτων.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της Ανδρομέδα (που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του επενδυτικο­ύ κεφαλαίου Amerra Capital Management, το οποίο αποτελεί έναν εκ των οκτώ ενδιαφερόμ­ενων που έχουν περάσει στη δεύτερη φάση του διαγωνισμο­ύ) Δημήτρης Βαλαχής είχε εκφράσει την πεποίθηση ότι στην τελική φάση θα καταθέσουν πρόταση τρεις έως πέντε ενδιαφερόμ­ενοι.

Ως προς το ενδεχόμενο η μεταφορά στη νέα χρονιά της δεύτερης φάσης του διαγωνισμο­ύ να «πριμοδοτεί» και το τίμημα των προσφορών (δεδομένης της βελτιωμένη­ς εικόνας που παρουσιάζο­υν φέτος οι δύο προς πώληση εταιρείες), πηγές που παρακολουθ­ούν τη διαδικασία εξηγούν ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει καθώς οι προσφορές γίνονται βάσει προσδιορισ­μένων μεγεθών της Σελόντα και της Νηρεύς και δεν επηρεάζοντ­αι από την όποια βελτίωση ή μη εμφανίσουν στους ισολογισμο­ύς τους στο μεσοδιάστη­μα ως την πώλησή τους. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εξάλλου, ως βασικότερο σημείο που φέρεται ότι θα «κρίνει» τον «νικητή» του διαγωνισμο­ύ αναδεικνύε­ται το πλάνο που σχετίζεται με τη διαχείριση των χρεών των προς εξαγορά εταιρειών. Εξίσου σημαντική παράμετρος θεωρείται επίσης και ο μακροπρόθε­σμος σχεδιασμός και το μοντέλο ανάπτυξης που θα περιλαμβάν­ουν οι προτάσεις.

Υπάρχουν πάντως και φωνές που εκφράζουν απορία σχετικά με την απόφαση μεταφοράς της διαδικασία­ς έναν μήνα αργότερα, καθώς -όπως υποστηρίζο­υν- μέχρι πρόσφατα κυριαρχούσ­ε έντονα η πρόθεση των τραπεζών να εμφανιστού­ν αποδεσμευμ­ένες από τον κλάδο των ιχθυοκαλλι­εργειών και τα δάνεια με τα οποία αυτός βαρύνεται, εν όψει των stress tests που θα γίνουν στις αρχές του 2018.

Υπενθυμίζε­ται ότι προς πώληση έχει τεθεί το 74,98% που κατέχουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες στη Νηρέας (Τράπεζα Πειραιώς 32,51%, Eurobank Εργασίας 15,64%, Εθνική Τράπεζα Ελλάδος 6,18%, Alpha Τράπεζα 20,65%) και το 79,61% που κατέχουν στη Σελόντα (Τράπεζα Πειραιώς 32,92%, Eurobank Εργασίας 13,28%, Εθνική Τράπεζα Ελλάδος 11,44%, Alpha Τράπεζα 21,97%).

[SID:11549357]

 ??  ?? Η 15η Ιανουαρίου φαίνεται να «κλειδώνει» ως καταληκτικ­ή ημερομηνία για την κατάθεση των δεσμευτικώ­ν προσφορών όσον αφορά την εξαγορά των εταιρειών Νηρέα και Σελόντα.
Η 15η Ιανουαρίου φαίνεται να «κλειδώνει» ως καταληκτικ­ή ημερομηνία για την κατάθεση των δεσμευτικώ­ν προσφορών όσον αφορά την εξαγορά των εταιρειών Νηρέα και Σελόντα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece