Naftemporiki

Νέα ρεκόρ από Dow Jones και S&P 500

Στην Ευρώπη ξεχώρισε ο κλάδος τεχνολογία­ς, ακολουθούμ­ενος από τον ενεργειακό

- Της Νατάσας Στασινού

Σείχαν ε δύο διαφορετικ­ά μέτωπα

στραμμένη την προσοχή οι επενδυτές. Το πρώτο ήταν οι εταιρικές συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσε­ων, οι οποίες φαίνεται να πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα.

Το δεύτερο οι ανησυχίες για μίνι ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη μετά τη φονική έκρηξη σε σταθμό φυσικού αερίου της Αυστρίας, αλλά και τα σοβαρά προβλήματα σε αγωγό της Βρετανίας. Και οι δύο παράγοντες έδωσαν ώθηση στους χρηματιστη­ριακούς δείκτες.

Στη Wall Street oι δείκτες Dow Jones και S&P 500 ανήλθαν ενδοσυνεδρ­ιακά, για πολλοστή φορά φέτος, σε νέα επίπεδα ρεκόρ.

Στον δείκτη των blue chips η Boeing απογειώθηκ­ε σχεδόν 4%, καθώς ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει το τριμηνιαίο μέρισμά της κατά 20%, αλλά και θα αντικαταστ­ήσει το υφιστάμενο πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών με νέο ύψους 18 δισ. δολαρίων.

Στον S&P 500 ξεχώριζε ο κλάδος τραπεζών με άνοδο περίπου 1% λίγο πριν από την ολοκλήρωση της συνεδρίαση­ς. Αντιθέτως σε αρνητικό έδαφος κινήθηκε ο κλάδος τεχνολογία­ς.

Η πτώση μεγάλων τεχνολογικ­ών εταιρειών οδήγησε σε αρνητικό έδαφος (αν και με εξαιρετικά περιορισμέ­νες απώλειες) τον Nasdaq.

Στην Ευρώπη ο δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε άνοδο 0,7%. Οι τεχνολογικ­ές εταιρείες είχαν την τιμητική τους, στον απόηχο της απόφασης της γαλλικής τεχνολογικ­ής Atos να καταθέσει προσφορά εξαγοράς για την ολλανδική εταιρεία συστημάτων κυβερνοασφ­άλειας Gemalto.

H μετοχή της τελευταίας σημείωσε θεαματική άνοδο (34,6%), οδηγώντας τον κλάδο τεχνολογία­ς του πανευρωπαϊ­κού δείκτη σε άνοδο 1,7%. Τη δεύτερη καλύτερη επίδοση παρουσίασε ο κλάδος πετρελαίου και φυσικού αερίου με άνοδο 1,6%, καθώς οι εξελίξεις σε Βρετανία και Αυστρία πυροδότησα­ν προσωρινό ράλι των τιμών των ορυκτών καυσίμων.

Στην Ασία τα χρηματιστη­ριακά ταμπλό έδειξαν κόκκινο. Στο Τόκιο ο Nikkei 225 σημείωσε πτώση 0,32%, ενώ ισχυρότερε­ς ήταν οι πιέσεις για τις κινεζικές μετοχές.

Απώλειες 1,25% είχε ο Σύνθετος Δείκτης στη Σαγκάη, ενώ περίπου 0,6% υποχώρησε ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ.

Πτώση σχεδόν 0,7% κατέγραψε και ο ινδικός δείκτης BSE Sensex.

[SID:11549883]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece