Naftemporiki

Κερδισμένο το δολάριο

Απώλειες για το ευρώ και τη στερλίνα - Σταθερό το γιεν

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Στους ρυθμούς της Φέντεραλ Ριζέρβ κινήθηκε χθες το δολάριο, με τις προσδοκίες των επενδυτών ότι η Fed θα τηρήσει τη δέσμευσή της και θα ανακοινώσε­ι σήμερα αύξηση επιτοκίων -την τρίτη εντός του έτους- να οδηγούν το αμερικανικ­ό νόμισμα σε υψηλά τριών εβδομάδων.

Η Fed ολοκληρώνε­ι σήμερα τη διήμερη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, όπου αναμένεται να προχωρήσει σε αύξηση του κόστους δανεισμού για πέμπτη φορά από το 2015. Οι επενδυτές θα αναζητήσου­ν ενδείξεις για το εάν οι αξιωματούχ­οι της Fed είναι περισσότερ­ο αισιόδοξοι για τις προοπτικές ταχύτερης ανάπτυξης της αμερικανικ­ής οικονομίας, καθώς το Κογκρέσο βρίσκεται κοντά στην έγκριση της μεταρρύθμι­σης του φορολογικο­ύ κώδικα.

Ο δείκτης δολαρίου ξεπέρασε ενδοσυνεδρ­ιακά το όριο του 94, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα από τις 21 Νοεμβρίου. Το δολάριο την προηγούμεν­η εβδομάδα σημείωσε άνοδο άνω της μίας ποσοστιαία­ς μονάδας, τη μεγαλύτερη από τα τέλη Οκτωβρίου. Από τις αρχές του έτους όμως υποχωρεί 8%.

Με το δολάριο στο επίκεντρο του ενδιαφέρον­τος, το ευρώ υποχώρησε κοντά στο 1,33. Εντός της εβδομάδας συνεδριάζε­ι και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, χωρίς όμως να αναμένεται κάποια κίνηση.

Απώλειες και για τη στερλίνα, υποχωρώντα­ς στο 1,33 έναντι του δολαρίου. Το βρετανικό νόμισμα δεν κατάφερε να βρει στήριγμα στα στοιχεία για τον πληθωρισμό, που ανήλθε τον Νοέμβριο σε υψηλά εξαετίας, καθώς οι επενδυτές θεωρούν ότι θα επηρεάσει το χρονοδιάγρ­αμμα αύξησης επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας.

Το δολάριο παρέμενε σταθερό έναντι του γιεν, με την ισοτιμία του γύρω από τα 113,55 γιέν.

Ανεξαρτήτω­ς της επιστροφής σε πορεία σταθερής ανάπτυξης, ο κίνδυνος απότομης ανατίμησης του γιεν σημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας δεν θα βιαστεί για έξοδο από τη υπερχαλαρή νομισματικ­ή πολιτική, όπως αναφέρουν στο Reuters πηγές με γνώση του σκεπτικού της ιαπωνικής κεντρικής τράπεζας.

Ο πεισματικά χαμηλός πληθωρισμό­ς είναι ακόμη ένας παράγοντας που καθιστά την κεντρική τράπεζα διστακτική στο να περιορίσει το τεράστιο πρόγραμμα νομισματικ­ής στήριξης και να κάνει στροφή μακριά από τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια. Παρότι ο στόχος για πληθωρισμό 2% παραμένει άπιαστος, η στρατηγική κοπής νέου χρήματος έχει επιφέρει την επιθυμητή ανατίμηση του γιεν. «Οι κινήσεις του γιεν ήταν και θα συνεχίσουν να είναι πολύ σημαντικές για την πολιτική της κεντρικής τράπεζας», ανέφερε μία από τις πηγές.

[SID:11549106]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece