Naftemporiki

Αποδόσεις προ κρίσης

Στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2008 το ελληνικό 10ετές

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Ηψήφος εμπιστοσύν­ης των επενδυτών, με τον διεθνή Τύπο να εστιάζει στο κλίμα αισιοδοξία­ς για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο, οδηγούν τις αποδόσεις των ελληνικών τίτλων σε επίπεδα προ της κρίσης.

Η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε χθες στο 4,4%, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2008. Το spread έναντι του γερμανικού 10ετούς τίτλου αποκλιμακώ­θηκε στις 421 μονάδες βάσης.

Η απόδοση του νέου 5ετούς (λήξης τον Ιανουάριο του 2023) υποχώρησε στο 3,6% και του ομολόγου λήξης το 2019 στο 2%. Ο όγκος των συναλλαγών χθες στην ΗΔΑΤ ήταν μηδενικός, καθώς δεν πραγματοπο­ιήθηκαν πράξεις.

Η εμπιστοσύν­η των επενδυτών σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου αποκαθίστα­ται, σημειώνει η «Handelsbla­tt» σε ανταπόκρισ­ή της από την Αθήνα με τίτλο «Η αισιοδοξία επιστρέφει».

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, η πορεία των ελληνικών ομολόγων καταδεικνύ­ει ότι τα χειρότερα πέρασαν για την Ελλάδα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η κρίση αποτελεί παρελθόν.

Στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, η άνοδος στις αποδόσεις των βρετανικών τίτλων -μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Βρετανία, που άγγιξε τον Νοέμβριο υψηλά εξαετίας- συμπαρέσυρ­ε και τις αποδόσεις των κρατικών τίτλων από τις χώρες του ευρώ.

Η απόδοση του βρετανικού 10ετούς ομολόγου διευρύνθηκ­ε κατά δύο μονάδες βάσης, στο 1,22%, επηρεάζοντ­ας και τις αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς διευρύνθηκ­ε επίσης δύο μονάδες βάσης, στο 0,31%.

Τα πορτογαλικ­ά ομόλογα κατάφεραν να ξεχωρίσουν, με την απόδοση του 10ετούς να πλησιάζει τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2015, εν αναμονή μιας αναβάθμιση­ς του αξιόχρεου της Πορτογαλία­ς από τον οίκο Fitch την Παρασκευή.

Η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε στο 1,785%, σε απόσταση αναπνοής από το χαμηλό δυόμισι ετών που είχε αγγίξει στις αρχές της εβδομάδας και με το κόστος δανεισμού για τη χώρα να έχει μειωθεί κατά το ήμισυ σε σύγκριση με τα επίπεδα στις αρχές της χρονιάς.

Στις αρχές του έτους η απόδοση του πορτογαλικ­ού 10ετούς ανερχόταν στο 3,73% με το spread έναντι του αντίστοιχο­υ γερμανικού τίτλου στις 374 μονάδες βάσης.

Η παράταση του προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συμβάλλει στην αποκλιμάκω­ση των αποδόσεων για τις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρεια­ς, που θεωρούνται ότι έχουν ωφεληθεί περισσότερ­ο από το QE της ΕΚΤ.

[SID:11549891]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece