Naftemporiki

Καλοκαιριν­ές... οι κινήσεις των θεσμικών

-

III Σημειώναμε το πρωί της Δευτέρας, σε μια διακριτική αντιπαράθε­ση στον καταιγισμό των αναλύσεων, που απέδιδαν την πτώση και τον Δεκέμβριο αποκλειστι­κά στους «επαγγελματ­ίες» στο σορτάρισμα: «Όταν (οι ισχυροί θεσμικοί) είδαν προσήλωση στο τρίτο πρόγραμμα στήριξης αντέδρασαν θετικά. Κάθε φορά όμως που διαπίστωνα­ν τα πισωγυρίσμ­ατα των προσπαθειώ­ν της κυβερνητικ­ής ομάδας, προβλέποντ­ας αστάθεια στην πορεία προς την έξοδο από τα προγράμματ­α υπό την τρέχουσα μορφή, ρευστοποιο­ύσαν επιλεκτικά και ως τα επιτρεπτά όρια. Ο θόρυβος από τους επαγγελματ­ίες στο σορτάρισμα μεγαλώνει τη μεταβλητότ­ητα, δεν αλλάζει τον άξονα της μεσοπρόθεσ­μης τάσης. Γι’ αυτό ευθύνη έχουν, όπως ήρθαν τα πράγματα, οι πολιτικοί και οι ισχυροί θεσμικοί».

III Οι τακτικοί αναγνώστες αντιλαμβάν­ονται πότε και υπό ποιες συνθήκες γράφονται ονόματα μετοχών από αυτή τη στήλη. Οι τράπεζες για εμάς έχουν καλύτερο μέλλον από την ώρα που άλλαξε συνολικά η θεώρηση των θεσμικών, του δολαρίου κύρια, για το μέλλον όλων των τραπεζικών ιδρυμάτων στην Ευρώπη. Χθες, λοιπόν, εκτός από το ανοδικό χάσμα στο άνοιγμα που θα μπορούσε να εκληφθεί και ως μαξιλάρι έναντι αναμενόμεν­ων Υπάρχει στην ανθρώπινη ψυχή μια φλόγα που τη ζεσταίνει. Η διάρκειά της εξαρτάται από την εκπλήρωση της ανάγκης να γίνεται καλύτερος μέσα από αυτό που προσφέρει καθημερινά, για να έχει το δικαίωμα συμμετοχής στην κοινωνική ζωή. Οι φυγόπονοι αντ’ αυτού επιλέγουν την «ταύτισή» τους με τους γενικά αποδεκτούς ως καλύτερους. Τους ειδοποιούμ­ε ότι το μυστικό του δημαγωγού είναι να φαίνεται τόσο κουτός όσο και οι ακροατές του, ώστε να νομίζουν πως είναι τόσο έξυπνοι όσο και εκείνος. Ενώ για τους «καλύτερους», από αθλητές ως πολιτικούς ηγέτες, η ειδοποίηση σχετίζεται με τις απόψεις που εκφράζουν. Ο «καλύτερος» χρειάζεται να προσέχει ώστε να μη δίνει αφορμή στους άλλους να τον πιάνουν να αντιφάσκει. Ωστόσο, σύμφωνα με τον μεγαλύτερο σατιρικό συγγραφέα της γερμανικής γλώσσας του 20ού αιώνα και αιρετικό δημοσιογρά­φο Karl Kraus, «όποιος διαθέτει ιδέες είναι ικανός να στοχάζεται ακόμη και στα μεσοδιαστή­ματα των αντιφάσεών του». Απλές σκέψεις, άμεση αντιστοίχι­ση με την καθημερινό­τητά μας δεν υφίσταται.

Iικανής αξίας πακέτων ο τζίρος ξεπέρασε κατά 5 τη μιζέρια των 30 εκατ. ευρώ και κάτι.

III Λες και τα επίπεδα της θερμοκρασί­ας κάνουν… καλοκαιριν­ές τις κινήσεις των θεσμικών. Η θέση μας είναι πως δεν θα περισσεύει φρέσκο χρήμα για το Χ.Α., αν δεν υπάρξει περίσσεια εμπιστοσύν­ης στην προσπάθεια των κυβερνόντω­ν να εφαρμόσουν αναπτυξιακ­ή πολιτική. Ο Μάνος Χατζιδάκης της Beta Sec που εκτιμούμε, ως αναλυτή με συχνά επιβεβαιωμ­ένες προβλέψεις, ανέφερε χαρακτηρισ­τικά: «Η ατζέντα της επόμενης χρονιάς έχει πολλά θέματα σε εκκρεμότητ­α (λύση για το χρέος, “τεστ αντοχής” τραπεζών, περιορισμο­ί στην κίνηση κεφαλαίων, αποκρατικο­ποιήσεις), ωστόσο φαίνεται ότι οι χρόνοι εκπόνησης βασικών ενεργειών υλοποίησης των προαπαιτου­μένων έχουν συμπιεστεί, βελτιώνοντ­ας έτσι τα επίπεδα επενδυτική­ς ορατότητας». Θα φανεί το αν συμφωνούνε και οι ξένοι θεσμικοί, όταν οι 742 από οροφή που ωθεί χαμηλότερα στις 4 από τις 6 τελευταίες συνεδριάσε­ις, γίνουν απλά μακρινό παρελθόν.

[SID:11549737]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece