Naftemporiki

Εκρηκτική άνοδος τιμών στην ενέργεια

Πυρκαγιά σε τερματικό σταθμό φυσικού αερίου στην Αυστρία - Ανέστειλε τη λειτουργία του ο πετρελαιαγ­ωγός Forties στη Βρετανία

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Οι διαδοχικές εκρήξεις στον τερματικό σταθμό φυσικού αερίου στην Αυστρία και στον πετρελαιαγ­ωγό Forties στη Βρετανία κλόνισαν τις ενεργειακέ­ς αγορές της Ευρώπης. Οι τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη έκαναν άλμα σε υψηλά τετραετίας, ενώ η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές ξεπέρασε τα 65 δολάρια το βαρέλι, για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2015, εν μέσω ανησυχιών μήπως η Ευρώπη βρεθεί αντιμέτωπη με ενεργειακή κρίση, σε μια περίοδο που το κύμα ψύχους σαρώνει αρκετές χώρες της γηραιάς ηπείρου.

Στην Αυστρία, ένας νεκρός και τουλάχιστο­ν 18 τραυματίες είναι ο απολογισμό­ς της έκρηξης στον κύριο αγωγό φυσικού αερίου στο Μπαουμγκάρ­τεν, κοντά στα σύνορα με τη Σλοβακία. Μετά την έκρηξη ξέσπασε πυρκαγιά, η οποία στη συνέχεια τέθηκε υπό έλεγχο, όπως ανακοίνωσε η Gas Connect Austria, που διαχειρίζε­ται τον τερματικό σταθμό. Σύμφωνα με την αστυνομία, η πυρκαγιά προκλήθηκε εξαιτίας τεχνικού προβλήματο­ς, έχοντας επηρεάσει την τροφοδοσία φυσικού αερίου στα νότια και νοτιανατολ­ικά σύνορα της Αυστρίας. Λόγω διακοπής της τροφοδοσία­ς από τον αγωγό -που αποτελεί έναν από τους βασικούς σταθμούς διανομής φυσικού αερίου που προέρχεται από Ρωσία και Νορβηγίαη Ιταλία κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, η οποία θα επιτρέψει στις λιγνιτικές και πετρελαϊκέ­ς μονάδες ηλεκτρικού ρεύματος να λειτουργήσ­ουν στο φουλ.

Στη Βρετανία, τη μεγαλύτερη αγορά φυσικού αερίου της

Στην Αυστρία, Ευρώπης, η τιμή του φυσικού αερίου στα προθεσμιακ­ά συμβόλαια στο ICE Futures Europe έκανε άλμα πάνω από 20%, αγγίζοντας τις 73,7 πένες ανά therm (9,86 δολάρια ανά εκατ. BTUs), στα υψηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2013.

Ο σταθμός Μπαουμγκάρ­τεν μεταφέρει περίπου το ένα δέκατο της ευρωπαϊκής ζήτησης για φυσικό αέριο.

Το μεγαλύτερο μέρος του ευρωπαϊκού δικτύου διανομής φυσικού αερίου της Ευρώπης κατασκευάσ­θηκε μεταξύ της δεκαετίας του ‘60 και του ‘80. Το απαρχαιωμέ­νο δίκτυο παρουσιάζε­ι προβλήματα και αυξημένες ανάγκες συντήρησης, σε μια εποχή που ταυτόχρονα αυξάνονται οι ενεργειακέ­ς ανάγκες της Ευρώπης.

Η βρετανική κυβέρνηση εκτιμά ότι περίπου οι μισές πλατφόρμες πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα είναι απαρχαιωμέ­νες, ενώ, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ενεργειακέ­ς υποδομές της Ε.Ε. δεν είναι κατάλληλες για την κάλυψη της μελλοντική­ς ζήτησης, γι’ αυτό και χρειάζοντα­ι επενδύσεις 210 δισ. ευρώ (247 δισ. δολάρια) σε δίκτυα φυσικού αερίου και ενέργειας.

Στη Βρετανία, το κλείσιμο του αγωγού Forties επηρεάζει περίπου το ήμισυ της βρετανικής παραγωγής πετρελαίου. Ο αγωγός, που μεταφέρει περίπου 500.000 βαρέλια αργού ημερησίως από 80 κοιτάσματα, ανέστειλε τη λειτουργία του αφότου εντοπίστηκ­αν ρωγμές. Η διακοπή λειτουργία­ς του αγωγού οδήγησε την τιμή του πετρελαίου μπρεντ πάνω από τα 65 δολάρια το βαρέλι, για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2015. Ο αγωγός Forties είναι σημαντικός για τις διεθνείς αγορές πετρελαίου, καθώς η τιμή του μπρεντ καθορίζετα­ι με βάση το αργό που μεταφέρει.

Το δίκτυο του συστήματος Forties άρχισε να λειτουργεί το 1975, κατά συνέπεια είναι σημαντικές οι εργασίες συντήρησης, δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg ο Τομ Κρότι, επικεφαλής της Ineos AG, που διαχειρίζε­ται το συγκεκριμέ­νο δίκτυο. Ο αγωγός μεταφέρει περίπου το 40% του αργού πετρελαίου της Βόρειας Θάλασσας και αναμένεται να παραμείνει εκτός λειτουργία­ς για μερικές εβδομάδες και όχι για λίγες ημέρες. Οι ρωγμές εντοπίστηκ­αν την προηγούμεν­η εβδομάδα.

Η πρόσφατη συμφωνία των χωρών του ΟΠΕΚ και χωρών εκτός του καρτέλ -κυρίως της Ρωσίαςγια μείωση της παραγωγής έχουν συμβάλει στην αποκατάστα­ση της ισορροπίας στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, εξαλείφοντ­ας τις συνθήκες υπερπροσφο­ράς.

Το αμερικανικ­ό αργό όμως δεν κατάφερε να ακολουθήσε­ι το ράλι του μπρεντ, καθώς αυξάνεται η αμερικανικ­ή παραγωγή αργού, κυρίως από σχιστολιθι­κά κοιτάσματα.

Η στροφή προς φιλικότερε­ς προς το περιβάλλον ενεργειακέ­ς πηγές και μακριά από τα ορυκτά καύσιμα αποτελεί τη μείζονα πρόκληση για την αγορά πετρελαίου. [SID:11549622]

 ??  ?? ένας νεκρός και τουλάχιστο­ν 18 τραυματίες είναι ο απολογισμό­ς της έκρηξης στον κύριο αγωγό φυσικού αερίου στο Μπαουμγκάρ­τεν, κοντά στα σύνορα με τη Σλοβακία.
ένας νεκρός και τουλάχιστο­ν 18 τραυματίες είναι ο απολογισμό­ς της έκρηξης στον κύριο αγωγό φυσικού αερίου στο Μπαουμγκάρ­τεν, κοντά στα σύνορα με τη Σλοβακία.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece