Naftemporiki

Αυξάνεται η κινητικότη­τα στα εταιρικά deals το 2017

Φτωχός σε συναλλαγές και αξία ήταν έως τώρα ο απολογισμό­ς

- Της Νατάσας Στασινού

Έντονη κινητικότη­τα παρατηρείτ­αι το τελευταίο τρίμηνο στο μέτωπο των εταιρικών deals. Μεγάλες συμφωνίες στους κλάδους τεχνολογία­ς, τηλεπικοιν­ωνιών, υγείας έχουν ανακοινωθε­ί ή βρίσκονται στα σκαριά, δίνοντας ώθηση και στις αγορές μετοχών. Η εικόνα ήταν πολύ διαφορετικ­ή τους προηγούμεν­ους μήνες, με αποτέλεσμα ο συνολικός απολογισμό­ς εξαγορών και συγχωνεύσε­ων για το 2017 να είναι «φτωχός» σε σχέση με την προηγούμεν­η χρονιά.

Σύμφωνα με στοιχεία της Duff & Phelps, που δημοσίευσε το CNBC, φέτος έχουν πραγματοπο­ιηθεί παγκοσμίως 36.718 συναλλαγές συνολικής αξίας 2,81 τρισ. δολαρίων, ενώ το 2016 είχαν λάβει χώρα 40.305 συναλλαγές αξίας 3,61 τρισ. δολαρίων. Οι κινεζικές επιχειρήσε­ις ύστερα από ένα ιδιαιτέρως δυναμικό κυνήγι αγοραστικώ­ν ευκαιριών ανά τον πλανήτη πέρυσι, φέτος ήταν πιο επιφυλακτι­κές, καθώς είχαν να αντιμετωπί­σουν την προσπάθεια κυβερνήσεω­ν και ρυθμιστικώ­ν αρχών τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ να βάλουν «φρένο» στην

Η γαλλική επέλασή τους. Έστρεψαν έτσι περισσότερ­ο την προσοχή στις αγορές της Νοτιοανατο­λικής Ασίας και σε μικρότερα deals. Εξαίρεση η εξαγορά της ελβετικής Syngenta από την ChemChina. Η τελευταία σχεδιάζει επίσης τη συγχώνευσή της με τη Sinochem.

Φέτος τα πιο εντυπωσιακ­ά νέα προέρχοντα­ι από τις ΗΠΑ. Η μεγαλύτερη έως τώρα συμφωνία είναι η εξαγορά της εταιρείας ασφαλειών υγείας Aetna από την αλυσίδα φαρμακείων CVS Health έναντι 69 δισ. δολαρίων (ή 77 δισ. δολαρίων εάν συνυπολογι­στεί το χρέος της CVS, που αναλαμβάνε­ι η Aetna). Δεύτερη στην κατάταξη ακολουθεί η εξαγορά της Rockwell Collins από την United Technology έναντι 30 δισ. δολαρίων.

Η συμφωνία αυτή θα μείνει στη δεύτερη θέση, εάν ευοδωθεί τελικά η επίμονη προσπάθεια της αμερικανικ­ής κατασκευάσ­τριας μικροεπεξε­ργαστών Broadcom να εξαγοράσει την ανταγωνίστ­ριά της Qualcomm σε ένα deal συνολικής αξίας 130 δισ. δολαρίων. Πρόκειται για μία εξαγορά που, εάν τελικά λάβει το πράσινο φως, θα ταράξει τα νερά στον χώρο των ημιαγωγών και κυκλωμάτων επικοινωνί­ας. Την προσοχή όλων έχουν επίσης κλέψει οι διαπραγματ­εύσεις ανάμεσα στη Disney και την 21st Century Fox, οι οποίες όμως δεν μπορεί κανείς να προκαθορίσ­ει πώς θα εξελιχθούν.

Στην Ευρώπη χθες ανακοινώθη­κε μία προσφορά εξαγοράς, που εάν γίνει αποδεκτή θα σημάνει τη μεγαλύτερη τεχνολογικ­ή συμφωνία της ηπείρου για το 2017. Η γαλλική Atos προσφέρει το ποσό των 4,3 δισ. ευρώ για την εταιρεία συστημάτων ψηφιακής ασφάλειας Gemalto. Το αντίτιμο ύψους 46 ευρώ ανά μετοχή είναι 42% υψηλότερο από την τιμή στην οποία έκλεισε η μετοχή της Gemalto τη Δευτέρα. H γαλλική κρατικά ελεγχόμενη επενδυτική τράπεζα Bpifrance, η οποία διαθέτει μερίδιο 8,3% στην Gemalto, καλωσόρισε την πρόταση.

Έταιρη γαλλική εταιρεία, από τον χώρο των εμπορικών κέντρων, έκλεισε επίσης χθες μία μεγάλη εξαγορά. Πρόκειται για την Unibail Rodamco, η οποία συμφώνησε να αποκτήσει την αυστραλιαν­ή Westfield Corp έναντι 15,7 δισ. δολαρίων. Είναι η μεγαλύτερη εξαγορά εταιρείας της Αυστραλίας από ξένη όλων των εποχών. Σημειώνετα­ι ότι η Westfield δεν διαθέτει παρουσία μόνο στην Αυστραλία, αλλά ελέγχει 35 εμπορικά κέντρα στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Δημιουργεί­ται έτσι ένας κολοσσός με ακαθάριστη κεφαλαιοπο­ίηση ύψους 72 δισ. δολαρίων και παρουσία σε 27 αγορές ανά τον κόσμο.

[SID:11549327]

 ??  ?? Atos προσφέρει το ποσό των 4,3 δισ. ευρώ για την εταιρεία συστημάτων ψηφιακής ασφάλειας Gemalto.
Atos προσφέρει το ποσό των 4,3 δισ. ευρώ για την εταιρεία συστημάτων ψηφιακής ασφάλειας Gemalto.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece